Finansminister Siv Jensen og Johan H. Andresen – tobakksarving, eier av investeringsselskapet Ferd og leder av Oljefondets etikkråd.

Foto: Scanpix

E24-redaktør Gard L. Michalsen: «Oppsiktsvekkende, fordummende og platt fra Johan H. Andresen»

Når Johan H. Andresen omsider melder seg på debatten om hytta han har leid til Siv Jensen, er det oppsiktsvekkende svakt fra Etikkrådets leder.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

– Ble innstillingen fra Norges Bank på leder av Etikkrådet i 2014 fulgt av Finansdepartementet, eller oppnevnte FIN en annen person?

Det spør Ferd-eier og tobakksarving Johan H. Andresen om på Twitter tirsdag.

Han «spør for en venn» og er åpenbart irritert over den stadige oppmerksomheten rundt hytta han så velvillig har latt Siv Jensen leie.

Med en slags kritikk mot politikere, redaksjoner og kommentatorer som «av klikk- og likes-messige årsaker ikke har stilt spørsmålet».

Fra Johan H. Andresens Twitter-feed tirsdag.

Foto: Faksimile

DET ER FORDUMMENDE, og det er oppsiktsvekkende svakt fra Andresen å komme med et slikt utspill.

Det er til nå ingen som har ment at han var feil valg som leder av Oljefondets etikkråd. Ei heller har noen hevdet at Siv Jensen valgte han utenfor prosedyre.

Eller sagt at det må være en direkte og åpenbar kobling mellom valget – og det faktum at finansministeren i fjor sommer fikk leie en av Andresens mange hytter i Oslos skjærgård for 10 år.

SPØRSMÅLET ER IMIDLERTID hvor klok denne avtalen likevel var. Når den for alle andre enn partene selv i realiteten fremstår som en gave. Og Andresen selv har bidratt til stadig flere spørsmål og nye oppsiktsvekkende svar om leieforholdet.

Siv Jensen får leie hytta for 40.000 kroner i året over 10 år. Dette er en 50 kvadratmeter hytte på Grimsøya i Oslofjorden, med egen brygge og badehus. Selv falleferdige rønner i denne skjærgården har en markedsverdi på flere millioner kroner.

Og skal vi sammenligne med leiemarkedet, viste E24 hvordan Jensens hytte var billigere enn en 33 kvadratmeters koie i Nordmarka uten vann og kloakk.

Fremtredende professorer og andre har omtalt dette som en gave.

Alle andre og vanlige arbeidstagere i dette landet vet hvor lite som skal til før noe regnes som en gave, for eksempel med tanke på skatt. Et regelverk som nettopp finansminister Siv Jensens departement forvalter.

Les på E24+

Dette må du vite om Siv Jensens hytteleie

DET VAR KAPITAL som i sommer først omtalte leieforholdet. Senere har Dagens Næringsliv ledet godt an.

Og en drøy måned etter DNs første sak 3. oktober, er det oppsiktsvekkende hvor mye som har endret seg siden den gang. Finansminister Siv Jensen svarte slik, på spørsmål om prisen:

– Det har vi ikke forhandlet om, det var opp til utleier. Det var jo ganske falleferdig og ikke beboelig. Så har jeg gjort en egeninnsats for å få det beboelig. Standarden er enkel. Den er ikke beboelig resten av året, det er ikke noen fancy standard.

Johan H. Andresen selv omtalte hytta som kondemnerbar / falleferdig. Han hevdet først at det er Jensen selv som har stått for en totalrenovering av hytta.

I samme sak retter Andresen seg til at det er hans familie som har koblet til vann, satt inn toalett og dusjkabinett. To uker senere er dette i DN blitt til nytt bad, kjøkken og peis. Til en verdi av flere hundre tusen kroner. Utført før Jensen fikk leie hytta for 40.000 kroner i året.

For to dager siden kom det også fram at finansministeren har inngått nok en leieavtale – om en båtplass i nærheten. En avtale Jensen ikke har redegjort for tidligere.

Les også

Siv Jensens hytteleieavtale kan havne i kontrollkomiteen

DET ANDRESEN så platt og kunnskapsløst omtaler som klikk og likes, er tvert imot prisverdig, grundig og pågående journalistikk. Fra en av landets beste redaksjoner, som ikke tok svarene de fikk for god fisk. Med rette.

Enda mer oppsiktsvekkende ble det da det viste seg at Johan H. Andresen hadde snakket usant om hvorvidt noen andre ville bo på hytta. 3. oktober uttalte han at tre andre hadde takket nei til å leie den.

24. oktober kan DN så avsløre at noen faktisk bodde der – og måtte flytte ut da Siv Jensen skulle inn. Christine Tybring-Torsk hadde fått låne hytta gratis, men uttalte at hun gjerne skulle betalt for å leie den.

Kristin Andresen forklarte dette slik til Dagens Næringsliv:

– Beklager, men jeg glemte at Christine hadde fått låne brakka.

HUN HADDE GLEMT at noen måtte flytte ut, for at Andresen-familien skulle pusse opp hytta og la finansministeren leie den billig.

Hvorfor fikk så Siv Jensen låne den?

– Jeg tror Kristin synes det var hyggelig med en mulig nabo som hun da ikke kjente, men som hun delvis delte meninger og omgangskrets med, uttalte Johan H. Andresen til DN.

DET ER SIKKERT hyggelig for landets rikeste familier på en av Oslofjordens dyreste øyer med finansministeren som nabo.
Men det er selvsagt ikke uproblematisk, og enda verre blir det når Jensen har fått leie hytta delvis renovert til en altfor billig penge.

Ikke fordi vi tror Frp-lederen kommer til å gi Andresen-familien urettmessige fordeler. Men fordi det nettopp gir beveggrunn for å stille slike spørsmål, som kan rokke ved tilliten til en av landets mektigste politikere.

Som Gro Skaaren-Fystro i Transparency International Norge påpeker overfor E24 forrige uke:

Det er ingen grunn til å mistenke korrupsjon, men det er dypt problematisk at finansministeren har satt seg i en posisjon hvor denne avtalen blir en del av debatten.

SAMTIDIG SITTER det nok litt lenger inne for oss å se det problematiske i dette, påpeker Skaaren-Fystro.

Norge er jo et lite land. Alle er venner, og vi liker å stole på hverandre. Det er et gode.

Men det godet avhenger av at landets mektigste ikke misbruker tilliten.
Da er første steg å forstå hvorfor spørsmålene stilles, og hvorfor denne avtalen oppfattes som problematisk.

DER STOD ANDRESEN til klar stryk tirsdag. Det er også oppsiktsvekkende, nettopp fordi han leder Etikkrådet. Paradoksalt nok kan han selv ha gitt det pushet som virkelig blåser liv i denne saken.

Jensens hytte har fått leve et rolig liv i skyggen av Kristelig Folkepartis veivalg. Det valget er tatt.

Nå kan kontrollkomiteen på Stortinget være neste steg. Kanskje er det riktig sted for å få hele denne saken opp i dagen.

Og se om den tåler dagens lys. Eller om finansministerens hytteavtale sprekker som et troll.

Publisert:

Flere artikler

 1. Transparency International om Sivs fjordhytte: - Ikke tvil om at dette er et habilitetsproblem

 2. Betalt innhold

  Dette må du vite om Siv Jensens hytteleie-avtale

 3. Nytt Siv-svar om Andresens hytte: – Har ikke tenkt å si opp

 4. Annonsørinnhold

 5. – Jeg har tettet hull og satt den i stand

 6. Jensens sjøhytte: Andresen forandrer forklaring igjen