KONTANTLØS: Ifølge Evry-sjef Terje Mjøs oppgir 25 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse at de ikke har betalt med kontanter den siste uken, og at de heller ikke går med kontanter på seg.

Evry-sjefen: Nordmenn er digitalpionerer

I sommer kommer jeg og mange nordmenn til å sette rekord i betaling av regninger fra stranden, skriver Terje Mjøs.

Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Nordmenn ligger i tet på mange områder. Vi er gode på ski, kildesortering og ny teknologi. I sommer kommer jeg og mange nordmenn til å sette rekord i betaling av regninger fra stranden.

Vi reiser mest, vi bruker mest, vi trives best og vi er i verdenstoppen på de fleste kåringene som omhandler velferd. Det er nettopp denne velferden som gir oss luksusen av å ta i bruk fersk teknologi så raskt den er på markedet. Internasjonale barometre viser at Norge ligger på verdenstoppen i anskaffelse av ny teknologi og digitale arbeidsverktøy. Vi leder på mange måter an en forbrukerdrevet teknologirevolusjon.

Teknologi gjør oss mer produktive

Nordmenns storforbruk av IT og teknologi er viktig for norsk næringsliv og den offentlige sektoren i en tidsperiode med spådommer om lavere produktivitetsvekst. Vi har bare sett starten på utnyttelsen av digital løsninger knyttet til mobilitet, nettskyer, «social business» og «big data».

Med smarte analyser av de økende datamengdene kan offentlig og privat sektor bedre forutse trender og bruksmønstre. Det handler om å utnytte informasjonen det digitale samfunnet serverer oss på sølvfat.

IT og teknologi blir en nøkkel til økt produktivitet og velferd.

Digitalisering av offentlig sektor

For ti år siden var det utenkelig at vi skulle ha tilgang på telefon, kalender, internett, e-post, fotoalbum, fotokamera, videokamera, musikk og banken på ett og samme sted – i hånda.

Nye digitale bruksmønstre gir det offentlige muligheten til å effektivisere og tilby befolkningen bedre service gjennom økt bruk av digitale selvbetjeningsløsninger. Bank – og finanssektoren har gjennom blant annet nettbankteknologi banet vei for en utviklingen som går i retningen av et digitalt og selvadministrert samfunn.

Ulike former for selvbetjeningsløsninger for deg og ditt forhold til staten trenger ikke å være så langt unna. Dersom vi skal kunne komme oss inn i den internasjonale ledertrøya på dette området, må det satses mer enn det gjøres i dag.

Cash is no longer king

Mye tyder på at nordmenn vil bli en av de første nasjonene som går over til en kontantløs hverdag. I en fersk undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på vegne av Evry, oppgir hver fjerde nordmann at de ikke har betalt med kontanter den siste uken, og de går heller ikke med kontanter på seg.

I aldersgruppen mellom 18 og 29 år oppgir drøyt én av tre at de ikke har brukt kontanter den siste uken.

Ny teknologi med kontaktløse betalingsmetoder er på vei inn på markedet.

En kontantløs hverdag sparer samfunnet for betydelige kostnader ettersom kort er tryggere betalingsform, og gjør livet vanskeligere for kriminelle som forsøker å sette svarte penger i omløp.

Mobilen er også i ferd med å ta over styringen av vår privatøkonomi. Vi bruker i økende grad mobil når vi skal betale regninger, sjekke saldo på konto eller andre økonomiske disposisjoner.

Digitale vaner og uvaner

Store deler av livet vårt er allerede håndterbart gjennom digitale plattformer. Selv om jeg applauderer de norske digitalpionerene vil jeg oppfordre alle som nå tar seg sommerferie til å ta seg litt fri fra den konstante digitale tilstedeværelsen.

Teknologi skal gjøre hverdagen enklere - ikke ta bort oppmerksomheten fra livet. Det at vi som nasjon ligger i tet på å ta i bruk ny teknologi medfører at vi både utvikler nye digitale vaner – og uvaner.

Så legg igjen PC-en og nyt utilgjengeligheten sammen med dine nære og kjære. Husker du på å pakke med badebukse og bankkort er mye på plass for at det skal bli noen gode sommerferiedager. Dersom du om formodning skulle ha behov for å gjøre disposisjoner i privatøkonomien i løpet av ferien, er jo alltids mobilen innen rekkevidde. Men la mobilen hvile litt innimellom.

Arbeidsgiveren din ønsker å se deg brun, fornøyd og uthvilt når du er tilbake over ferien.

Publisert: