Japansk internettkjempe tapte millioner på norsk bitcoin-utvinning

GMO har lagt frem ferske tall for tredje kvartal, som viser at den billige norske kraften de bruker til å utvinne bitcoin, ikke var nok til å tjene penger på driften. 

PENGESLUK: GMO Internet tapte penger på kryptoutvinning i Norge i tredje kvartal.

Foto: Lars Hagberg AFP
 • Sindre Hopland
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

GMO Internett leverte et negativt driftsresultat på 0,64 milliarder yen innen utvinning av kryptovaluta, noe som tilsvarer 46,6 millioner kroner, viser rapporten for tredje kvartal.

Selskapet utvinner bitcoin og bitcoin cash i Norge gjennom det norske selskapet Kryptovault, som hverken har bekreftet eller avkreftet at de har GMO på kundelisten.

GMO skriver i sine egne rapporter at de utvinner kryptovaluta i to ulike nordiske land, og har satt ring rundt Sverige og Norge i sine egne kart, men det er kun den norsk driften E24 har fått bekreftet fra flere kilder tett på selskapet.

Hentet ut bitcoin for 91 millioner

(+) Bitcoin-gigantene kommer til Norge - derfor kan gleden bli kortvarig

Ifølge rapporten gravde selskapet frem 1.590 bitcoins og 25 bitcoin cash i løpet av tredje kvartal, som tirsdag er verdt henholdsvis 85,7 millioner og 113.140 kroner.

Årsaken til tapet er at prisen på bitcoin har sunket betraktelig det siste året, samtidig som det har blitt vanskeligere å utvinne den digitale valutaen. Den såkalte hashraten har økt.

GMO sier rapporterer i sine egne rapporter at de utvinner kryptovaluta i to ulike nordiske land, og har satt ring rundt Sverige og Norge i sine egne kart, men det er kun den norsk driften E24 har fått bekreftet fra flere kilder tett på selskapet.

De siste månedene har bitcoin stabilisert seg rundt 6.000 dollar.

Selskapet driver også kryptobørser som leverte fine overskudd i tredje kvartal.

Som GMO viser i presentasjonen har krytpo-underskuddet økt kvartal for kvartal, men inntekten økte til 1,23 milliarder yen, eller 90,7 millioner kroner.

Foto:

Kan bli enda mindre lønnsomt

GMO Internett kjemper ikke bare mot et mindre lønnsomt bitcoin-system, men også mot norske politikere som vil unnta bitcoin-utvinnere fra den gunstige løsningen som gjør at datasentre ikke betaler elavgift.

Les også

Bitcoin-inntektene hans steg med 1.000 prosent

Datasentre ble nemlig nylig tildelt samme fordel som annen kraftkrevende industri.

Mens vanlige kunder betaler en avgift på 16,58 øre per kilowattime for leveranse av kraft, betaler industrien en redusert sats på 0,48 øre per kilowattime, og denne gjelder også datasentre med uttak på over 0,5 megawatt.

Kryptovault som utvinner bitcoin på vegne av GMO Internett og andre selskaper, sier det vil bli ulønnsomt å utvinne kryptovaluta om regjeringen fjerner fordelen.

– Det vil bety at blokkjede ikke er mulig å gjennomføre i Norge. Marginene er små, og en ekstraavgift vil gjøre det ulønnsomt, sier Kryptovault-talsmann Gjermund Hagesæter til E24.

– Da vil nok dette sannsynligvis bli plassert i andre land med mindre miljøvennlig kraftproduksjon enn Norge. Det betyr også at arbeidsplasser og inntekter kan gå tapt, sier han.

Les også

Økte bitcoin-inntektene med 1.000 prosent

Les også

Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Teknologi

Flere artikler

 1. Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt

 2. Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

 3. Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

 4. Utsetter omstridt krypto-avgift - igjen

 5. Betalt innhold

  Bitcoinselskap vurderer å klage Norge inn til ESA