Gunhild Stordalens Eat inngår Reitan-samarbeid
Bærekraft blir spesielt viktig dersom Rema 1000-eier Reitan Handel skal på børs, mener Ole Robert Reitan.
I september ble det klart at Gunhild Stordalen og hennes stiftelse Eat skal lede arbeidet med ett av fem hovedtemaer under neste års FN-toppmøte om matsikkerhet.
Gunhild Stordalen får lederjobb i FN-toppmøte: – Litt surrealistisk
Nå har de fått med seg Reitan Handel, som blant annet eier Rema 1000, på laget. Målet er å utveksle kunnskap og forskning om mer bærekraftig matproduksjon.
– Dette er et spennende samarbeid. Vi kan gjøre mye i praksis, og tenker fortsatt at vi har både mye å lære og mye å lære bort, sier eier og administrerende direktør Ole Robert Reitan i Reitan Handel.
E24 møter ham, Gunhild Stordalen, samt et helt fototeam fra Try Råd i Vika i Oslo mandag ettermiddag. Både Stordalen og Reitan er godt fornøyde med det ferske samarbeidet.
– Reitan har virkelig utmerket seg på området allerede. Det er viktig for oss å få med oss de store dagligvareaktørene, de kan legge direkte press på leverandører. De kan også inspirere andre, og vise hva som er mulig å gjøre i praksis, sier Gunhild Stordalen, som også er godt fornøyd med samarbeidet.
Reitan trekker frem kutt av palmeolje og utskifting av kyllingrase som eksempler på grønne tiltak Rema 1000 har gjort, og forteller at matvareaktøren ser etter flere grønne muligheter.
I tillegg til kunnskapsutveksling inngår et økonomisk bidrag til Eat i avtalen. Hvor stor summen er, ønsker ikke Reitan å gå ut med.
– Å bidra økonomisk er en del av pakken, og det gjør vi med glede. Jeg tror vi får veldig mye tilbake, sier Reitan.
– Avgjørende om man skal tilfredsstille finansmarkedet
Både Reitan og Stordalen mener timingen er god for å jobbe frem bedre grønne løsninger i dagligvarebransjen. Forbrukerne – spesielt de unge – er opptatte av bedre dyrevelferd, mindre plastbruk og bedre utvalg av alternativer til kjøtt.
Reitan Handel var sponsor for Eat i noen år da de var helt i startgropen, før de nå har hatt en pause fra samarbeidet i noen år. Reitan forteller at flere hevet øyenbrynene da Reitan Handel først inngikk samarbeid med Eat i 2015.
– Både i bransjen og internt sa folk at «Åja, nå skal ikke han være kjøpmann lenger, nå skal han redde verden».
Men i dag har pipa en annen lyd, forteller han. Spesielt når det kanskje er snakk om at Reitan Handel skal på børs.
– Når vi snakker med analytikere får vi kanskje 50 spørsmål om ESG. Det er helt avgjørende om man skal tilfredsstille finansmarkedet i dag. Før ble det oppfattet som en slags rødstrømpe-greie, sier Reitan.
Reitan-familien vurderer børsnotering av livsverket
Han mener det også blir avgjørende for Rema 1000s konkurransekraft å levere på bærekraft.
– Dette er ikke bare idealisme, men noe vi vil lære av i mange år. Det er nødvendig for verden og for oss som næringslivsaktør – i 2020 må vi vise forbrukerne at vi oppfører oss, sier han.
– Det lyder som musikk i mine ører, skyter Stordalen inn.
Ønsker seg flere storaktører
Reitan håper samarbeidet med Eat kan gjøre dem til en raskere og tøffere aktør innen bærekraft.
– Jeg håper vi vil stå igjen som noen som gjorde en forskjell. Det tror jeg vi kan, sier han.
Stordalen på sin side håper på å få med seg flere store aktører innenfor dagligvarebransjen på laget før FN-toppmøtet går av stabelen. Hvem som står på ønskelisten er foreløpig hemmelig.
– Vi har etablert et samarbeid med Sjømatrådet. Så ønsker vi flere viktige aktører inn. Dette er en dugnad, og til slutt vil det bli omsatt til noe som kommer forbrukerne til gode, sier hun.
I første omgang skal samarbeidet mellom stiftelsen og Reitan Handel vare frem til FN-toppmøtet går av stabelen neste høst. Likevel utelukker hverken Reitan eller Stordalen at samarbeidet vil fortsette også etter møtet.
– Hvis vi har det gøy, sier en lattermild Reitan.
– Ja, hvis vi har det gøy og gjør en forskjell, sier Stordalen.