Stortinget utsatt for nytt IT-angrep – data hentet ut

Stortinget er igjen rammet av et IT-angrep. Angrepet er knyttet til sårbarheter hos Microsoft Exchange, som flere virksomheter er rammet av.

Stortinget er utsatt for et nytt dataangrep.

Gorm Kallestad / NTB
  • NTB
Publisert:

Stortinget kjenner ennå ikke det fulle omfanget av angrepet, men har fått bekreftet at data er hentet ut, opplyser de i en pressemelding.

– Trusselbildet er i rask endring og er stadig mer krevende. Angrepet vi står overfor viser at IT-angrep i verste fall kan få alvorlige konsekvenser for demokratiske prosesser, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Analysearbeidet er pågående, og Stortinget opplyser at angrepet knyttes til utnyttelse av Microsofts programmer.

– Vi vet at data er hentet ut, men vi har ennå ikke full oversikt over situasjonen. Vi har iverksatt omfattende tiltak og kan ikke utelukke at det vil iverksettes ytterligere. Arbeidet skjer i samarbeid med sikkerhetsmyndighetene. Situasjonen er for tiden uavklart, og vi kjenner ikke det fulle skadepotensialet, sier Andreassen.

Saken er anmeldt, og videre etterforskning er overlatt til politiet. Det kan foreløpig ikke knyttes sammenheng mellom dette angrepet og det som Stortinget var utsatt for høsten 2020.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet ba tidligere i mars alle brukere om å oppdatere Microsoft Exchange. Flere tusen selskaper og myndigheter har blitt rammet av cyberangrep mot Microsoft Exchange, ifølge Reuters.

Les også

NSM: Norske virksomheter under angrep etter Microsoft-hull

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Microsoft
  2. Dataangrep
  3. Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Flere artikler

  1. Stortinget utsatt for nytt IT-angrep: - Et angrep på vårt demokrati

  2. PST åpner etterforskning av dataangrepet mot Stortinget

  3. NSM: Et titalls norske bedrifter rammet av dataangrepet

  4. NSM: Norske virksomheter under angrep etter Microsoft-hull

  5. Anklager Kina for dataangrep mot Stortinget – ambassadøren kalles inn på teppet