Ny runde med anklager mot Strauss-Kahn

Spekulasjonene om et mulig comeback for Dominique Strauss-Kahn florerer i Frankrike. Samtidig bringes en ny voldtektsanklage inn for retten.

NY ANKLAGE: Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn og den franske skribenten og journalisten Tristane Banon. Hennes beskyldninger har vært kjent fra før av, det nye er at hun nå skal være beredt til å anmelde DSK for det hun mener var et voldtektsforsøk.

FRED DUFOUR
  • NTB
Publisert:

Problemene for den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) er langt fra over, selv om han nylig ble sluppet ut av husarrest i USA.

Mandag ble det kjent at den franske journalisten og forfatteren Tristane Banon nå vil anmelde Dominique Strauss-Kahn for voldtektsforsøk. Anmeldelsen gjelder en sak fra 2003, da Banon skulle intervjue ham i en leilighet i Paris.

– Tristane Banon vil tirsdag formelt anmelde et voldtektsforsøk i Paris, sa hennes advokat David Koubbi til nyhetsbyrået Reuters.

Ærekrenkelse

Banon har tidligere offentlig fortalt om episoden, som skal ha endt med det rene slagsmålet på gulvet i leiligheten. I mai i år opplyste Banons mor at den tidligere ikke navngitte mannen som forsøkte å forgripe seg mot datteren, var Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn reagerte mandag på sin side med å be sine advokater forberede seg på å saksøke Banon for ærekrenkelse.

Anmeldelsen fra Banon kommer kort tid etter at saken mot Strauss-Kahn i USA tok en uventet vending. Påtalemyndigheten opplyste fredag at de har begynt å tvile på troverdigheten til kvinnen som anmeldte ham for overgrep på et luksushotell i New York i mai.

Ny vending

Lederen for det franske sosialistpartiet oppfordrer til ro i partiet.

– Er det noe vi har lært av denne historien, så er det at det ikke er lurt å slå noe fast før alle fakta ligger på bordet, sier Harlem Desir.

Han overtok partiledervervet forrige uke etter at Martine Aubry gikk av for å konsentrere seg om å forsøke bli sosialistenes presidentkandidat.

Om han vil at den tidligere IMF-sjefen skal bli partiets presidentkandidat til valget neste år, er den nye partilederen imidlertid mer vag om.

– Jeg ønsker at Dominique skal bli renvasket, få gjenopprettet sin ære og komme tilbake til Paris for å stå sammen med oss, sier han i et intervju med den franske TV-stasjonen RTL.

Vil forskyve fristen

Fristen for å melde sitt kandidatur til sosialistpartiets nominasjonsvalg er 13. juli. Mange i partiet har tatt til orde for at fristen må forskyves slik at Strauss-Kahn kan komme til Frankrike og formelt registrere seg som kandidat.

Strauss-Kahn får foreløpig ikke reise ut av USA, selv om han er sluppet ut av husarrest. Når han får reise til hjemlandet, er det ingen som vet ennå.

Harlem Desir sier at fristen i utgangspunktet står fast. Men han utelukker ikke at den kan utsettes dersom Strauss-Kahn selv ber om det.

To andre av partiets mulige presidentkandidater, Ségolène Royal og François Holland, sier de ikke vil motsette seg en forskyving av fristen.

Sterk kandidat

Før Strauss-Kahn ble pågrepet i midten av mai, var han regnet som den sterkeste utfordreren til president Nicolas Sarkozy. At Strauss-Kahn skulle bli sosialistenes presidentkandidat, ble sett på som nærmest en selvfølge av mange både i og utenfor partiet.

Selv om Strauss-Kahn er ute av husarrest, fortsetter saken mot ham. 18. juli må han møte til nytt rettsmøte i New York. Hva som da skjer, er det mange som er spent på..

I en meningsmåling gjort for avisen Le Point mandag, svarer 51 prosent av de spurte, uavhengig av politisk ståsted, at de ikke tror Strauss-Kahn har en framtid i fransk politikk. Kun 42 prosent tror han vil komme tilbake.

Flere artikler

  1. Ny voldtektsanklage mot Strauss-Kahn

  2. Strauss-Kahn anmelder Banon for ærekrenkelse

  3. - Vil ikke bli president

  4. Annonsørinnhold

  5. Forsvarere mener Strauss-Kahn utsatt for heksejakt

  6. Strauss-Kahn anklager Sarkozy