SAS kansellerte flyvninger på grunn av pilotmangel
Etter å ha sagt opp flere tusen under pandemien, sliter SAS nå med å bemanne flyvningene sine. «Nærmest en hån» mot dem som har mistet jobben og ikke får komme tilbake, mener fagforeningsleder.
Etterspørselen etter flyreiser tatt seg opp etter at reiserestriksjoner er blitt lettet på. Det har ført pilotmangel og kansellerte flyvninger, skriver Aftonbladet.
De siste ukene har SAS måttet kansellere rundt 40 fly i uken i Norge, av totalt 2500 på hele nettverket, opplyser pressesjef Freja Annamatz i SAS Sverige til E24.
I Sverige har selskapet kansellert noe over 20 flyvninger, mens det totale antallet kansellerte flyvninger er 79, opplyser hun videre.
– Det stemmer at vi i en kort periode i oppstartsfasen, da sommerreisene kom i gang, noen ganger har hatt problemer med å bemanne en mindre andel fly med kabinpersonale og piloter, skriver Annamatz i en e-post til E24. Hun viser til at det tok tid å hente inn medarbeidere fra permittering.
Da koronapandemien satte reising på pause, måtte også SAS både permittere og si opp ansatte. Ifølge Aftonbladet har flyselskapet sagt opp halvparten av personalet, mer enn 5000 personer, siden koronautbruddet i fjor.
SAS vil kvitte seg med 5.000 ansatte permanent: – En svart dag for skandinavisk luftfart
– Det er nærmest en hån mot de pilotene som nå har gått ute etter å ha blitt oppsagt i fjor, sier Christian Laulund, leder for SAS Pilot Group, som fagorganiserer piloter i hele Skandinavia.
Håper man legger politikk og prestisje til side
I september ble det kjent at flere hundre SAS-piloter mistet jobben etter at flyselskapet og pilotene ikke ble enige om en løsning for midlertidige og permanente kutt etter koronakrisen.
Laulund anslår at rundt 500 piloter er blitt oppsagt og venter på å komme tilbake i jobb, og at omtrent 30 til 40 piloter fremdeles er permittert.
– De har gjenansettelsesrett, som SAS velger ikke å overholde. I stedet oppbemanner de SAS Irland, sier Laulund.
Laulund mener det nå er på tide at SAS tar tilbake de permitterte og reansetter noen av pilotene som ble oppsagt, slik at flyene kommer i luften.
– Jeg håper virkelig at man legger personlig prestisje og politikk til side, så flyene kommer i luften igjen. De pilotene er jo interessert i å fly flyene og komme i jobb igjen, sier han.
SAS skylder kundene 150 millioner kroner
Til Aftonbladet advarer pilot og klubbleder i Svensk pilotforening, Martin Lindgren, mot utbrenthet.
– Det er jo likt i alle tre land, sier Laulund.
Han mener «det sier seg selv» når flest mulige flyvninger skal gjennomføres med 40 prosent av pilotene oppsagt. Samtidig har han ikke konkrete tall på hvor mye produksjonen har økt.
– Men jeg vet at det er veldig tøffe skiftplaner som sendes ut nå.
SAS gjenåpner flere titalls ruter til utlandet
Forsvarer irsk datterselskap
Pressesjef Freja Annamatz i SAS Sverige har fått oversendt kritikken fra Laulund, med påstanden om at SAS velger å bemanne opp i Irland i stedet for å tilby pilotene gjenansettelse.
Hun viser til at over 5000 ansatte i SAS er blitt oppsagt, og at 90 prosent av alle medarbeidere har vært permittert under pandemien.
– Virksomheten er blitt hardt rammet i alle deler, inkludert permitteringer i SAS’ datterselskap Sail (SAS Irland). Når SAS nå starter virksomheten opp igjen, er også datterselskapet Sail en åpenbar og viktig del av SAS’ operative modell, akkurat som før pandemien.
Uten nedbemanninger, kostnadskutt og rekapitalisering hadde ikke SAS overlevd pandemien, påpeker hun.
– Hva gjelder arbeidstider og øvrige ansettelsesvilkår, så er disse regulert i detalj både i tariffavtaler og lovgivning. I tillegg har selskapet flere fora med de ansatte for sammen å sikre et godt arbeidsmiljø. SAS’ ansettelsesvilkår er blant de beste i bransjen, og sikkerheten til passasjerer og ansatte er alltid selskapets høyeste prioritet, skriver Annamatz.