Kjøpte 3.225 tonn julepynt

Norske butikker kjøper inn mer og mer julepynt. I fjor ble det importert 650 tonn mer enn ved årtusenskiftet.

JULERØD OKTOBER: Familien Brenden handler inn nisser og det som ellers trengs av ny julepynt. Fra venstre Knut (55), sønnen Anders (25) og mor Reidun (52).
Publisert:

Allerede i september bugnet det over av julepynt og juletrebelysning i enkelte butikker. Kjøpevillige nordmenn får butikkene til å kjøpe inn stadig mer julepynt og juletrebelysning.

Hvor mye som blir importert i år får Statistisk sentralbyrå først svar på ved årsskiftet, men i fjor ble det importert hele 3225 tonn - nesten 50 ganger så mye som i 1950 da vi importerte 68 tonn.

Kjøp og kast

- Det er ille, men det er slik det er blitt. Kjøp og kast, sier Reidun Brenden (52).

VG møter henne, ektemannen Knut (55) og sønnen Anders på julehandel på Skeidar på Alnabru utenfor Oslo.

De vedgår at også de kjøper ny julepynt hvert år.

- Men det går mest i nisser, for de samler vi på. En nisse vi har er over 50 år gammel, men vi kjøper nye år etter år likevel. I tillegg blir det noen søte julemus og julelys, forteller Reidun.

- Vi tar vare på ting, men så lenge vi fortsetter å kjøpe så blir det bare mer og mer!

Pynten på juletreet er derimot fredet.

- Det er tradisjon. Vi har fremdeles ting jeg laget på barnehagen. Det bytter vi ikke ut, sier Anders.

Ifølge ekspertene skyldes den voldsomme økningen at vi rett og slett har blitt mer jålete når det kommer til julepynt.

- Mer bevisste

- Nordmenn er generelt blitt mer bevisst på å skape en stil, også når det gjelder julen. Pynten skal ikke lenger bestå av de gamle nissene man alltid har hatt fremme, men gjenspeile den stilen man følger ellers i året, sier interiørarkitekt Boris Praskac.

Han peker på at trendene endrer seg fra år til år. Dermed blir folk hele tiden fristet til å oppgradere julepynten, noe han mener fører til at folk bruker og kaster mer enn før.

Fungerende avdelingsleder by- og teaterhistorie Linken Apall-Olsen ved Oslo Bymuseum, mener nordmenn dessuten er svært fleksible når det gjelder juletradisjonene våre.

Viktigste høytid

- Julen er udiskutabelt den største og viktigste høytiden for oss og ordet tradisjon hører formelig sammen med ordet jul. Samtidig tror jeg vi følger trender og fornyer oss langt mer enn vi erkjenner, sier hun.

- I tillegg er det viktig for oss å vise at vi følger med og vet hva som er in. Man kan si at treet reflekterer hjemmene våre. I dag skifter vi ut hele interiører og orienterer oss gjennom glossy magasiner hvor vi ser hvordan vi selv kan få det like trendy og lekkert, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no