Erling Lorentzen er død
Skipsreder og industrigründer Erling Sven Lorentzen er død, 98 år gammel.
– Vår kjære far, Erling Lorentzen, sovnet stille inn i Oslo i dag, 9. mars 2021, opplyser Lorentzens familie til NTB via Slottet.
Lorentzen giftet seg i 1953 med prinsesse Ragnhild, søsteren til kong Harald. Paret fikk de tre barna Haakon, Ingeborg og Ragnhild Alexandra.
Etter giftemålet slo paret seg ned i Brasil, hvor Lorentzens far Øivind Lorentzen driftet Nopal Line, som blant annet fraktet importert gass fra USA. Senere kjøpte Lorentzen-familien Essos gassinteresser i Brasil. Dette førte til at selskapet senere kjent som Supergasbrás ble etablert, med Erling Lorentzen som leder. Dette selskapet ble solgt i 1972.
Salget gjorde at Lorentzens prosjekt Aracruz Celulose ble stiftet. Selskapet drev celluloseproduksjon, og ble i 2008 solgt for 1,7 milliarder dollar.
Lorentzen har en beregnet formue på 4,4 milliarder kroner, ifølge Kapital. Dette gjør han til landets 57. rikeste.
Formuen forvaltes i dag av sønnen Haakon Lorentzen gjennom selskapet Lorinvest.
I dag har Lorinvest eierskap i blant annet shippingselskapet Norsul, skogforvalteren Norflor og betalingsformidleren Target, ifølge selskapets egne nettsider.
Motstandsmann
Lorentzen gjorde seg også bemerket som motstandsmann under krigen. Da samarbeidet han med blant annet Gunnar Sønsteby i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten.
Han var livvakt for kongefamilien da de kom tilbake til Oslo 7. juni 1945, og det var slik han møtte prinsesse Ragnhild, som senere ble hans kone.
Den siste tiden har Lorentzen tilbrakt i Norge. Han var blant annet aktivt med i debatten om TV-serien «Atlantic Crossing», som omhandler kongefamiliens liv i krigsdagene på 40-tallet.
– Gjennom å legge seg tett på virkelige begivenheter, med kjente historiske personer hvis liv vi vet noe om, og samtidig ta seg de største friheter, skaper «Atlantic Crossing» et dypt løgnaktig inntrykk av historien, skrev Lorentzen i en kronikk i Aftenposten om serien.
Serieskaperne understreket i sitt svar at de aldri hadde hevdet at de ville gi en korrekt gjengivelse av historien, men at de hadde latt seg inspirere av de virkelige hendelsene.