Etterforsker norske selskaper for brudd på sanksjoner

PST og Utenriksdepartementet bekrefter at de etterforsker 20 norske selskaper for brudd på sanksjoner.

ETTERFORSKER: Flere norske selskaper kan ha brutt sanksjonsregelverket mot Russland.
Publisert:

I en tidligere versjon av denne saken sto det at PST etterforsker 20 selskaper for brudd på loven om sanksjoner mot russiske fartøy. Det riktige er at 20 selskaper er under etterfoskning for brudd på sanksjoner, altså er ikke samtlige etterforsket for brudd på sanksjonslovgivning mot fartøy. Feilen ble oppdaget og rettet den 15. mai klokken 13.23.

De vil ikke bekrefte hvilke selskaper det er snakk om.

– Om lag 20 norske aktører etterforskes for brudd på sanksjonsloven og eksportkontroll-loven. Dette er forhold som har skjedd etter februar 2022. PST ønsker ikke å kommentere hvilke selskaper dette gjelder, eller hvor i landet de befinner seg, sier seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets Sikkerhetstjeneste i en kommentar til Sør-Varanger Avis.

Norge innførte havneforbud for russiske fartøy i mai i fjor. Det var unntak for fiskefartøy, men i oktober år ble tilgangen snevret inn: Nå får skipene kun legge til kai i Båtsfjord, Tromsø og Kirkenes.

UD sier de er kjent med etterforskningen. Fredag sendte regjeringen ut det den selv kaller en «påminnelse» om sanksjonene mot Russland, skriver NRK.

– Det er ikke uten grunn vi nå fra UD går ut med en ny presisering av de omfattende sanksjonsreglene, sier statssekretær Eivind Vad Petterson til Sør-Varanger Avis.

Hvert selskap har selv undersøkelsesplikt, og er selv ansvarlig for å forsikre seg om at de overholder bestemmelsene.

E24 har tidligere skrevet at PST har hatt 12 pågående etterforskninger av mulige brudd på sanksjonsregelverket.

Sanksjonene er til for å redusere Russlands mulighet til å finansiere krigføringen.

Publisert:

Her kan du lese mer om