Jusstudent tar beskyldninger om juks til retten

Advokaten mener saken dreier seg om en «åpenbar forglemmelse».

PRINSIPPSAK: Per Danielsen representerer en student som mener seg dårlig behandlet av Universitetet i Bergen, og som nå går til sak.
  • Ida Hanstad
Publisert: Publisert:

- For min klient er dette en prinsippsak, sier Per Danielsen.

Han er advokaten til den tidligere jusstudenten ved Universitetet i Bergen, som har gått til sak på grunnlag av det han mener er beskyldninger om eksamensjuks.

Torsdag møtes han og universitetet i Oslo tingrett.

- Studenten hadde hatt med seg et notatark inn i eksamenslokalet, og satt og frisket opp hukommelsen en stund før eksamen startet. Han glemte så å fjerne notatet da eksamensvaktene skulle kontrollere pultene 20 minutter før start, forklarer Danielsen.

- A4-arket lå godt synlig, øverst på haugen av tillatte hjelpemidler. Min klient mener dette var en opplagt forglemmelse som følge av eksamensnerver, sier Danielsen.

LES OGSÅ: Her er de flittigste studentene

- En åpenbar forglemmelse

Det mener riktignok ikke universitetet.

Per Danielsen

- De mener dette var grovt uaktsomt, hvilket er vilkår for å kunne irettesette og utestenge en elev, slik de gjorde med min klient, sier han.

- Jeg er selvsagt enig i at man må passe på å få fjernet de hjelpemidler som ikke er tillatt, men vil ikke kalle det grovt uaktsomt å legge igjen et notatark som ligger så godt synlig at det åpenbart måtte være en forglemmelse, sier han.

Advokat Danielsen sier også at partene er uenige om når eksamen faktisk starter.

- Vi mener den begynner når eksamensoppgaven utdeles, ikke når lokalet ryddes og klargjøres før utdelingen. Det hadde opplagt vært en helt annen sak hvis studenten hadde hatt tilgang til notatet etter å ha fått utlevert eksamensoppgaven, sier Danielsen.

I en epost til E24 viser Universitetet i Bergen til at saken er under behandling, og at de derfor ikke vil komme med noen uttalelse på nåværende tidspunkt.

LES OGSÅ:Tidenes største jukseskandale på Harvard

Flere saker

Og mannen er ikke alene om å gå til søksmål i forbindelse med slike hendelser.

Ifølge Felles klagenemds årsmelding for 2012 klagde 42 studenter i fjor på vedtak om fusk. I 2011 kom det inn 47 klager, mens det i 2010 og 2010 kom inn henholdsvis 38 og 27 klager.

Danielsen opplyser han også har vært advokat i en sak hvor en student ved en høyskole ble anklaget for fusk, men der studenten vant frem uten at det ble rettssak.

- I en tredje sak ble jeg nylig kontaktet av en student som står overfor en tilsvarende sak. Personen fikk et brev fra skolen, hvor de skrev at vedkommende var mistenkt for fusk og derfor var innkalt til et møte for å forklare seg. Denne saken er nå oppe til vurdering, sier han.

- Det er ingen tvil om at stadig flere studenter tar tak i beskyldninger om fusk. Det er generelt et tegn i tiden at folk ikke finner seg i uriktige anklager. Folk står ikke lenger med luen i hånden, sier han.

LES OGSÅ:Studenter svindler staten for borteboerstipend

Skolen får regningen

Danielsen peker også på en annen faktor han mener er med på å forklare hvorfor det ifølge ham nå er flere studenter som går rettens vei i forbindelse med utestengelse som følge av beskyldninger om juks.

- I dag har studentene rett til å få regningen for slike saker betalt av lærestedet, slik at selv fattige studenter skal kunne få advokathjelp og eventuelt ta saken til retten, sier han.

Ifølge VG betalte norske universiteter og Høgskolen i Oslo i 2011 over 170.000 kroner i advokatutgifter for til sammen 23 juksetatte studenter.

LES OGSÅ:Leverte ut fasit sammen med eksamen

Vil rydde opp

Ifølge advokaten førte saken til at den daværende studenten ble utestengt fra universitetet ut høstsemesteret 2012.

- Men siden dette var en eksamen han allerede hadde tatt, og den gangen skulle gjøre et forsøk på å forbedre den første karakteren, fikk det ingen følger for den videre skolegangen, sier han.

- Han forsøker nå likevel å bli kvitt denne episoden, da han er redd for at den kan bli et spøkelse som vil dukke opp og skape problemer for ham senere. For ham er dette som sagt først og fremst en prinsippsak, sier Danielsen.

Saken mellom den tidligere jusstudenten og Universitetet starter i Oslo tingrett torsdag 28. november. Det er satt av en dag til hovedforhandlingene.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Sykepleierstudent utestengt et helt år for selvplagiering

  2. Handelshøyskolen annullerer eksamen etter trolig juks

  3. Nordic Securities-toppene må forsvare seg i retten – saksøkes for 22 millioner

  4. Ben Bernanke gjør investorene nervøse

  5. Lars Haakon Søraas,du bommer