Bjerkreim, Sviland og Tysvær kan få batterifabrikk - Kalberg ute

Panasonic, Equinor og Hydro planlegger å etablere en storskala batterifabrikk i Norge. North Sea Energy Park i Bjerkreim, Haugaland Næringspark i Tysvær og Sviland i Sandnes har tirsdag blitt informert om at de er blant flere som er med videre etter første runde.

North Sea Energy Park i Bjerkreim kommune er aktuelle for etableringen av en storskala batterifabrikk

North Sea Energy Park
 • Jonas Vikingstad (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Det var tirsdag at nyheten kom om at blant annet Bjerkreim er en av flere som er aktuelle for den store utbyggingen. Rådmann i Bjerkreim kommune, Ørjan Daltveit ser svært positivt på nyheten

– Dette er en svært god nyhet. Mulighetene som ligger rundt dette prosjektet er store, og vil kunne gi store ringvirkninger for Bjerkreim, Dalaneregionen og for hele Rogaland, sier Daltveit.

Les på E24+

Batterifabrikken kjem ikkje til Vestland

Ørjan Daltveit er svært positiv til nyheten.

Arnt Olav Klippenberg

- Vi har gått videre i sterk konkurranse med over 100 innspilte næringsområder over hele landet. Det viser at vi så langt har gjort et grundig arbeid med planlegging og tilrettelegging av North Sea Energy Park, at området er svært godt egnet og tilfredsstiller kriteriene til en stor profesjonell aktør som dette og at vi er attraktive overfor store nasjonale og internasjonale aktører, sier Ørjan Daltveit.

Etablering av en storskala batterifabrikk stiller særskilte krav til aktuelle plasseringer. Viktige kriterier for et egnet sted er knyttet til tomt, elektrisk kraft, vann, logistikk og bemanning.

Arbeidsplasser og vekst

Daltveit ønsker ikke å gå ut med hvor mange som har gått videre i første runde, men sier at perioden frem til neste runde vil brukes på å svare på spørsmål og å vise seg som et attraktivt område for fabrikken.

Han ikke informasjon om hvor mange potensielle arbeidsplasser som vanker om valget skulle falle på Bjerkreim, men sier at næringsutvikling og vekst i regionen er en prioritet.

– Det er klart at det er ikke bare Bjerkreims innbyggere, men innbyggere i Sør-Rogaland generelt som vil nyte godt av en eventuell utbygging her, slår rådmannen fast.

Neste utvelgelse er ventet å skje i sommer.

Sviland også med videre

Tirsdag kunne også Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) melde at Sviland også er med videre i konkurransen. Ordføreren mener Sandnes tilbyr gode vilkår til en slik etablering og anser seg til å være en sterk konkurrent.

– Vi har god plass. Det er et stykke fra bebyggelse, men likevel god nærhet til Sandnes sentrum. Dette er et område som ikke har dyrket mark og alt ligger til rette for en etablering. Det er så store arealer på Sviland at vi kan ta mot veldig stor vekst, slår Wirak fast.

Wirak peker på at det aktuelle området er avklart reguleringsmessig, og at dette er et viktig punkt for de som styrer konkurransen.

– Vi vet hva vi kan tilbyr. De er veldig opptatt av å minimere usikkerheten. Vi har sikkerhet på både strøm og regulering. Dette betyr nok veldig mye for dem. Vi er rimelig sikker på at dette får vi til, mener ordføreren.

I prosessen videre til neste runde lover han at det skal jobbes hardt for at alle formaliteter skal på plass slik at alt skal ligge til rette.

– Vi må forberede oss. Vi kan ikke sitte å vente til neste runde, men vi har det som skal til. Det er bra for Sviland om vi får det, fordi det vil styrke bosettingen. Dette ville uansett vært bra for hele regionen, ikke bare for Sviland og Sandnes.

– Alt står klart

Videre gikk også Haugaland Næringspark i Tysvær kommune. Daglig leder, Tiril Fjeld, mener næringsparken er en ideell beliggenhet for den planlagte batterifabrikken.

– Vi har en ferdig regulert industripark og et sterkt industrimiljø. Vi ligger nært Hydro, Equinor sitt kontor på Forus, vi har egen flyplass og en ny batterifabrikk vil kunne gi en god synergieffekt. Alt står klart for å ønske batterifabrikken velkommen til oss, slår Fjeld fast.

Hun peker på at det fremdeles er en lang vei frem til beslutningen tas, men er optimistisk til at Haugaland Næringspark vil være en sterk kandidat.

– Vi har det som trengs for en slik etablering. Det ville være helt fantastisk for Rogaland både med arbeidsplasser og industrimiljøet vårt. Dette vil ikke bare påvirke oss på Haugalandet, men også Stavanger-regionen. Vi er vant til store industrietableringer i området, noe teller med i konkurransen, sier Fjeld.

Kalberg nådde ikke opp

Det var ikke bare næringsparken i Bjerkreim som var påmeldt i konkurransen. Det samme var Kalberg i Time kommune. Magne Svendsen, som er styreleder og eier av Masiv-konsernet, og blant tomteeierne på Kalberg sier at de ikke har kommet videre og er skuffet over beslutningen.

Kalberg nådde ikke opp i konkurransen om etableringen av den nye batterifabrikken. Her står tidligere fylkesordfører, Tom Tvedt som er daglig leder i Kalberg Utvikling AS og ser utover området.

Pål Christensen

– Det synes vi er veldig dumt. Vi mener vi hadde toppscore på alle punkter, men kommer til å jobbe iherdig til en eventuell neste anledning, slår Svendsen fast.

De som heller ikke nådde opp var Weatherlands på Undheim i Time kommune. De valgte å trekke sitt kandidatur før konkurransen kom ordentlig i gang da de ikke hadde tilstrekkelig med arealer tilgjengelig for utbyggingen.

Daglig leder ved Weatherlands, Pål Undheim håper likevel fabrikken havner hos en av de tre gjenværende beliggenhetene i Rogaland og ønsker dem lykke til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bjerkreim kommune
 2. batterifabrikken
 3. Equinor
 4. Konkurranse
 5. AftenbladetE24
 6. Time kommune
 7. Stanley Wirak

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Flere aktører i Rogaland kaster seg inn i kampen om Equinors batterifabrikk

 2. Batteriselskapet Beyonder skal bygge ny fabrikk - også de vil trolig til Kalberg

 3. Betalt innhold

  Batterifabrikken kjem ikkje til Vestland

 4. 20–30 aktører snuser på batterifabrikk: – Responsen så langt har vært formidabel

 5. Havvindforslag fra NHO: – Konkurransevridende