SV om Røkke: – Bærer preg av flukt

SV er skuffet, men ikke overrasket, over at kjendismilliardær Kjell Inge Røkke (63) nå flytter til Sveits.

SKUFFET: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener Norge må få på plass lovverk så man kan beskatte de som flytter ut av landet, slik Røkke nå gjør.
Publisert:

Mandag kunngjorde Norges rikeste mann Kjell Inge Røkke at han flytter til Sveits.

I et brev publisert på Akers nettsider skriver Røkke at han har gjort det han beskriver som et «krevende valg», men at det kjennes riktig å nå flytte bostedsadresse til Lugano i Sveits.

– Jeg vil fortsette å yte, nyte og dele – helst hver dag, skriver milliardæren.

– Heldigvis har jeg fortsatt en «bucket list» over ting som jeg har lyst til å gjøre og oppleve. Min ambisjon er at den fasen jeg nå tar fatt på vil gagne både Aker og meg, skriver Røkke.

Les på E24+

Disse norske rikingene har allerede flyttet til Sveits

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa.

– For de som er Aker og meg nær, er jeg fortsatt bare et tastetrykk unna, avslutter Røkke brevet, datert 12. september, Lugano, bedyrer milliardæren.

FLYTTER: Kjell Inge Røkke flytter til Lugano i Sveits.

Rødt ser rødt

Røkke var i 2020 registrert med en formue på 18,9 milliarder kroner. Han betalte drøye 175 millioner kroner i skatt, ifølge skattelistene. I 2020 var han landets nest største skattebetaler, bak laksearving Gustav Magnar Witzøe.

Siden 2012 har han betalt om cirka 1,2 milliarder kroner i skatt.

Flyttemeldingen får stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, som leder Rødt, til å nå også se rødt.

– At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på forskjells-Norge, sier Moxnes.

– Kjell Inge Røkke har selv sagt at «Har du tjent mye penger, utover en viss mengde, er det ikke dine lenger. Det er samfunnsskapt. Du er et produkt av samfunnet. Det virker ikke som Røkke etterlever dette selv når han nå melder flytting til Sveits. Hvis Røkke var enig med Røkke i at rikdommen hans er samfunnsskapt, burde han også betalt noe av den tilbake over skatteseddelen, sier Rødt-lederen.

ADJØ: Bjørnar Moxnes (R) sier Norge klarer seg godt uten Røkke, men synes det er kvalmt at milliardæren flytter.

Han mener Røkkes formue er bygget på norsk arbeidskraft og norske ressurser. Likevel tror han Norge fint klarer seg uten Røkke, og understreker at verftene og olje ikke blir med på flyturen til Lugano. Han frykter derimot at formuen kan slippe mellom fingrene på den norske staten.

– I stedet må vi jobbe internasjonalt for bedre formuebeskatning, og innføre en exitskatt slik at kapitalister som har tjent seg rike på norske ressurser ikke kan stikke av fra skatteregningen.

Finansdepartementet jobber i disse dager med et forslag til utflyttingsbeskatning, som ble foreslått av SV.

Med dagens regelverk vil man etter fem år i utlandet kunne realisere papirverdier man opparbeidet med norsk adresse, uten å skatte til Norge. En utflyttingskatt vil forsøke å tette dette hullet.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Hadia Tajik sier hun er overrasket, og at det er på tide å se nøye på skattereglene.

– Kjell Inge Røkke er Norges rikeste mann, og annonserer nå at han er ferdig som bidragsyter til det norske fellesskapet. Et fellesskap og et samfunn som har bidratt med sitt til Røkkes karriere og formue. Han bestemmer selvsagt selv hvor han vil bosette seg, men dette aktualiserer definitivt debatten om regelverket rundt skattefri realisering av kapitalgevinster etter 5 år i utlandet, sier Tajik.

OVERRASKET: Hadia Tajik (Ap) vil nå ønske en samtale om skattefri realisering etter fem år i utlandet velkommen.

– Flukt

Nestleder i SV Torgeir Knag Fylkesnes sier han «dessverre ikke er overrasket» når han hører nyheten.

– Det er jo dessverre vanlig å flytte til Sveits for å unngå å betale skatt, og å flytte formue for å unngå å bidra til fellesskapet, sier Fylkesnes.

Store deler av formuen til Røkke er i form av verdipapirer.

Fylkesnes mener dette er et eksempel på at Norge trenger utflyttingskatten.

Les også

SV vil innføre umiddelbar skatteplikt ved utflytting

– Uten en sånn skatt kan man flytte til Sveits og ta med seg store urealiserte verdier, og etter fem år ta det ut der. Det er verdier som er skapt av norsk arbeidskraft og norske ressurser. Verdier skapt i Norge skal beskattes i Norge, sier Fylkesnes.

– Hva tenkte du da du leste nyheten?

– Jeg ble ikke overrasket. Dette bærer preg av flukt.

– Men han sier han har en «bucket list» og et ønske om å bo i Sveits. Tror du ham ikke på det?

– Det kan hende han ønsker å flytte til Sveits, men han får jo da tilfeldigvis også muligheten til å realisere store verdier der, Fylkesnes.

Hverken NHO eller Høyre ønsker å kommentere Røkkes bostedsendring.

Les også

Skatteflyktninger presser opp boligprisene i Dæhlies nye hjemby: – Umulig for en vanlig familie

Les også

Milliardær ut mot Dæhlie og skatteflyktninger: − Det er usolidarisk

Publisert:
Gå til e24.no