Høyre, Venstre og KrF bryter lakseskatt-forhandlingene
De tre partiene blir ikke med videre i forhandlingene om grunnrenteskatt på oppdrett, selv om det ville redusert skattesatsen fra 35 til 30 prosent.
Geir Pollestad fra Senterpartiet leder forhandlingene om lakseskatten. Han sier at Høyre, KrF og Venstre takket nei til å sette ned skattesatsen fra 35 prosent til 30 prosent.
– Totalen er 3–4 milliarder kroner i skattelettelser. Det har opposisjonen takket nei til, sier Pollestad til E24 i vandrehallen på Stortinget.
Regjeringspartiene går nå tilbake til sitt opprinnelige forslag på 35 prosentopprinnelige forslag på 35 prosentRegjeringen har foreslått en særskilt skatt på 35 prosent på grunnrenten i oppdrett av ørret og laks. Grunnrenten defineres som verdien av en felles naturressurs, og viser seg som ekstra overskudd i bedrifter som gjennom konsesjoner får utnytte ressursen.. Pollestad holder samtidig døren åpen om Høyre, Venstre og KrF ønsker skattelettelser for laksenæringen i 2023.
– Da må de bare ta én telefon. Men skal de sette partiet først, så blir det sånn. Det er den harde realiteten. Jeg har ingen tro på at de i sine alternative budsjetter vil finne andre steder å dekke inn dette, sier Pollestad.
Analytikere: Slik vil lakseskatten påvirke aksjene dine
– Greier ikke sette ord på hva de vil
Pollestad viser så til Høyres pressemelding, hvor de skriver at avstanden mellom tilbudet som ligger på bordet og et bærekraftig skattesystem er for stor, og stiller seg undrende til hva planen deres er.
– De snakker om alternative modeller, men de greier ikke å sette ord på hva de vil gjøre. Da må man jo lure hva deres planer er.
– Frykter du at grunnrenteskatten vil bli utradert om de vinner neste valg?
– Jeg tror planen deres er å la oss ta belastningen for å innføre dette, så kommer de selv til å bruke skattepengene med begge hendene, sier Pollestad, før han kommer med et ørlite stikk:
– De kommer ikke til å vinne noe valg i 2025.
– Rotete
Overfor E24 utdyper finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten, prosessen og beslutningen om å trekke seg på denne måten:
– Vårt utgangspunkt er alt har vært rotete. Skatten er allerede innført, lenge før vi har fått behandling av den i Stortinget. Det har gjort at utgangspunktet for forhandlingene har vært dårlige, sier Orten til E24.
Han understreker samtidig at Høyre har gått inn i forhandlingene med et åpent sinn.
– Men så lenge det ikke er vilje til å bevege seg på selve skattenivået, er det det mest avgjørende punktet for oss. De presenterte bare små justeringer på skattenivået, sier Orten, som mener at Høyre vil gjøre ting annerledes om de kommer til makten i 2025.
– Dette for å skape et mer moderat skattesystem som også er mer bærekraftig. Sånn det er lagt opp nå er innretning og nivået så høyt at det vil ha negative konsekvenser for næringen. Det kan vi ikke være med på.
Også Kjell Ingolf Ropstad i KrF mener avstanden er for stor.
– Vi har valgt å forsøke og bidra til et bredt flertall for å få ned skattetrykket for næringen. De kom oss i møte på noe, men ikke nok. Når de ikke er villig til å gå lenger, vil vi ikke støtte dette, sier Ropstad til E24.
Ropstad kommer videre med en kraftig advarsel, samtidig som han understreker at han på ingen måte er for at laksenæringen skal fritas fra skatt. Nå frykter han hva konsekvensene kan bli.
– Det en stor fare for at venstresiden finner en løsning sammen og at skatten blir innført. Måten dette innredes på vil skape store utfordringer og kan i verste fall føre til mange rettssaker, sier Ropstad, som i likhet med sine kolleger på høyresiden frykter for arbeidsplassene langs kysten.
Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn sier at han er skuffet på vegne av næringslivet.
– Regjeringen har nå kastet bort muligheten for et bredt forlik, for de vet at vi var åpne for å støtte en grunnrenteskatt, hvis den er innrettet på en måte som gir legitimitet, sier han.
Venstre vil ikke gå ut med hvor langt de var villige til å strekke seg, men Alfred Bjørlo i næringskomiteen påpeker at kravene fra regjeringshold var noe partiet ikke kunne leve med.
– Vi opplever at regjeringen ikke hadde en vilje til å finne en løsning som er mulig å leve med. Dette handler om å finne en rimelighet, ikke å beskytte en næring fra skatt, sier Bjørlo til VGTV under seansen i vandrehallen.
Miljøpartiet de grønne trakk seg i går, og Frp trakk seg for rundt to uker siden.
MDG trekker seg fra lakseskatt-forhandlingene
Utsatte fristen
Komiteen hadde som mål å levere sin innstilling på skatten i dag, 16. mai, men fredag ettermiddag ble det klart at fristen flyttes til 23. mai.
Saksordfører Geir Pollestad (Sp) mente utsettelsen ikke var noen «big deal» og at komiteen bare trengte mer tid for å bli ferdige.