Storbanken UBS kjøper kriserammede Credit Suisse

Oppgjøret for kjøpet av den kriserammede banken Credit Suisse gjøres i aksjer med en verdi på rundt 34 milliarder norske kroner.

KOM I MÅL: Styreleder i Credit Suisse Axel Lehmann (t.v.) tar UBS-styreleder Colm Kelleher i hånden på en pressekonferanse i forbindelse med oppkjøpet av den kriserammede banken.
Publisert:

Oppkjøpet har blitt gjennomført med hjelp fra sveitsiske myndigheter. Ifølge Financial Times planla myndighetene en lovendring for å hoppe over en avstemning blant aksjonærene i UBS for å rekke å få på plass avtalen før mandag.

Oppgjøret for UBS' kjøp av Credit Suisse gjøres i aksjer med en verdi på rundt 34 milliarder norske kroner - over 3 milliarder dollar, opplyser Credit Suisse.

– Dette er en trist dag både for Credit Suisse og for det globale finansmarkedet, sier den oppkjøpte bankens styreleder Axel P. Lehmann.

UBS er den største banken i Sveits, mens Credit Suisse er den nest største. Ralf Hamers blir sjef i det nye, fusjonerte selskapet.

Under pressekonferansen i forbindelse med kjøpet sa den sveitsiske finansministeren Karin Keller-Sutter at oppkjøpet vil skape større stabilitet i Sveits og i det internasjonale markedet.

Forbundsrådet i Sveits sier de ønsker overtakelsen velkommen. De understreker også at betydelige midler stilles til rådighet for å stabilisere markedet. De garanterer for 9 milliarder sveitsiske franc, som tilsvarer rundt 105 milliarder norske kroner.

– Dette er en løsning som sikrer finansiell stabilitet og beskytter den sveitsisk økonomien i denne ekstraordinære situasjonen, skrev den sveitsiske nasjonalbanken, ifølge CNBC.

Tidligere i søndag kveld ble det kjent at UBS økte budet på Credit Suisse til to milliarder dollar, som tilsvarer rundt 21,4 milliarder norske kroner.

Les på E24+

Uro etter bankkollaps: Dette bør du gjøre med aksjene dine nå

– Tror dette er slutten

Porteføljeforvalter Kristian Tunaal i kapitalforvalteren Alfred Berg mener oppkjøpet markerer slutten på børsuroen i kjølvannet av bankkrisene som har vært, men er nådeløs mot Credit Suisse-aksjonærene.

– Dette fortjente de. Hvis de investeringene man gjør er dårlige, fortjener man å tape penger, sier Tunaal til E24.

Kristian Tunaal.

– Det er et problem for Credit Suisse-aksjonærene og ingen andre.

E24 snakket med Tunaal før salget ble bekreftet søndag.

– For markedet generelt er dette en god nyhet, og vi får da en løsning på problemet. Det har vært stor usikkerhet rundt bankmarkedet i det siste, men det har nå kommet seg inn i en trygg havn. Aksjonærene i banken er kanskje ikke like fornøyde som markedet generelt.

– Det viktigste for systemet er at det ikke får ringvirkninger. Det virker som at dette kan være en løsning som sikrer det.

Tunaal tror dette kan være slutten på børsuroen som har herjet aksjemarkedene de siste ukene.

– Jeg tror dette er slutten. I det minste for det europeiske markedet.

Han legger hastig til at alltid kan komme andre bomber man ikke vet om.

– Jeg så ikke for meg kollapsene til de amerikanske bankene.

Han viser da til kollapsen til Silicon Valley Bank og Silvergate.

Les også

Dette er bankkaoset

Uro i flere banker

Den siste uken har det vært fullstendig krise i Credit Suisse, men banken har i lang tid vært fulgt av problemer.

De siste fem årene har aksjen falt 90 prosent. Men onsdag stupte aksjen, før den igjen snudde torsdag. Fredag tiltok nedgangen igjen.

Credit Suisse har ikke vært den eneste banken med problemer.

Uroen startet med en rekke bankkollapser mot slutten av forrige uke. Først gikk kryptofokuserte Silvergate over ende, før markedene rettet blikket mot Silicon Valley Bank (SVB).

Senere ble også Signature Bank satt under administrasjon av myndighetene i USA.

Les på E24+

Må Røkke, Rugseth, Dæhlie & co. ta sin del av den sveitsiske bankredningen?

Publisert:

Her kan du lese mer om