Utah åpner for henrettelse ved skyting

Utah åpner for å henrette dødsdømte ved skyting, når det ikke lar seg gjøre å skaffe til veie gift til bruk i giftsprøyte.

FÅR KRITIKK: Guvernør i Utah, Gary Herbert, taler til pressen etter han ga den nødvendige signaturen til en lov som åpner for henrettelse ved skyting.
Publisert: Publisert:

Legemiddelprodusenter verden over nekter nå av etiske årsaker å forsyne fengselsvesenet i USA med giftstoffer som tidligere ble benyttet under henrettelser.

Les også

Oljefondet investerer i giftprodusent

Dette har fått delstatsforsamlingen i Utah til å gjenåpne for henrettelser ved hjelp av eksekusjonspelotong, det vil si skyting.

Guvernør Gary Herbert innrømmer at han selv finner henrettelsesmetoden «noe grusom», men vektlegger at Utah må ha alternativer når legemiddelfirmaene nekter å selge giftsprøyter.

Delstaten stanset henrettelser ved skyting i 2004, men sist noen ble tatt av dage på denne måten var i 2010. Dette skjedde da en dødsdømt insisterte på å bli skutt, noe han fikk medhold i siden dødsdommen var avsagt før 2004.

Flere amerikanske delstater har forsøkt å utvikle egne giftblandinger til bruk i henrettelser, men dette har gått fryktelig galt og resultert i lange og smertefulle henrettelser.

Amerikansk høyesterett varslet i januar en full gjennomgang av delstatenes praksis, for å hindre brudd på grunnloven som beskytter alle mot «ubarmhjertig og uvanlig straff».

Les også

Kina vurderer å avskaffe dødsstraff for hvitvasking

Les også

- Vi har ikke dødsstraff i Norge

Les også

Stramme budsjetter kveler dødsstraffen

Publisert:
Gå til e24.no