Regjeringen går inn i digitaliseringsdugnad

Norsk næringsliv skal rustes for det digitale skiftet gjennom god, gammeldags norsk dugnadsånd. Nå har Regjeringen også blitt med på laget. 

POSITIVE: Mandag signerte Regjeringen ved næringsminister Monica Mæland samarbeidsavtalen med Digitalnorway. Nå starter jobben med å koble eksperter på tvers av bransjer for å sette fart på digitaliseringen av norske bedrifter.
Publisert:

For å ruste landets næringsliv mot det enorme digitaliseringsskiftet har 15 norske selskaper har gått sammen for å realisere det norske «virtuelle Silicon Valley».

«Digitalnorway – Toppindustrisenteret» er et initiativ som skal koble sammen små og store bedrifter som vil lære av hverandre. Dette skal bidra til å øke tempo i digitaliseringen av Norge.

Initiativet har vært under arbeid i omtrent halvannet år. Regjeringen bidratt med finansiering i forprosjektfasen, og har nå også fått på plass hvordan de skal engasjere seg fremover.

Mandag var både statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland til stede på Toppidrettssenteret i Oslo for å signere samarbeidsavtalen. Denne gjør norske myndigheter til en del av teamet som skal løfte norsk næringsliv, samtidig som offentlige virksomheter også får tilgang på frisk digital kompetanse.

– Vi har lurt på hva det offentliges rolle skal være i dette, og det er å gi gode rammebetingelser. Vi skal bidra til forskning og innovasjon, og stimulere til kompetanse på tvers av næringer. Det som skjer nå krever et samarbeid mellom myndighetene og næringslivet, sa statsminister Erna Solberg på konferansen.

– Dette er næringslivet initiativ, og jeg liker slike initiativ veldig godt. Man ser et reelt behov, og det kommer fra industrien, sa Solberg.

Les også

Skal lage «virtuelt Silicon Valley» i Oslo

Verdensmester, ikke norgesmester

Valg av lokale for lanseringen av avtalen var ikke tilfeldig. Det nyetablerte initiativet har nemlig hentet inspirasjon fra den norske toppidrettsmodellen.

– Det er snakk om å bygge en dugnad der alle kan dele på kunnskapen. Finner du et selskap som er veldige gode på én ting, da må jo den kunnskapen brukes i andre selskaper og bransjer. Så har vi sett på hvem som har fått til dette, og det er toppidrettssenteret, sier nyansatt daglig leder Tor Olav Mørseth til E24.

Dermed har navnet også falt på nettopp Toppindustrisenteret.

DUGNAD: – Vi er i ferd med å få på plass det permanente teamet som skal ta alle de gode ideene, visjonene og planene og omsette det til virkelighet, sier leder for Toppindustrisenteret, Tor Olav Mørseth.

Regjeringen har også gitt dem oppdraget med å utforme strategien for utvikling av norsk næringsliv i den digitale tidsalderen. Det skjer gjennom at senteret tildeles sekretariatsfunksjonene for Digital21 – regjeringens strategiprosess for digitalisering av norsk nærings- og samfunnsliv. Det er en viktig jobb, påpeker statsministeren overfor E24.

– Det er en prosess som skal ta hele det store bildet i Norge og hva vi trenger å gjøre på ulike samfunnsområder for å løfte oss på digitalisering, sier Solberg.

To toppidrettsutøvere var også til stede på arrangementet for å inspirere. Alpinist Ragnhild Mowinckel og roer Birgit Skarstein fortalte forsamlingen hvordan deres kompetansedeling er overførbar til næringslivet.

– Det handler om å finne løsningen på våre egne problemer, og på andres. Det kan være ensomt å være utøver, og vi trenger å sparre med hverandre, andre som forstår viktigheten av små detaljer. Vi er team Norge, og det handler om å bli best sammen. Vi konkurrerer ikke mot hverandre, fortalte Skarstein til forsamlingen.

– Vi jobber her for å bli best. Det er forskjell på å bli god og bli best, sa Mowinckel.

Mørseth er helt enig.

– Skal vi bli best i verden må vi tenke på en helt annen måte rundt hvem som faktisk er konkurrentene våre. Vi må være villige til å åpne opp og dele med dem som man tidligere har sett på konkurrenter, sier han.

INSPIRASJON: Næringslivet kan lære mye av toppidrettsmiljøet. Her er statsminister Erna Solberg sammen med alpinist Ragnhild Mowinckel, leder for Toppindustrisenteret Tor Olav Mørseth, Aksel Lund Svindal og næringsminister Monica Mæland.

Dårlig tid

Det digitale skiftet er allerede i full sving, og det kommer ingen uberørt unna, påpekte statsministeren.

– Jobber vil forsvinne og komme til. Frisører er kanskje de eneste som ikke står i fare for å bli digitalisert, men vi kan ikke klippe håret på hverandre alle sammen. Vi må ha en annen industri fremover, og derfor er vi veldig glade for dette, sa Solberg.

Næringsminister Monica Mæland mener samarbeidet kan være en viktig bidragsyter til at norsk næringsliv klarer å takle de enorme teknologiske endringene.

– Vi har veldig mange små og mellomstore bedrifter i Norge, og vi har noen store lokomotiv. Dette initiativet handler om at alle skal samarbeide for å kunne ta del i og dele kunnskap, og lære av de beste for å kunne gjennomføre de helt nødvendige endringene som gjør at vi skal sikre viktige arbeidsplasser i hele landet, sier Mæland til E24.

Les også

Nye Norge – kommentar av Cilia Indahl: Borgerlønn åpner for feiling – men også suksess

Statsminister Erna Solberg påpeker at alle bedriftene også må gjøre en jobb på egen hånd, men at Toppindustrisenteret kan bidra til å gjøre bedriftene mer konkurransedyktige mot utlandet.

– Det kan bety at man klarer å løfte mer kompetanse inn i norske bedrifter, og at man kraftsamler mer på å forstå ha som er nødvendig for bedriftene å gjøre, sier Solberg til E24.

Nå skal arbeidet med Toppindustrisenteret snart settes ut i live, og ifølge næringsministeren har man ikke veldig god tid.

– Jeg har veldig store forventninger, men man må jobbe veldig fort, for disse endringene skjer hele tiden. Vi har dårlig tid, men det vet næringslivet fremfor noen. Det er derfor dette er et initiativ fra næringslivet, som vi fra myndighetenes side støtter opp om. Vi har inngått en avtale i dag for å være en viktig bidragsyter og bruker av senteret, sier Mæland.

Les også

Nå starter jakten på Norges beste innovasjonsprosjekt

Les også

Nye forenklinger i næringslivet

Les også

Tid for norsk digital industri

Publisert:
Gå til e24.no