URANALOGT: Petter Stordalen mener det viktigste til digitalsuksess er noe som er helt uranalogt: Nemlig bra bedriftskultur.

Foto: Niels Ahlmann Olesen NTB scanpix
Det Nye Norge

Kronikk Petter Stordalen, Det nye Norge: Nøkkelen til digital omstilling

Den viktigste nøkkelen til Norges digitale fremtid er uranalog, skriver Petter Stordalen i E24s nye debatt- og kronikkserie, Det nye Norge. Serien tar for seg hvordan Norge skal forbli et av verdens mest produktive og vellykkede land.

 • Petter Stordalen
  Petter Stordalen
  Eier av Nordic Choice-hotellkjeden, investor, eiendomsutvikler og kunstsamler. Var tidligere Norges yngste senterleder da han tok over City Syd i Trondheim som 23-åring. Kjøpte seg så inn i Steen & Strøm, før han kjøpe seg opp i hotellbransjen midt på 1990-tallet.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Dette vet vi om fremtiden: Innen 2060 er vi nærmere 10 milliarder mennesker på Jorden. 10 milliarder som skal ha mat, klær, transport, utdanning og jobb. Befolkningen her i Norge har vokst til over 7 millioner. Nesten dobbelt så mange som i dag bor i byer, og en av fem er over 70 år.

Vi vet også at om vi skal opprettholde dagens velferdsnivå, må vi bli mindre avhengig av oljeeksport og utvikle nye næringer.

Store utfordringer inspirerer til store ideer. Som menneskehet har vi allerede oppnådd mye. Elektrisitet. Flytransport. Vaskemaskin. Dampmaskin. Internett.

Små og store innovasjoner som har forandret verden, utelukkende ved å svare på datidens behov.

Fremtidens vinnere møter vår tids utfordringer. Det er ikke uten grunn at blant de mest lysende stjerner på innovasjonshimmelen akkurat nå, opererer innen medisinsk teknologi.

Innen landbruk utvikles nye næringskilder og foredlingsprosesser. Innen varehandel utvikler de beste nye kundesegmenter som skal dekke spesialiserte behov. Store utfordringer skaper også store muligheter.

Dette vet vi om fremtiden: En stadig større del av våre liv blir infiltrert med ny teknologi. Smarte klær? Ikke utenkelig. Hva med en innebygd chip som styrer ditt kost- og treningsprogram? Eller hotellrom som kjenner deg igjen og kjøler favorittvinen før ankomst?

Utviklingen av kunstig intelligens, roboter og annen teknologi vil fortsette å forenkle livene våre.

Kanskje blir noen yrkeskategorier overflødig, men like sikkert er det at mange nye jobber vokser frem i kjølvannet av teknologibølgen.

Reiselivet er av flere utropt til en soloppgangsbransje, en bransje med mulighet til å sysselsette stadig flere i fremtiden. Hvor viktig bransjen blir, er opp til oss. Nordic Choice Hotels ble nylig kåret til bransjens ledende innen innovasjon, og dette er hva vi har innsett: Teknologi er ikke lenger en app, en nettside eller en dings. Det er en opplevelse. De som overlever er dem som til enhver tid utvikler de beste opplevelsene.


Kanskje blir noen yrkeskategorier overflødig, men like sikkert er det at mange nye jobber vokser frem i kjølvannet av teknologibølgen

I Nordic Choice har vi valgt å skille ut et selvstendig selskap som utelukkende jobber med digitalisering. Ikke bare skal selskapet optimalisere gjesteopplevelsen med den til enhver tid tilgjengelige teknologi. De har også en egen divisjon for langsiktig innovasjon. Deres oppdrag er enkelt: å gjøre gjesters liv lettere på måter vi i dag ikke engang kjenner.

Noe av det vi jobber med nå er selvbetjente stasjoner for inn-, utsjekk og romnøkkel slik at gjester som ønsker kan gå rett på hotellrommet.

Vi ser at folk ønsker å se eget innhold via data, iPad eller mobil, og derfor ruller vi ut streaming på samtlige hoteller. Via vår app skal gjesten i nærmeste fremtid kunne velge rom, bestille tjenester og chatte med resepsjonen. Enkelte hotellrom er i dag utstyrt med en hyggelig robot-stemme, som hjelper gjesten med å tenne og slukke lys, spille musikk eller svare på spørsmål om hotellet.

Vi lanserer ikke lenger en løsning eller teknologi en enkelt gang. Vi tester forskjellige teknologier. Noen funker ikke, de fases ut. Andre utvikles over tid. Klarer teknologien testen, rulles det ut på flere hoteller. Innovasjon for oss handler om å prøve og feile, for så å lykkes. Å jobbe med digitalisering er med andre ord å endre gamle arbeidsprosesser fundamentalt. Mens vi tidligere jobbet med gjesteløsninger ganske likt som med et byggeprosjekt – vi lanserte for så å renovere etter 5–7 år – ligner prosessen nå mer som en stri elv der vi er i konstant endring.

PROFIL: Petter Stordalen er ikke beskjeden når han har et budskap. Her fra da han åpnet nytt hotell på Karl Johans gate i Oslo.

Foto: Jarle Grivi Brenna/ VG

Vi vet en del om fremtiden. Det gjør det mulig å forberede seg. Men så er det alt det vi ikke vet at vi ikke vet.

Demografiske analyser ble sprengt da flyktningkrisen rammet sør- og Mellom-Europa. Ingen hadde forutsett oljeprisfallet i 2014. En aktør som virkelig har disruptert min egen bransje er såkalte Online Travel Agents, nettbaserte distributører som ikke eier et eneste hotell, men som likevel selger rom med en fet provisjon. OTA’ene vokste frem som en direkte konsekvens av to fly som styrtet inn i World Trade Center i 2001. Reiselivsnæringen lå med brukket rygg. Ut av asken vokste det frem en hel industri.


Kultur spiser digitale strategier til frokost

Noen av de største innovasjonene er et resultat av hendelser ingen så komme.

Ofte er det nettopp krisene som får frem den største oppfinnsomheten. Hvordan kan næringslivsledere forberede sine organisasjoner på en fremtid ingen analytikere i dag kan forestille seg?

Mange virksomheter som sliter med digitaliseringen tror de har et teknologi- eller kompetanseproblem. Men å kjøpe inn ny teknologi eller kompetanse er enkelt. Det betyr ikke at man lykkes med innovasjon og omstilling.

Det var hverken kompetansen eller teknologien som veltet supertankere som Nokia og Kodak. Det var valget om å tviholde på gamle forretningsmodeller.

Den viktigste nøkkelen til Norges digitale fremtid koker dermed ned til noe uranalogt.

For dette vet jeg: En åpen og nysgjerrig kultur, som omfavner endring fremfor detaljerte styringsplaner, gjør virksomheten mer robust og tilpasningsdyktig.

Kultur spiser digitale strategier til frokost.

Les også

E24 med ny debattserie: Slik skal vi sikre at Norge vokser – også etter oljen

Les også

Kronikk Erna Solberg, Det nye Norge: – Vi er i starten på en omveltning
som kommer til å merkes på alle plan i samfunnet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
 2. Digitalisering
 3. Kunstig intelligens
 4. Hotell
 5. Teknologi

Flere artikler

 1. Glem robotene - dette må du frykte nå

 2. – Vi er drittlei kranglingen

 3. Petter Stordalen selger fem hoteller i Norge og Sverige

 4. Annonsørinnhold

 5. «Et lite tastetrykk har satt Norge på verdenskartet»

 6. Industri 4.0: Produsenter har en lys tid i vente