Slik vil byggebransjen bekjempe egne «mafiatilstander»

Et sentralt register som avslører om bedriften og hver enkelt ansatt har papirene i orden, er ett av flere forslag fra en samlet bygg- og anleggsbransje.

ILLUSTRASJONSFOTO: Leder for Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, beskriver selv tilstandene i egen bransje som mafialiknende. Nå vil bransjen stenge useriøse aktører ute.
  • Jon Even Andersen
Publisert: Publisert:

Opplysninger om alt fra innbetalt skatt til den enkelte ansattes faglige kvalifikasjoner skal kunne søkes opp i sanntid av kontrollørene på anleggsplassen, dersom forslagene fra ekspertgruppen blir noe av.

– Målet er å fjerne mafiavirksomheten ved systemer som ikke gir useriøse aktører tilgang til markedet. Det skal være stor risiko for å bli tatt, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til NTB.

Samle opplysninger

Kommunal- og moderniseringsminister Jan-Tore Sanner (H) får fredag rapporten «Enkelt å være seriøs», som Byggenæringens Landsforening (BNL) har utarbeidet på oppdrag fra departementet.

Jæger har ledet den bredt sammensatte ekspertgruppen som har jobbet fram de omfattende tiltakene som en samlet bransje står bak.

Søkbart ID-kort

  • Utvalget foreslår at det innføres en sentral godkjenningsordning med krav til seriøsitet.
  • HMS-krav, opplysninger om registrering i arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret, opplysninger om betaling av skatt for foretaket, skatt for arbeidstaker, merverdiavgift og arbeidsgiveravgift, krav til lønns- og arbeidsvilkår, opplysninger fra Brønnøysund-registrene – inkludert eventuelle opplysninger om konkurs og konkurskarantene må oppfylles og skal enkelt skal kunne søkes opp.
  • Ute på anleggene skal arbeiderne være utstyrt med et ID-kort der en QR-kode vil gjøre det mulig å lese av opplysninger om formelle kvalifikasjoner som fagbrev, mesterbrev, fagskole-, bachelor- og masterutdanning i tillegg til påkrevde kurs.

– Det jukses med dagens ID-kort, blant annet ved at enkelte arbeidstakere opererer med flere kort med forskjellige identiteter. Vi vil innføre ett kort, der hovedarbeidsgiver fremgår – og hvor eventuelle bi- eller underarbeidsgivere er blant opplysningene som ligger søkbart, sier Jæger.

Kompetanse

Forbundssekretær Halvor Langseth i Fellesforbundet sier det er oppsiktsvekkende at bransjen står samlet bak forslagene.

– Vi er svært fornøyd med at man har klart å samle bransjen så bredt om tiltak for å bedre kompetanse og seriøsitet. Det er oppsiktsvekkende, i en bransje der de fleste ellers er enten kunder eller konkurrenter, sier Langseth til NTB.

Fellesforbundet mener at tiltakene ikke bare vil komme bransjen, men hele samfunnet, til gode.

– Fra vår side er det gledelig at det er enighet om å legge vekt på hvor viktig det er med fagarbeidere med kompetanse. Det å satse på såkalt billig arbeidskraft ved innleie har skapt problemer knyttet til kvalitet, produktivitet og seriøsitet, og det er det nå bred enighet om at dette må vi gjøre noe med, sier Langseth.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. NHO-sjefen støtter LOs krav om nasjonale innkjøpsregler: – Redd de useriøse skal få ta tak igjen

  2. Tror boliglånetiltak kan skape «løp og kjøp»-rush

  3. Ny portal skal fjerne useriøse håndverkere

  4. Vil skjerpe krav til godkjenning av foretak

  5. – Har stått øverst på ønskelisten