– Spania har skreifeber

Over 500 spanske restauranter har norsk skrei på menyen i årets sesong, ifølge Norges sjømatråd. – Skreien representerer eleganse, sier den spanske Michelin-kokken Mario Sandoval. 

SESONGENS FRISTELSE: Skrei fisket i Norge mellom januar og april i år skal serveres på 535 spanske restauranter.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
Publisert:

– Mange spanjoler kaller skrei for «fiskens pata negra». Det er stas at norsk fisk blir sammenlignet med kanskje verdens beste spekeskinke.

Norges sjømatråds utsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg, er på vei til Senja for å fiske skrei sammen med spanske kokker og medier. Spania er nemlig herjet av skreifeber.

– Spania har helt klart skreifeber. Og den vokser seg sterkere hvert år. Det er et land som skiller seg ut i regionen, med en kjennskap og et produktutvalg på linje med Sverige. Vi har sendt ut oppunder 5.000 markedsføringspakker til spanske butikker, sier Osmundsvåg.

Skrei med to Michelin-stjerner

Hele 535 spanske restauranter har norsk skrei på menyen i årets sesong, opplyser Norges sjømatråd. Blant dem er restauranten Coque i Madrid, hvor kokk Mario Sandoval, som nå er på Senja for å fiske skrei i vintermørket, har klart å hente hjem to stjerner i den prestisjetunge Micelin-guiden.

– For meg er skrei et sjømatsprodukt som representerer eleganse og en unik smak. Fiskens tekstur, kollagen og kjøttfullhet gjør den til et fantastisk produkt for haute cuisine, sier Sandoval til E24.

Les også

Analytiker: – Siste rekordår for sjømateksport på en stund

Også tostjernersrestauranten Dos Cielos i Barcelona serverer norsk skrei. Osmundsvåg tror det er bra for merkevaren å få innpass på restauranter i toppsjiktet.

– Når selektive Michelin-restauranter velger å sette en råvare på menyen, sier det litt om kvaliteten. Jeg tror ikke vi forstår hvor mye arbeid som ligger bak en Michelin-stjerne, særlig ikke nummer to. Men spanjoler flest spiser nok ikke på Dos Cielos, så skreien må være tilgjengelig i alle typer restauranter.

Markedsfører på spansk TV

Det ble ny rekord for norsk sjømateksport i 2017 med 2,6 millioner tonn for 94,5 milliarder kroner – en økning på 3 prosent fra 2016. I januar 2018 økte verdien av norsk skreieksport med 45 prosent til 30 millioner kroner.

Les også

Sjømat Norge: Videreforedling av laks kan gi 10.000 nye jobber

– Det er litt tidlig å si noe sikkert om skreieksporten til Spania i 2018 siden skreien har sesong fra slutten av januar til april, men i fjor økte den med 35 prosent, sier Osmundsvåg.

– Hva skyldes veksten i Spania?

– Spanjoler elsker fersk fisk, i motsetning til tyskere som spiser mer frossenfisk. Mat er generelt en viktig del av livet i Spania, så den sesong-baserte skreien passer godt inn med ost, vin og lignende. I tillegg har vi begynt å markedsføre skrei på spansk TV.

Les også

Ny rekord for norsk sjømateksport

Les også

Norsk lakseselskap med milliardplaner i USA

Les også

Chilensk laks nærmer seg Norge på lønnsomhet