Disse jubilerer i 2015

Også i 2015 skal det jubileres – om enn ikke i samme målestokk som under grunnlovsjubileet i 2014. Halden by er 350 år, Høyesterett er 200 år og Kulturrådet fyller 50.

HØYESTERETT: I juni er det 200 år siden Høyesterett avsa sin første dom.

Gorm Kallestad
 • NTB
Publisert:

– Vi vil i løpet av året både gi historiske tilbakeblikk, peke framover, og ikke minst fremme diskusjon og debatt om Kulturrådets og kulturens samfunnsrolle og betydning, sier Kulturrådets direktør Anne Aasheim.

Kulturrådet har engasjert Alfred Fidjestøl, som blant annet har skrevet Det Norske Teatrets historie, til å dypdykke i Kulturrådets første 50 år.

Les også

Nyhetsåret fra A til Å

Jubileumsboka kommer ut til høsten. Da skal det også arrangeres en stor jubileumskonferanse.

Høyesterett feirer

En annen viktig samfunnsinstitusjon, Høyesterett, jubilerer også i 2015. Den første saken i Norges Høyesterett ble holdt 30. juni 1815.

– Selve jubileumsdagen vil bli markert i Høyesteretts plenumssal, med det offisielle Norge til stede. Kong Harald har tilsagt sitt nærvær. Senere på dagen vil regjeringen holde en mottakelse på Akershus slott for Høyesterett med gjester. Dagen etter vil det bli åpent hus hos oss for publikum, sier direktør Gunnar Bergby i Høyesterett til NTB.

Det blir også gitt ut et jubileumsskrift, og bind tre av Høyesteretts historie kommer ut. Den omfatter perioden 1965-2015 og er skrevet av professor Jørn Øyrehagen Sunde.

MYKLE: Årets forfatterjubileum er viet Agnar Mykle. I august er det 100 år siden han ble født.

Sverre A. Børretzen

Flyttet grenser

Intet år uten et forfatterjubileum, og 2015 er ikke noe unntak. I 2015 har Nasjonalbiblioteket valgt å hedre Agnar Mykle, som ville ha fylt 100 år 8. august.

Til tross for at Mykle ikke ga ut mer enn fire romaner og like mange noveller, regnes han som en av etterkrigstidens viktigste forfattere.

Mykle fikk sitt gjennombrudd med «Lasso rundt fru Luna» i 1954. Her introduserte han Ask Burlefot, som også er hovedpersonen i «Sangen om den røde rubin», som kom i 1956. Boka ble stoppet av retten og forbudt i 1957 på grunnen av sine dristige seksualskildringer. Saken gikk helt til Høyesterett, der forlag og forfatter ble frikjent i 1958.

– «Sangen om den røde rubin» er en kjerneroman i norsk litteraturhistorie i det 20. århundre på flere måter. For det første gikk Mykle lenger enn tidligere med detaljert beskrivelse av erotikk, så der skjøv han på noen grenser. Så ble jo rettssaken en av de store nøkkelrettssakene i norsk litteratur- og rettshistorie i forhold til ytringsfrihet og begrensningen av ytringsfrihet, sier forskningsbibliotekar Trond Haugen i Nasjonalbiblioteket.

Breien hedres

I tillegg til utstilling om Mykle, blir det en egen forskningskonferanse om forfatteren på Nasjonalbiblioteket.

Nasjonalbiblioteket markerer i år også at det er 200 år siden komponist Halfdan Kjerulf ble født. Det gjøres ved utgivelse av hans dagbøker og seminar.

Det er 150 år siden fotograf Anders Beer Visle ble født, og det markeres med en plaktautstilling som tilbys alle folkebibliotek, samt en konferanse til høsten.

Nasjonalbiblioteket har i år også valgt å feire en høyst oppegående person – Anja Breien. Filmskaperen er 75 år, og det markeres med seminar, nyutgivelser av filmene og en plakatutstilling til bibliotekene.

Salutt og frimerke

8.mai skal det markeres at det er 70 år siden Norge ble fritt etter fem år med tysk okkupasjon. Dagen er fra 2011 en nasjonal veterandag.

I Halden blir det byjubileum. Det er 350 år siden Halden fikk bystatus, og det blir feiring gjennom hele året.

Den store jubileumshelgen er 10.-12. april hvor det blir en rekke arrangementer. 10. april skal et jubileumsfrimerke lanseres, det blir utstillinger, festgudstjeneste og salutt fra Fredriksten festning, går det fram av reiseportalen for Halden.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  En viktig del av Norges historie har bursdag

 2. Høyesterettsdom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet

 3. Betalt innhold

  Jobbetiden: Da Børs-Norge gikk av skaftet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Fant Johan Sverdup, nå er han bekymret

 6. Betalt innhold

  Konspirasjonene om George Soros