Svensk avis: Ericsson mistenkt for korrupsjon

Amerikanske myndigheter gransker angivelig Ericsson for mistenkt korrupsjon.

UNDER LUPEN: Ericsson, her ved konsernsjef Hans Vestberg, skal være mistenkt for korrupsjon av amerikanske myndigheter.
Publisert:

Dette skriver Svenska Dagbladet, som får oppgitt av anonyme kilder at finanstilsynet SEC blant annet stiller spørsmål ved selskapets virksomhet i Kina. Det amerikanske justisdepartementet skal også være på banen.

Bakgrunnen for at de amerikanske myndighetene ser på saken, er at Ericsson også er notert på Nasdaq, og dermed omfattes av amerikansk lovgivning.

Nøyaktig hva som granskes er ikke kjent, men avisen omtaler flere kritikkverdige forhold.

Blant annet skal selskapets nå avsatte Asia-sjef ha hatt eierinteresser i en leverandørbedrift til Ericsson, og denne bedriften skal ha fått fordeler av dette. Da en leder i Ericsson varslet om forholdene, skal vedkommende ha blitt førtidspensjonert.

Videre får SvD oppgitt at SEC interesserer seg for salget av forsvarsvirksomheten Ericsson Microwave System, som ble gjennomført i 2006. Her skal makthavere i land som Oman, Algerie, Syria og Hellas ha mottatt penger, ifølge Sveriges Radio.

Fikk henvendelse

Ericsson har fredag kommentert på medieoppslagene.

Ifølge Dow Jones opplyser selskapet at det samarbeider med amerikanske myndigheter, etter å ha mottatt en henvendelse i 2013. Ericsson ønsker ikke å gå i detalj rundt henvendelsen, men bekrefter at den er knyttet til anti-korrupsjonslovgivningen.

Ericsson er i dag et selskap som leverer telekommunikasjonsutstyr og -tjenester til nettverksoperatører globalt. Dets hovedkontor ligger i Stockholm.

Hans Vestberg er konsernsjef i selskapet, mens styret ledes av tidligere Volvo-topp Leif Johansson. Selskapet største aksjonær er Wallenberg-familien gjennom Investor AB, samt den svenske investeringsgiganten AB Industrivärden.

Les også

Ericsson-sjefen reiser med privatfly for 50 millioner i året

Les også

Ta deg en tur til Stockholm. Der kan de mer enn party

Les også

Beskyldes for skattejuks

Publisert:

Her kan du lese mer om