Økokrim har siktet Kongsberg Gruppen for korrupsjon

Mistenker korrupsjon knyttet til leveranser i Romania.

ØKOKRIM HAR TATT UT SIKTELSE: Ledelsen i Kongsberg Gruppen ble tirsdag kjent med at Økokrim har tatt ut siktelse mot selskapet. Her er konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen.
Publisert:

Tirsdag ble ledelsen og styret i Kongsberg Gruppen kjent med at Økokrim mistenker korrupsjon i forbindelse med leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 1999-2008.

Det er derfor tatt ut siktelse mot det norske industrikonsernet, opplyses det i en børsmelding.

Selskapet opplyser at det ble kjent med siktelsen i dag og at styrets leder er orientert.

- Vi ønsker ikke å gi noen kommentarer eller ytterligere opplysninger om siktelsen, sier kommunikasjonsansvarlig Johannes Dobson i Kongsberg Gruppen til E24.

Han viser til at selskapet skal arrangere en pressekonferanse klokken 18.00. E24 dekker denne direkte.

Selskapet understreker i meldingen at det har nulltoleranse for korrupsjon hos ansatte, konsulenter og forretningsforbindelser.

- Som et selskap med betydelig internasjonal aktivitet har Kongsberg et omfattende anti-korrupsjonsprogram, og høye etiske standarder er en integrert del av forretningsvirksomheten.

Selv om konsernet ikke ville gi noen detaljer om siktelsen, handler det trolig om kontraktene Kongsberg inngikk med rumenske myndigheter og hæren i landet om forskjellige leveranser av sikkert kommunikasjonsutstyr (se faktaboks nederst i saken).

En av avtalene som ble inngått var med utenriksdepartementet i landet i flere runder.

Utstyret ble bestilt for at departementet kunne koble utenlandsstasjonene i utenrikstjenesten til departementets hovedkontor i Bucuresti med kryptert kommunikasjon.

Det er Kongsberg-selskapet Kongsberg Defense Communications som har levert utstyret.

Selskapet har annonsert kontrakter inngått med Romania i den aktuelle perioden for nærmere 1,5 milliarder kroner.

Kongsberg Defense Communications har også levert annet utstyr for utvidelse og modernisering av telekommunikasjonssystemer i Romania.

- Helt ukjent for meg
Hverken aktuelle beløp siktelsen omfatter, eller om det er noen personer som er siktet er kjent.

- Jeg har ingen kommentarer, sier Tom Gerhardsen til E24.

Han var direktør for Kongsberg Defense, morselskapet til Kongsberg Defense Communications i perioden siktelsen omfatter.

Han gikk fra 1. januar 2009 over i en nyopprettet stilling med ansvar for konsernets compliance-prosesser.

Han ble erstattet av Harald Ånnestad som siden har vært direktør for Kongsberg Defense siden.

- Har du selv blitt siktet?

- Det har jeg ingen kjennskap til, sier Gerhardsen, og viser til Kongsberg Gruppen for ytterligere kommentarer om saken.

Heller ikke Bjørn Wiggo Bjune ønsker å kommentere saken, og viser til Kongsberg Gruppen. Han var direktør for Kongsberg Defense Communications på 2000-tallet, under Tom Gerhardsen.

På spørsmål om han er siktet personlig i saken, svarer han følgende:

- Saken er ukjent for meg.

Økokrim har foreløpig ikke besvart E24s henvendelser.

Næringsminister Monica Mæland representerer statens eierskap på 50 prosent i Kongsberg Gruppen. Hun sier følgende i en kommentar til E24:

– Departementet ble kjent med siktelsen først i dag. Vi vet foreløpig ikke mer om saken enn det som har kommet frem offentlig. Jeg har derfor ikke mer å tilføye enn at dette selvfølgelig er alvorlig.

Kongsberg Gruppen-aksjen falt umiddelbart 2,2 prosent på Oslo Børs etter at nyheten ble kjent.

Les også:

Bruker Yara som skremsel for å bekjempe korrupsjon i Orkla- India etterforsker Yara-korrupsjonTo av tre Økokrim-poster endte med domfellelseRevisor fikk ikke svar fra YaraFire tidligere Yara-ledere tiltaltMæland vil se Yaras hemmelige korrupsjonsrapport

Publisert: