Skal ha solgt info til Russland – nekter straffskyld
Mannen som står tiltalt for grov korrupsjon etter å ha overlevert informasjon til en russisk etterretningsoffiser mot penger, nekter straffskyld.
Det erklærte han i Oslo tingrett tirsdag, da rettssaken mot 53-åringen startet.
Den tidligere senioringeniøren i DNV (tidligere Det Norske Veritas) skal ifølge påtalemyndighetene ha mottatt til sammen mellom 40–50.000 kroner i kontanter fra en russisk etterretningsoffiser.
Mot disse pengene skal han ha fremskaffet informasjon fra sitt arbeid i DNV, som han deretter delte med russeren.
Pengene og informasjonen ble utvekslet på ulike møter initiert av den russiske etterretningsoffiseren, ifølge tiltalen. Der skal nordmannen ha blitt påspandert middager.
Pågrepet på restaurant
PST ble klar over tiltalte i juni 2020, forklarer statsadvokat Carl Fredrik Fari under sin innledning tirsdag.
Da hadde mannen og den russiske etterretningsoffiseren allerede hatt kontakt i over to år.
Russeren var offisielt diplomat ved Russlands handelsrepresentasjon i Oslo, forklarer Fari.
– PST er av den oppfatning at denne diplomatplasseringen var et dekke for å drive ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge. PST mener å ha identifisert ham til å tilhøre SVR, som er en kortbetegnelse på det som skal være den russiske utenriksetterretningstjenesten, sier statsadvokaten.
Torbjørn Røe Isaksen: Sikkerhetspolitikken endrer alt
Det var den 15. august 2020 at den norske statsborgeren ble pågrepet på restauranten Villa Paradiso i Oslo, siktet for grov avsløring av statshemmeligheter.
PST pågrep mannen mens han var i et møte med det de altså mener er en russisk etterretningsoffiser.
Russeren ble dimmitert fra stedet umiddelbart fordi han hadde diplomatisk immunitet. Noen dager senere ble han erklært uønsket i Norge og bedt om å forlate landet, noe han gjorde.
Ifølge aktor hadde russeren og nordmannen møttes 14–15 ganger de siste to årene. Den tiltalte har i dette tidsrommet anslått at han har mottatt oppunder 50.000 kroner. Han mener imidlertid at pengene ikke var bestikkelser.
– Annet bilde av russisk etterretning i dag
Tiltaltes forsvarer Marianne Darre-Næss i Matrix Advokater bemerket etter Faris innledning at det vil bli et spørsmål underveis i hovedforhandlingen hvem han trodde han delte informasjon med. Nordmannen skal ifølge henne ha trodd at russeren var en konsulent.
– Vi har et annet verdensbilde i dag av russisk etterretning enn det vi kanskje hadde i 2018, sier Darre-Næss.
Hun påpeker at etterretningspersoner som er ute etter informasjon posisjonerer seg på en måte som kan gjøre intensjonen uklar.
– Man spaserer ikke opp til et menneske og sier «hei, jeg er russisk etterretning». Det må man ha i bakhodet når man vurderer hvordan tiltalte har vurdert disse møtene, sier hun.
– Man finner et passende objekt og utgir seg for å være noe annet enn man er. Det er på en måte deres jobb.
Siktet for spionasje
Siktelsen mot nordmannen inkluderte i lang tid å ha overlevert informasjon til fremmed stat som kan skade grunnleggende nasjonale interesser, i tillegg til grov korrupsjon og hvitvasking.
Da tiltalen var klar i juni i år, hadde statsadvokaten henlagt punktet om spionasje. Årsaken var at intet straffbart forhold kunne anses bevist.
– Grunnen til at den siktelsen er henlagt er at etterforskningen ikke har avdekket at de opplysningene som skal være overlevert har vært av sånn karakter at de kan skade det som i loven heter grunnleggende nasjonale interesser, sa Fari til E24 i juni.
Dermed står nordmannen nå tiltalt for korrupsjon. Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel inntil 10 år.
Det er satt av fire dager til rettssaken i Oslo tingrett.