OMSTRIDT: Det har vakt reaksjoner blant menneskerettighetsaktivister at Kronprins Haakon skal lede den norske delegasjonen til Aserbajdsjan denne uken.

Roger Neumann

God tur til Aserbajdsjan

De som kritisererer kronprinsens tur til Aserbajdsjan bør fortelle hva slags kongehus de ønsker seg. Vil de ha kronprinsen som privatpraktiserende utenriksminister?

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Kronprinsen skal mandag lede en norsk delegasjon til den store olje- og energimessen i Baku, Aserbajdsjans hovedstad. Landet er beryktet for brudd på menneskerettigheter og korrupsjon.

“Vi håper at kronprinsen etter nærmere vurdering av de faktiske forhold velger å ikke reise til Baku,” skriver blant Helsingforskomitéen og andre i et brev til kronprins Haakon.

En rekke instanser, som Aftenposten på lederplass, Høyre på Stortinget (og mindre uventet, skribenten Carl Erik Grimstad i Dagbladet), mener kronprinsen bør bli hjemme.

De har neppe tenkt over konsekvensene av et slikt syn. Mener de virkelig at kongehuset bør føre sin egen utenrikspolitikk? En som er basert på personlig overbevisning, populistiske trender eller tilfeldige pressgrupper?

Heldigvis reiser kronprinsen i morgen, og ifølge slottet ”på vegne av regjeringen”. Nettopp. Hvor grensen skal gå i forhold til enkeltregimer har vi et utenriksdepartement til å vurdere.

Den vurderingen er ikke alltid enkel, og verre skal det bli. Norge er i ferd med å bli en økonomisk stormakt. Statoil, Hydro, Yara og Telenor har store statlige eierposter, og oljefondet er et av verdens største fond.

Statoil er Nordens største selskap og 67 prosent eid av den norske stat, altså skattebetalerne. Selskapet har tunge økonomiske interesser i land som Libya, Angola, Nigeria og altså Aserbajdsjan.

Å investere lønnsomt kan altså raskt bli det samme som å investere i land som ikke respekterer menneskerettighetene.

Ifølge IMFs prognoser vil verdens økonomiske vekst komme alle andre steder enn i Europa og USA. Å investere lønnsomt kan altså raskt bli det samme som å investere i land som ikke respekterer menneskerettighetene.

Vi har årlig diskusjoner om hvor ”etiske” investeringer i oljefondet er. Vi har færre diskusjoner om Statoils signaturbonuser til fattige land med korrupte regimer, der ingen vet hvor pengene tar veien.

Så hva gjør kongehuset? Kronprins Haakon har engasjert seg sterkt i ”global dignity” og i tusenårsmålene, altså i menneskerettigheter og økonomisk vekst på et generelt plan.

Men i mer konkrete saker følger han vår folkevalgte regjering. Hvordan i huleste skulle det sett ut hvis han som kronprins ikke gjorde det?

Vi nordmenn skjønner neppe hvor utrolig flaks vi har hatt med disse regentene våre.

Vi nordmenn skjønner neppe hvor utrolig flaks vi har hatt med disse regentene våre. Ikke bare har de en høy arbeidsmoral, men de har også et høyt politisk refleksjonsnivå. Og i motsetning til svenskekongen verken tid eller interesse av å gå på strippeklubb.

Selvfølgelig skal kronprinsen bli med til Baku, når regjeringen vil ha ham der. Så får vi heller velge en annen regjering neste gang dersom vi synes han burde blitt hjemme.

Her kan du lese mer om

 1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kronprinsen på omstridt reise til Aserbajdsjan

 2. Betalt innhold

  Får messe-kjeft

 3. Betalt innhold

  Avviser kritikk av Aserbajdsjan-besøk

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondets saudiske aksjemilliarder: Kan bli doblet

 6. Varsku om tapte generasjoner