Lindorff om konkurstall: – Må ikke dra disse ut av proporsjoner

Lindorff-analytiker avfeier dramatikken rundt konkurstallene for 2018, og peker på positive tegn til omstillingsevne og høy aktivitet i norsk økonomi.

– INGEN ØKNING: Flere kjente bedrifter gikk konkurs i løpet av fjoråret, men kredittselskapet Lindorff mener det ikke er tegn til dramatikk.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • E24
Publisert:

– Konkursøkningen for 2018 har i flere medier blitt fremstilt som dramatiske. Men vi må ikke dra disse tallene ut av proporsjoner. Ser vi på konkursandelen er det praktisk talt ingen økning, sier senioranalytiker Tor-Erik Wold Ingebretsen i Lindorff i en pressemelding.

Ingebretsen mener konkursutviklingen er et tegn til positiv omstilling, og peker på flere faktorer som viser omstillingsevne, blant annet vekst i husholdningenes etterspørsel og bedring i tallene for arbeidsledighet og sysselsetting.

– At vi har sett en økning i både antall nyetableringer så vel som konkurser betyr at flere selskaper enn tidligere skiftes ut. Det kan være et sunnhetstegn i en økonomi med stadig større krav til endring og innovasjon, sier Ingebretsen.

Slutt for flere kjente bedrifter

Ifølge tall fra Experian ble det registrert 5.017 konkurser i Norge i fjor, sammenlignet med 4.538 i 2017. Over 20 prosent av disse konkursene kom innenfor varehandelen, ifølge kreditt- og analyseselskapet.

Les også

Dette er «Konkursåret 2018»

I løpet av 2018 stengte en rekke kjente bedrifter dørene, blant annet Enklere liv, blomsterkjeden til Finn Schjøll og kleskjeden PM.

På tampen av fjoråret kom konkursen i Top-Toy, som rammet også Toys R' Us- og BR Leker-kjedene i Norge. 300 ansatte rammes her til lands, over at det danske moderkonsernet bukker under.

Flere ansatte per konkurs

Flere butikker har sett hardere konkurranse fra særlig netthandel og nye aktører på markedet.

Men det er ikke uvanlig med høye konkurstall innen både varehandelen og bygg- og anleggsbransjen, ifølge Lindorff.

Samtidig viser tall fra kredittselskapet at det siden 2014 har vært en markant økning i antall ansatte per konkurs over hele landet.

Ingebretsen mener det tyder på at det er noe mer etablerte selskaper som går konkurs.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Avviser krise i varehandelen

  2. Konkurser i overnattings- og serveringsbransjen opp 21 prosent bare i april

  3. Konkursraset uteble – færre gikk over ende i juni

  4. Annonsørinnhold

  5. Konkursraset som aldri kom

  6. Stille før «inkassostormen»: – Veksten vil tilta utover høsten