Ny milliardær har flyttet til Sveits

Eiendomsmilliardær Dag S. Stiansen (77) har flyttet fra Bø til Sarnen i Sveits. Styreleder i 77-åringens eiendomsselskap bekrefter at han flytter for å slippe skatt.

Dag S. Stiansen blir en av over 30 rikinger som flytter fra Norge i 2022.
Publisert:

Flyttingen ble registrert 25. oktober, ifølge data fra Folkeregisteret. 77-åringen flytter fra det norske «skatteparadiset» Bø i Vesterålen, som fra 2021 senket formuesskatten til 0,35 prosent. Over 30 formuende nordmenn har det siste året flyttet fra Norge til utlandet.

77-åringen eier eiendomsselskapet Stiansen Eiendom. I skattelistene for 2021 står Stiansen oppført med en formue på drøye 1,6 milliarder kroner. Han er på 190. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, der med en beregnet formue på 2,4 milliarder.

Kapital skriver at 77-åringens selskap, Stiansen Eiendom, siden 1936 har bygd opp en eiendomsportefølje bestående av både leiligheter, næringsbygg og parkeringsplasser. Ifølge avisen eier og forvalter selskapet blant annet 500 leiligheter på Oslo Vest.

E24 har foreløpig ikke lyktes med å komme i kontakt med Stiansen selv. Daglig leder Terje Pedersen, daglig leder i Stiansen Eiendom, skriver i en tekstmelding til E24 at Stiansen «aldri uttaler seg til media».

Flytter for å slippe skatt

Pedersen har sendt følgende begrunnelse for Stiansens flytting:

«Dag S Stiansen har betalt skatt og bidratt til det norske fellesskapet i alle år. Problemet er at den sittende regjeringen dramatisk har skjerpet eierskatten og skatt på arbeidende kapital de siste to årene.»

Videre skriver Pedersen:

«Som illustrasjon betalte Dag NOK 21,5 millioner i skatt for 2021. Dette tilsvarer 128% av nettoresultatet i aksjeselskapet Stiansen Eiendom (29% av brutto omsetning). Den eneste måten Dag S Stiansen kan få betalt denne skatten er ved å ta ut utbytte, og altså tappe selskapet for kapital. Slik ødelegges selskapet gradvis. Det kan ikke Dag sitte stille og se på. Derfor flytter han fra Norge.»

77 år gamle Stiansen opprettet i 2013 Dag S. Stiansens Stiftelse, som skal forvalte eierskapet av Stiansen Eiendoms forretningsvirksomhet når eieren går bort. Ifølge stiftelsens nettside har den som formål «å ivareta dyrenes interesser».

Minst 33 har flyttet i år

Blant nordmenn som i løpet av de siste ti årene har hatt over 100 millioner kroner i ligningsformue, er det nå minst 33 som har flyttet fra Norge i løpet av 2022.

I tillegg kommer de to barna til Magnus Reitan, som nylig fikk overført store deler av hans formue. I sum har disse 34 en ligningsformue på over 30 milliarder kroner.

Øverst på listen er naturligvis Kjell Inge Røkke – den mest profilerte av de etter hvert mange formuende utflytterne den siste tiden.

Publisert:

Her kan du lese mer om