Nav-svindler slipper fengsel etter somling

En 44 år gammel kvinne er dømt for å ha svindlet Nav for over 250.000 kroner, men slipper fengsel etter sommel hos både Nav og politiet.

BRUKTE LANG TID: Oslo Tingrett mente Nav hadde brutt menneskerettighetene fordi de brukte svært lang tid på å sende inn anmeldelse av en kvinne tiltalt for å ha svindlet Nav. Dermed slipper kvinnen fengsel.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Svindelen pågikk fra oktober 2010 til oktober 2011. Kvinnen forledet Nav til å utbetale henne over en kvart million kroner i uførepensjon samtidig som hun tjente over 200.000 kroner i en jobb i helsevesenet, skriver Dagbladet.

Etter at hun fikk beskjed om at Nav hadde avslørt svindelen, solgte hun hjemmet sitt og betalte tilbake det hun hadde fått urettmessig utbetalt. Nav brukte imidlertid 16 måneder på å sende en anmeldelse til politiet. Deretter tok det elleve måneder før politiet tok saken videre til tingretten.

Oslo tingrett konkluderte i januar i år med at den samlede saksbehandlingstiden på to år og ti måneder er et brudd på menneskerettighetene. Aktor hadde lagt ned påstand om 90 dagers ubetinget fengsel og mente kvinnen skulle betale sakskostnader. Kvinnen slapp begge deler.

– Det må være forferdelig flaut for myndighetene å få et stempel fra domstolen om at de bryter menneskerettskonvensjonen, sier kvinnens forsvarer, advokat Fridtjof Feydt til avisen.

– Dette viser at det er behov for en effektivisering og klarere rutiner. Når Nav finner ut at noe alvorlig har skjedd, er det viktig at det prioriteres. Saken må raskt anmeldes og oversendes til politiet, slik at brukerne ikke går årevis i uvisshet, mener advokaten.

Les også

Statsministerens vaskefirma innrømmer lovbrudd

Les også

Midelfart og Trøim betaler 185.000 for å slippe rettssak

Les også

Kommunetopp pågrepet i stor politiaksjon

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tiltalt for svindel av over 400 selskaper

  2. Forretningsmann dømt til å betale millionerstatning til Norfund

  3. Redusert fengselsstraff i ankesaken etter søppelkaoset – varsler likevel anke

  4. Tsjekkisk kvinne (28) dømt for å ha svindlet Aker Brygge-topp

  5. Konkursrytter dømt til fengsel for grovt utroskap