Mange vil ha sykelønnskutt

Mange nordmenn vil ha sykelønnskutt, men i dette oljesmurte landet er det visst ingen som vil risikere å foreslå noe som noen kan tape på.

  • Jan Arild Snoen
    Journalist
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Statsbudsjettet er nettopp lagt frem, med mer penger til stort sett alt. Opposisjonen spiller sin rolle som kritiker, men mye av innvendingene dreier seg om manglende «styrking» av deres favorittområder. Viljen til å prioritere, si nei til noe og til og med kutte i utgiftene på noen områder, er lav.

Høyre har tatt konsekvensen av sitt manglende mot, og lover å ikke kutte skattene med mer enn de klarte under Bondevik II, maksimalt 25 milliarder over 4 år. Høyre og FrP prioriterer merkelig nok de skattekuttene som det er lettest for de rødgrønne å mobilisere imot, nemlig formueskatt og arveavgift. Det er ikke til å komme forbi at uforholdsmessig mye av dette vil gå til folk med god råd. Lettelser av betydning for folk flest kan vi tydeligvis se langt etter.

Minerva, der jeg jobber, har i lang tid tatt til orde for å ta på alvor prinsippet om at det skal lønne seg å arbeide. Derfor foreslår vi å kutte i sykelønna, og bruke innsparingene til skattelettelse.

Nesten ingen andre land har full lønn under sykdom. Da er det ikke rart at vi også har uvanlig høyt sykefravær i Norge, selv om det har sunket litt i det siste.

Selv i Norge er det slik at alle andre som ikke jobber får redusert inntekt. Arbeidsledige og uføretrygdede får bare drøye 60 prosent av det de tjente før.

Men sykelønna er blitt en hellig ku. IA-avtalen brukes som påskudd for å utsette tiltak som virkelig vil virke, på tross av at avtalen har hatt beskjeden eller ingen effekt.

Vi ønsket å teste ut hva det norske folk mente om et kutt i sykelønna til 75 prosent, dersom innsparingene, moderat anslått til 4.000 kroner pr. arbeidstaker, ble gitt tilbake i skattelette til folk flest. Norstat har gjennomført en meningsmåling for Minerva som viser at 35 prosent er positive til dette, mens 41 prosent er negative. Målingen kan du lese mer om her . Blant Høyres velgere støtter et klart flertall forslaget, i Fremskrittspartiet er det også flertall.

På bakgrunn av at ingen politiske partier har dette på programmet, og det ellers er få som tar til orde for sykelønnskutt, synes jeg at det er en høy andel som faktisk er positive til dette. Folket er mer fornuftig enn de feige politikerne som skal representere dem.

Med aktiv argumentasjon for en slik reform burde man kunne vinne over mange av de usikre, og kanskje også noen av dem som i dag er negative.

Det foregår en debatt om sykelønn i alle de borgerlige partiene, til og med i ikke-borgerlige KrF. Det hadde vært fint om vi i hvert fall hadde hatt ett parti som representerte meningen til nesten halvparten av de nordmennene som har bestemt seg.

Jeg er redd det ikke vil skje. I Høyre har det etablert seg en myte om partiet tapte velgere på dette i 2001 og 2005, en myte som plukkes fra hverandre av Nils August Andresen her.

I dette oljesmurte landet er det visst ingen som vil risikere å foreslå noe som noen kan tape på.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Høyre lover å holdefingrene unna sykelønn

  2. Tetzschner ber Høyre kutte sykelønn

  3. Gi heller en brøkdel av OL-pengene til frivillighet

  4. Bare Frp har flertall blant velgerne for skattekutt

  5. 646.000 kunne sluppet toppskatt med Høyres formuesskattekutt