Vedum uenig med laksenæringen: – Bør ikke være noen skatterisiko

HAMAR (E24): Laksenæringen sier at markedet for fastpriskontrakter er dødt. Finansministeren står fast på at det ikke bør være noen skatterisiko å inngå slike avtaler.

IKKE SKREMT: Finansminister Vedum har sett at laksegiganter varsler permitteringer, men ber folk huske på at Salmar betaler milliardutbytte og at de varslet flere hundre permitteringer også i fjor.
Publisert:

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har ikke latt seg skremme av at oppdrettsselskaper har varslet rundt 1.300 permitteringer den siste tiden.

Overfor E24 gjentar han budskapet han leverte til NTB i går: Regjeringen har ikke foreslått å innføre grunnrenteskatt på foredling av fisk, som er den delen av produksjonen hvor permitteringene i all hovedsak er varslet.

Bransjen selv mener Vedum ikke skjønner hvordan næringen henger sammen.

– I en situasjon hvor man ikke får inngått fastpriskontrakter for bearbeiding, er det heller ikke mulig å drive foredling, sier konsernsjef Frode Arntsen i Salmar til NTB.

Les på E24+

Over tusen kan bli permittert: Dette må du vite om laksestriden

Konfrontert med dette, understreker Vedum at «det blir ikke grunnrenteskatt på foredling».

– Da bør det heller ikke være noen skatterisiko å inngå fastpriskontrakter på foredlede produkter.

Peker på permitteringsvarsler i fjor

Salmar varslet mandag permittering av 851 ansatte. 155 av disse skyldes normale svingninger og lavere slaktevolum gjennom vinteren, ifølge selskapet selv.

Vedum påpeker at næringen er preget av sesongvariasjoner og viser til at samme selskap varslet om 600 permitteringer i desember i fjor.

– Da var det en annen begrunnelse, men det er veldig viktig at man husker på det, sier han.

– Betyr det at du ikke tror på selskapene når de sier at de permitterer som følge av regjeringens skatteforslag?

– Nei, det skal ikke jeg gradere, men det er viktig at folk husker det. Det kan være krevende for de som blir permittert uansett, men det er viktig at man får frem helheten, sier han og trekker frem Lerøys kvartalsresultat på over 800 millioner og at Salmar betaler ut over to milliarder i utbytte i år.

Salmar har sendt ut permitteringsvarsel til nesten alle ansatte i forbindelse med den mye omtalte grunnrenteskatten. Her fra slakteri- og fileteringsanlegget på Frøya i Trøndelag.

Finansministeren legger til at han har invitert de store oppdrettsselskapene til et møte fredag.

– Der skal jeg få fram at det er de reelle inntektene som er målet for skatten. Det skal beskattes riktig. Det man stiller spørsmål ved nå, er om man skal beskattes uriktig, men det skal man ikke. Noen av de store selskapene er uenig i at de skal betale mer skatt, så der har vi ulike syn. Jeg mener at de skal betale mer skatt, men selvfølgelig skal det beskattes på riktig grunnlag.

– Nå er det litt diskusjon

En rekke opposisjonspartier er kritiske til grunnrenteskatteforslaget som finansministeren har presentert.

Tirsdag var Høyre ute og slo fast at det allerede har fått «utilsiktede konsekvenser».

Næringspolitisk talsperson Linda Hofstad Helleland mener nå at regjeringen må hastebehandle saken og snu på det punktet som handler om hvordan skatten skal beregnes.

For å sikre markedet for fastpriskontrakter, mener Høyre at Vedum må droppe å ta utgangspunkt i markedsprisen på laks, såkalt normpris.

– Høyre har satt spørsmålstegn hele veien. Men de store oppdrettsselskapene, og også Høyre, må forsone seg med at de største aktørene må betale mer tilbake til kystsamfunnet vårt, svarer finansministeren.

Les også

Flere laksejobber i fare: – Kontraktmarkedet er dødt

Grunnrenteskatten skal gjelde fra 2023, men nøyaktig hvordan utformingen blir, er det sagt at vil komme som en egen proposisjon til Stortinget først til våren.

– Haster det ikke å avklare dette med normpris?

– Nå er det mye diskusjon, og det skapes inntrykk av at man skal ha grunnrente også på foredling. Nå skal jeg møte med næringen på fredag. Så kommer det til å bli en god grunnrenteskatt som kommer til å tjene kystsamfunnet og Norge godt over tid. 

– Er du enig at forslaget har fått noen utilsiktede konsekvenser?

– Nå er det litt diskusjon. Når dette lander vil det sikre kystsamfunnet større inntekter, og så skal vi ha et godt bunnfradrag.

Også Mowi frykter permitteringer

Det har blåst opp til storm langs laksekysten siden regjeringen i september la frem sitt forslag til en skatt på oppdrettsnæringen.

I forrige uke ble det kjent at Lerøy har sendt ut permitteringsvarsel til 339 ansatte. Mandag kunngjorde laksegiganten Salmar at de har sendt permitteringsvarsel til 851 arbeidstagere.

Begge selskapene peker på den nye lakseskatten som fremste årsak til permitteringene.

Også Mowi har antydet at de kan komme til å måtte permittere om lakseskatten blir som regjeringen har foreslått.

Produsentene reagerer aller mest på normprisen som ligger til grunn i skatten. Den betyr i praksis at produsentene må skatte av høyeste pris laks blir solgt for på børs, og ikke prisen de faktisk selger for.

Les også

Refser regjeringens lakseskatt: – Terningkast null

Les også

Mowi etter Salmars permitteringsvarsel: – Denne galskapen må ta slutt nå

Publisert: