SER MOT NORD: Potensialet for den nordnorske oljenæringen og leverandørindustrien var i fokus da statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde besøkte landsdelens frokostmøte i Stavanger tirsdag.

Kommentar: Slaget om Nord-Norge er ikke over. Det er nå kampen starter

Oljeselskapene har reist seg etter nedturen. De neste årene vil bransjen for alvor reise nordover. Mens oljekåte Ap-topper fra nord reiser kjerringa i debatten.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Da 65.000 besøkende fra 99 land møttes til energimessen ONS i 2016, var det dystert.

Oljeprisen hadde duppet under 30 dollar fatet noen måneder i forveien. Mange hadde mistet jobben. Resten av samfunnet snakket som om oljealderen var over.

Ja, man skulle nesten tro det var slutt på olje og gass i morgen.

I DAG ER DET andre tider. Oljeprisen passerte 70 dollar i vinter. Og bølgedalen tvang selskapene til en overmoden runde med kostnadskutt.

Mandag kom så nye planer for neste fase av Johan Sverdrup. Desidert Norges største industriprosjekt, ifølge olje- og energiminister Terje Søviknes. Gjennom 50 år med drift kan feltet gi 900 milliarder kroner i skatteinntekter.

Og Equinor endrer seg ikke bare i navnet: På Sverdrup vil CO₂-utslippene per fat olje være på 0,5 kilo, mot snittet på 15 kilo i resten av verden.

Tirsdag morgen kom også nyheten om at Equinor vil elektrifisere Gullfaks og Snorre – med strøm fra flytende havvind.

ALT DETTE BETYR ÅPNE oljekraner i mange år fremover. Og en bransje med fornyet selvtillit, som selv åpnet kranene i Stavanger sentrum mandag kveld.

Men forhåpentligvis holder de litt igjen. Det er nok av bekymringer.

Equinor-sjef Eldar Sætre advarer mot ny oljebonanza, med nye galopperende kostnader.

Og ikke minst: Han peker på at man er avhengig av nye funn for å opprettholde aktiviteten etter 2022.

DE FINNES I NORD, skal vi tro anslagene. Trolig i form av flere mellomstore felt, heller enn enkeltstående gigantfunn som Sverdrup.

En annen Johan blir kanskje forsmaken på dette: Castberg-feltet utenfor Finnmark ble endelig vedtatt i vår.

Det kan gi 138 milliarder kroner i skatteinntekter over 30 år, 47.000 årsverk i utbyggingsfasen og 1700 i drift.

Men hva blir det neste?

HAR IKKE GITT SEG: Ap-toppene fra nord har ikke gitt seg. Her ved (fra venstre) Harstad-ordfører Marianne Bremnes, varaordfører Marianne Sivertsen Næss i Hammerfest kommune, Alstadhaugs ordfører Bård Anders Langø – og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk Olje og Gass.

SPØRSMÅLET LÅ MELLOM linjene på det nordnorske frokostseminaret i Stavanger tirsdag. En fersk rapport om leverandørindustrien forteller at bedriftene i Finnmark satte omsetningsrekord i fjor, mens det var stor nedgang i Nordland.

Under den avsluttende paneldebatten var ikke toppsjefen i Norsk Olje og gass overrasket over det funnet:

– De områdene som har aktivitet og boring, får også den største effekten, påpekte finnmarking og tidligere Ap-nestor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

DA HADDE ALLEREDE hans politiske motsetning vært på samme scene – med identisk budskap. Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) i Olje- og energidepartementet sa det nordlendingene ville høre:

– De store, gjenværende ressursene i petroleumssektoren er i nord. Vi kommer ikke til å klare oss uten Nord-Norge i fremtiden, slo hun fast.

Tybring-Gjedde snakket for menigheten. Om hvordan norsk olje og gass skal redde verden og klimaet, fordi den visstnok er best i verden.

Men da må den opp fra jorden og havbunnen.

– Vi er nødt til å lete. Bransjen må få tilgang til letearealer, understreket Tybring-Gjedde.

Frp-politikeren sparket til venstre:

– Derfor er jeg bekymret for de beslutningene som skal tas de neste årene. Og det er svært beklagelig at Arbeiderpartiet nå åpner for debatt om sitt eget vedtak.

FOR SOM KJENT har stadig flere lokallag og nordnorske Ap-ordførere lagt oljedrømmen bak seg. Dette til tross for vedtaket partiet gjorde så sent som landsmøtet 2017.

Men bildet er ikke ensidig. Olja smører fortsatt et stort maskineri i Arbeiderpartiet. Og den maskinen har begynt å rulle.

På tirsdagens nordnorske seminar var «tilfeldigvis» tre av Aps oljeglade ordførere invitert til panelsamtale. Nevnte Schjøtt-Pedersen gjorde kvartetten komplett.

Harstad-ordfører Marianne Bremnes sa det slik:

– Arbeiderpartiet må selvsagt holde på å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Ellers får vi en skikkelig boomerang i den nordnorske industrien, mente hun.

Og enda klarere. Som for å understreke kampen som kommer:

– Vi som står her nå må sørge for at vårt parti ikke snur.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Eksstatsråd blir kryptogründer

 2. Betalt innhold

  BI-professor Randers vil avvikle oljeproduksjonen

 3. BI-professor Randers vil avvikle oljeproduksjonen

 4. Karbonader, kjærlighet og karbon i Nord-Norges klondyke

 5. – Vi har absolutt ikke tapt kampen om Lofoten