GÅR AV: Anita Krohn Traaseth takker for seg i Innovasjon Norge. Her er hun på NHOs årskonferanse i 2016

Foto: Terje Bringedal VG

Kommentar: Traaseth fikk fart på Innovasjon Norge. Kanskje litt for mye

Anita Krohn Traaseth leverer fra seg et helt annet og langt bedre Innovasjon Norge enn hun overtok. Men det er dessverre ikke dét hun vil bli husket for.

  • Gard L. Michalsen
    Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Høsten 2014 overtok 42-åringen Anita Krohn Traaseth som toppsjef i Innovasjon Norge, etter å ha slått ut 65 andre søkere i kampen om toppjobben.

Fredag varslet hun sin avgang, men ikke så mye mer enn det: Vi vet ikke når hun slutter, eller hvor hun skal, annet enn at hun nå skal bli partner i «et norsk vekstselskap».

Traaseth har heller ikke kommentert avgangen annet enn dagens pressemelding, noe som i seg selv er uvanlig. Særlig for en så profilert toppleder.

Kanskje ligger det en pressemelding fra neste arbeidsgiver og venter et sted.

Les også: (+) Fem år i stormen: De seks største kontroversene rundt Anita Krohn Traaseth

DET VI VET er at hun legger bak seg fire år med stor omstilling av Innovasjon Norge. En medfølgende nedbemanning skapte stor uro internt, noe Traaseth for tre år siden brukte sin private blogg til å kommentere.

Men omstillingen har gitt resultater. Som dagens pressemelding oppsummerte:

Selskapet leverte i 2017 «tjenester» for 7,3 milliarder kroner til norsk næringsliv, i all hovedsak gjennom tilskudd og lån. Summenn har økt 24 prosent siden 2014. I samme periode er kostnadene redusert med seks prosent.

Og tjenestene til norske gründere? Saksbehandlingstiden var allerede for to år siden redusert fra 60 til 4 dager for de enkleste søknadene.

Les også

Kahoot-gründeren om Traaseth-avgangen: – Jeg fryktet dette ville skje

ANITA KROHN TRAASETH bør derfor huskes som en handlekraftig leder. En som fikk nødvendig fart på Innovasjon Norge, og gjorde IN til en av landets mest populære arbeidsgivere.

Det statlige særlovsselskapet står godt rustet foran områdegjennomgangen av Statens samlede virkemiddelapparat for næringslivet.

En ny leder bør ikke frykte for at jobben blir midlertidig. Tvert imot kan man tenke seg at INs neste toppsjef får mer ansvar som følge av gjennomgangen.

SPØRSMÅLET ER LIKEVEL om det er dette folk og avislesere flest kommer til å huske Traaseth for. Som E24 oppsummerer fredag, har de største overskriftene handlet om mye annet.

Den nevnte interne uroen. En ordkrig mot Olje-Norge. Og aller mest alvorlig: Da det i vinter ble kjent at tidligere styreleder Per Otto Dyb hadde ønsket å vurdere Anita Krohn Traaseths stilling. Allerede i 2016 skal hun ha fått en skriftlig advarsel fra styret med 13 forbedringspunkter.

Noen måneder senere ble det mer bråk, da det viste seg at Norges rikeste kvinne hadde fått jobb i Innovasjon Norge, uten utlysning. Traaseth hadde selv vært i kontakt med Katharina Andresen i forkant av ansettelsen, og den midlertidige stillingen ble endret underveis for å passe til lovverket.

Les også

Anita Krohn Traaseth forlater Innovasjon Norge

I sommer avdekket E24 også hvordan Traaseth for noen år siden hadde ansatt sin venninne Yvonne Fosser som HR-direktør, uten å informere styret om relasjonen.

DELOITTE FIKK I OPPDRAG å undersøke blant annet disse ansettelsene, og kom grovt sett fram til at det formelle var i orden. Ja, rapporten forteller om et selskap med solide rutiner og gode prosesser.

Men revisorene pekte også på noen forbedringspunkter.

De fleste formaliteter, men også et behov for å avklare hvilke regler som faktisk gjelder for særlovsselskapet Innovasjon Norge.

DET RAPPORTEN imidlertid ikke sier noe om, og uansett ikke kunne vurdere, er hva disse sakene har gjort med den nødvendige tilliten til Innovasjon Norge og selskapets toppsjef.

Les også

Styreleder: – Fratredelsen var Traaseths eget initiativ

En slik gjennomgang skal ikke være noen subjektiv vurdering. Ei heller kan vi vente oss noen slike vurderinger fra styret, regjeringen eller annet offisielt hold.

Men det er ingen overdrivelse å si at de nevnte sakene, og særlig disse siste, har gitt noen alvorlige riper i lakken for Anita Krohn Traaseth sitt ettermæle som IN-sjef.

HUN VILLE SÅ MYE, og fikk da også til det meste. Innovasjon Norge er et langt bedre virkemiddel i dag enn for noen år siden.

At et selskap som skal fremme innovasjon også har en leder som kan provosere, skulle bare mangle. Men også for slike toppsjefer går det en grense.

Og de handler minst av alt om at hun er kvinne.

MEN OM AT MAN ikke kommenterer interne konflikter på private blogger.

Eller ansetter landets rikeste kvinne i et offentlig eid selskap, uten at jobben lyses ut.

Stikkordene for begge saker er offentlig eid. Man har langt flere hensyn å ta når det er du og jeg som eier (og finansierer) selskapet.

Siden de nevnte sakene har Traaseth lagd den ned nevnte bloggen. På Twitter-profilen med 32.000 meldinger har hun bare tvitret én gang siden St. Hans i år.

Kanskje dette rommet til slutt ble for trangt.

KAN HENDE er det derfor hun nå skal videre til et foreløpig ukjent norsk vekstselskap, hvor rammevilkårene er enklere og hensynene færre.

Der kommer hun helt sikkert til å gjøre en veldig god jobb.

Og forhåpentligvis melder Tinteguri seg også på samfunnsdebatten igjen. Med blogg, Twitter og friske meninger.

Les også

Røe Isaksen takker Traaseth: – Vært en tydelig leder

Les også

Børsen stanser handelen i Element-aksjen

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Deloitte foreslår forbedringer etter kontroversielle ansettelser

  2. Røe Isaksen takker Traaseth: – Vært en tydelig leder

  3. Anita Krohn Traaseth forlater Innovasjon Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Styreleder vil ikke vite om Traaseths hemmelige jobb

  6. Traaseth om exiten: – Jeg er ikke presset til å gå