Økokrim tiltaler Pareto-ansatt for innsidehandel

Økokrim har tatt ut tiltale for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon mot meglertopp Petter Dragesund i Pareto Securities, tidligere Intex-styreleder Jan Vestrum og en tidligere ansatt i Pareto.

TILTALT: Meglertopp Petter Dragesund og tidligere Intex-styreleder Jan Vestrum er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med oppkjøpet av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010. Mandag ble Vestrum dømt i en annen Økokrim-sak.
Publisert:

De tre er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med oppkjøpet av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010.

Opptil 12 selgere skal ifølge tiltalen ha blitt bedratt for sin avtalefestede godtgjørelse på opp mot 188,2 millioner kroner etter salg av aksjer i Crew Gold Corporation.

Ifølge Økokrim skal de tre tiltalte ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet.

De tre tiltalte er corporate-medarbeider Petter Dragesund i Pareto Securities, en tidligere aksjemegler i Pareto som var sentral i omsetningen av Crew Gold-aksjer, og tidligere Intex-Resources styreleder Jan Vestrum, som mandag ble dømt til fire års fengsel for korrupsjon og markedsmanipulasjon i en annen Økokrim-sak.

Både Dragesund og den tidligere Pareto-megleren bestrider tiltalen i sin helhet, ifølge en uttalelse fra Pareto.

Les også

Slik foregikk det Økokrim mener er et bedrageri på 188 millioner kroner

– Vestrum er fellesnevneren

Den tidligere styrelederen i gruveselskapet Jan Vestrum kommer opp i denne saken også. Økokrim fikk nylig medhold i ankesaken han kjørte etter å ha tapt i tingretten i den såkalte Intex-saken. I lagmannsretten ble Vestrum ble dømt for overtredelse av straffeloven og verdipapirhandelloven. Lagmannsretten idømte Vestrum fire års fengsel, inndragning av 6,5 millioner kroner og forbud mot å inneha verv eller stillinger i henhold til verdipapirloven i fem år.

TILTALT: Corporate-medarbeider Petter Dragesund i Pareto Securities er tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon.

Vestrum har lovet å anke den saken. Nå er Vestrum tiltalt i denne nye Crew Gold-saken. Han fungerte som konsulent for russiske Severstal, som sammen med det kanadiske selskapet Endeavour våren 2010 ønsket kontroll i Crew Gold.

Førstestatsadvokat og leder for hvitvaskingsteamet i Økokrim, Håvard Kampen, forteller at Intex-saken og denne nye saken som involverer Pareto, er to forskjellige saker. Samtidig henger de også sammen, for det var Intex-saken som bidro til at det nå har kommet en tiltale:

– Fellesnevneren er Jan Vestrum og koblingen til Severstal, som er i begge saker. Mye av etterforskningsmaterialet i denne saken kommer fra dokumentasjon og forhold avdekket i forbindelse med Intex-saken, sier førstestatsadvokaten til E24.

– Så dere kom over denne saken i forbindelse med Intex?

– I hvert fall delvis, sier Håvard Kampen, som bekrefter at Økokrim har jobbet med Crew Gold-etterforskningen siden 2014.

Les også

Midelfart-søstrene blant ofrene i bedrageri-tiltale

Ikke knyttet til Intex-dommen

Vestrums forsvarer John Christian Elden bekrefter at det er tatt ut tiltale, men sier at den ikke er forkynt for Vestrum ennå.

– Han erkjenner ikke straffskyld i denne saken, og den er så langt vi kan se ikke knyttet til den foreliggende dommen, skriver Elden i en e-post til E24.

– Økokrim har bedt om avhør i saken da han ennå ikke er avhørt, og vi går gjennom den nå.

– Uvirkelig

– Dragesund er overrasket og synes det er uvirkelig å være tiltalt for dette. Han vil på det sterkeste avvise at han har bidratt til noen form for bedrag eller markedsmanipulasjon, sier Petter Dragesunds forsvarer, Christian Hjort, til E24.

Forsvareren sier at Dragesund ikke hadde noen kunnskap om hvem det var som stod bak aksjekjøpene i Crew Gold Corporation i 2010.

Petter Dragesund har ikke vært fungerende sjef i Corporate-avdelingen i Pareto Securities siden Økokrim startet sin etterforskning i 2014. Forsvareren ønsker ikke å kommentere hvilken konsekvens etterforskningen har hatt for Dragesund frem til nå.

– Dragesund har bidratt med alt han vet om saken til Økokrim og synes situasjonen er uvirkelig siden han gjennom 25 år har bygget opp en meget stor tillit i markedet, både internt i Pareto og eksternt, sier Hjort.

– Tiltalen til Økokrim forutsetter at han skal ha satt denne store tilliten i spill ved å medvirke til bedrag av norske investorer. Det fremstår for han som uvirkelig at han skulle ha gjort, sier forsvareren videre.

Saken er ikke berammet ennå. Dragesunds forsvarer tror det mest sannsynlige er at saken først kommer opp for retten neste år.

– Alvorlig og belastende for Pareto

Pareto Securities har samarbeidet med Økokrim og overlevert all tilgjengelig informasjon om saksforholdet, skriver meglerhuset i en pressemelding.

– Petter Dragesund har vært en nøkkelmedarbeider i Pareto Securities i 25 år. Han har stor tillit både internt og i markedet. Både av den grunn og på bakgrunn av våre interne undersøkelser kom tiltalen som en overraskelse på oss, sier administrerende direktør Ole Henrik Bjørge i Pareto Securities i pressemeldingen.

Bjørge sier også at påstanden om at medarbeidere skal ha bidratt til at kunder ikke fikk den pris de var berettiget til, er alvorlig og belastende for Pareto Securities.

– Vi lever av å ivareta kundeinteresser og har en omsorgsplikt overfor våre kunder. Av hensyn til alle berørte ser vi frem til å få spørsmålet avklart i rettsapparatet, sier Bjørge.

– Samarbeider med Økokrim

Advokat til den tidligere Pareto-megleren, Hans Peder Bjerke i Gram, Hambro & Garman, sier til E24 at hans klient bestrider alle punkter, og viser til pressemeldingen fra Pareto, som han sier også reflekterer hans syn på dette.

─ Han har vært kjent med at det har vært under etterforskning, han har blitt avhørt, og samarbeider med Økokrim.

Bjerke sier at hans klient er overrasket over å ha blitt tiltalt.

─ Jeg kan ikke gå noe i detalj på sakens faktum. Nå har vi fått en tiltale og vil forholde oss til det, og ta saken videre i rettssystemet, sier Bjerke.

Paretos storeier Svein Støle har sendt følgende på mail til E24 onsdag ettermiddag:

«Dette er en svært alvorlig og lei sak både for kundene som eventuelt ikke har fått fullt oppgjør for aksjene sine, for Pareto Securities og ikke minst for enkeltpersonene som er anklaget for lovbrudd.»

«Både jeg og resten av styret i Pareto Securities har vært løpende og godt orientert fra selskapets ledelse og compliance avdeling som håndterer denne vanskelige saken.»

Publisert: