Jotun bygger ny fabrikk til 500 millioner kroner

Trosser skyhøy kronekurs og lønnsoppgjør.

- EN STOR DAG: Styreleder Odd Gledistch d.y. er meget fornøyd med at Jotuns konsernsjef Morten Fon (t.v.) har bygd en ny fabrikk i Norge.
Publisert: Publisert:

- Dette er en fantastisk dag. Det er lenge siden vi åpnet en fabrikk i Norge, sier styreleder Odd Gleditsch i Jotun til E24.

Samtidig med at kronen vaker opp mot rekordnivå, og årets lønnsoppgjør går i gang i industrien, åpnet malingsprodusenten fredag en ny fabrikk i Sandefjord.

Fabrikken med en prislapp på 500 millioner kroner skal sysselsette opp mot 250 personer.

Det blir den desidert mest moderne av selskapets 40 fabrikker verden over. Ja, det blir sågar kanskje verdens mest moderne malingsfabrikk overhodet, skal vi tro Jotun.

- Her er det mer effektivt enn på noen annen malingsfabrikk i verden. Vi er de beste på dette, uansett hvem du sammenligner oss med, sier konsernsjef Morten Fyn til E24.

Produserer lokalt

Fon sier Jotun er veldig opptatt av å produsere lokalt i de markedene de operer i; det være seg i Norge, Qatar eller Kina.

- Dette er en gammeldags strategi. Vi ønsker en lokal forankring i de markedene hvor vi er til stede. Vi har aldri etablert oss noe sted fordi det er billig arbeidskraft der. Vi etablerer oss, med produksjon, der vi ser markedsmuligheter, sier Fon.

Han sier de kunne produsert i Polen eller i Baltikum, men at det er viktig med lokal tilstedeværelse.

- Det bygger også stolthet hos de ansatte, at man satser der hvor man skal selge, sier Fon.

(Saken fortsetter under bildet)

FÆRRE ANSATTE: Noe må fortsatt gjøres manuelt, men Jotuns nye fabrikk reduserer behovet for ansatte med 100 personer.

Høy kompetanse

Mens mange frykter en nye bølge med industridød, er det fortsatt håp for norsk industri, mener professor Lars Mathisen ved Norges Handelshøyskole.

Han peker på at Norges fremste konkurransefortrinn er en veldig godt kvalifisert arbeidsstyrke.

- Derfor kan norsk industri lykkes når det satses på spesielle produkter, som krever litt ekstra kompetanse, sier Mathisen.

Gjennom de siste 30-40 årene har det meste av norsk konfeksjonsindustri forsvunnet. Med noen få hederlige unntak, som for eksempel Dale og Janus i Bergens-området.

- Dette er bedrifter som fortsatt går godt, fordi de har satset på å lage spesialprodukter, sier Mathisen.

Den nye fabrikken til Jotun skal ikke nødvendigvis lage høyteknologiske produkter, men selve produksjonsprosessen krever mye kompetanse.

- Systemene er automatiserte, og vi har redusert den fysiske tilstedeværelsen av automatører betydelig, sier direktør for produksjon, Jan Helge Eriksen til E24.

Mye automatikk

NHH-professor Mathisen peker på at det ikke bare er «gutta på gølvet» som må være mer kompetente enn utenlandske konkurrenter. Det samme gjelder ledelsen.

- Norsk industri er helt avhengige av gode ledere, som kan velge de riktige produktene, de riktige markedene og som kan lage gode arbeidsrutiner, sier Mathisen.

- Det hjelper ikke å være effektiv i produksjonen, om du produserer feil produkter, legger Mathisen til.

Jotuns fabrikk i Sandefjord skal produsere maling til konsumentmarkedet i Skandinavia.

Den får en produksjonskapasitet på 80 millioner liter i året. Eller grovt regnet det dobbelte av det årlige salget av maling til norske forbrukere.

Og de har tilsynelatende fulgt Mathisens «oppskrift».

Totalt vil fabrikken kunne produsere 1.500 forskjellige varetyper. Automatisering av produksjonen er nøkkelordet.

- Vi har så fleksible systemer at vi kan produsere ned i 400 liter per linje. Det gjør at vi kan redusere lagerkostnadene betydelig, sier Eriksen.

Styreleder og majoritetseier Odd Gleditsch d.y. peker på et annet viktig moment.

- Vi er nå posisjonert for nye kundekrav. I privatmarkedet leverer vi til de store kjedene. Nå leverer vi til deres lager, men i fremtiden kan det kanskje komme krav om at vi skal kunne levere direkte til hver enkelt butikk. Med den nye fabrikken er vi i stand til det, sier Gleditsch til E24.

Publisert:
Gå til e24.no