Sjømateksporten bremset opp i tredje kvartal

Norsk sjømateksport fikk en pangstart på 2020. Gjennom året har eksporten bremset litt opp, men totalen er fortsatt stor nok til å slå fjorårets rekord.

NORSK EKSPORT: Stjernekokk Enrique Olvera og statsminister Erna Solberg lagde fisketaco under et arrangement i 2018 på den norsk ambassaden i Mexico by. Hensikten var å promotere norsk sjømat i Mexico.
 • Marius Lorentzen
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Norges sjømatråd har offentliggjort ferske tall for tredje kvartal.

De viser at Norge så langt i år har eksportert sjømat for 76,7 milliarder kroner. Det er en vekst på én prosent eller 623 millioner kroner, målt mot rekordåret 2019.

Om 2020 blir et nytt rekordår eller ikke gjenstår å se, for etter en kraftig vekst i starten av året på 11 prosent mot første kvartal i fjor, har utviklingen bremset opp.

Les også

Kraftig eksportfall for norsk sjømat i august

Sterk start på året

I andre kvartal falt eksportverdien med tre prosent mot samme andre kvartal 2019, og i tredje kvartal lå den fem prosent under.

I kroner er det snakk om et fall i tredje kvartal fra 25 til 23,6 milliarder, målt mot 2019.

– At vi fremdeles holder oss over fjoråret i eksportverdi skyldes de sterke månedene ved årets begynnelse, økt eksportvolum og bearbeiding av enkeltprodukter, og en svak krone, sier kommunikasjonsrådgiver Christina Neumann i Norges sjømatråd.

Den norske kronen har fått seg en kraftig smell under coronapandemien og har svekket seg. Det skulle isolert sett tilsi at eksporten målt i kroner økte, men det har altså ikke skjedd.

Mens eksportverdien i kroner falt med fem prosent i tredje kvartal har den norske kronen til sammenligning svekket seg med 3,4 prosent fra august i fjor til august i år, basert på Norges Banks importveide kronekursindeks (I44).

Les også

Pumpet ut 29 milliarder på syv år – så ble det full stopp

Sør-Korea skiller seg ut

Sjømatrådet påpeker at coronapandemien har påvirket den norske sjømateksporten negativt, og at nedgangen har vært spesielt stor til det asiatiske markedet.

I tredje kvartal var eksportfallet til Asia på hele 22 prosent, fra 5,0 til 3,9 milliarder kroner.

Sjømatrådet trekker blant annet frem Kina der lakseeksporten i september falt med hele 56 prosent. De eneste månedene med eksportvekst av laks til Kina har vært januar (20 prosent) og mai (3,0 prosent).

Et land skiller seg samtidig ut den andre veien: Sør-Korea.

Der steg eksporten av laks med 17 prosent i september og 9 prosent hvis man måler utviklingen fra januar totalt sett.

Det er ikke bare verdien, men også mengden av lakseeksport som har økt til Korea. Hittil i år er eksportvolumet opp like mye som verdien – altså 9 prosent.

Samtidig som det har blitt sendt mer laks til Korea har det blitt sendt mindre makrell og kongekrabbe, men prisen har vært bedre slik at inntektene har økt.

Les også

Brakdebut på børs for Salmon Evolution

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Sjømat
 2. Norsk krone
 3. Eksport
 4. Norges sjømatråd
 5. Sør-Korea
 6. Kina

Flere artikler

 1. Rekord-halvår for norsk sjømat – eksportverdien var 53,7 milliarder kroner

 2. Norge eksporterte sjømat for 105,7 milliarder i 2020

 3. August-rekord for sjømateksporten

 4. Den fallende sjømateksporten fortsatte i februar

 5. Milliardsmell for norsk sjømat