UTSLAG: Grafen viser utslaget i aksjemarkedet i Sveits etter at landet slapp fri valutaen.

FABRICE COFFRINI (AFP) /HOLBERGFONDENE
Kommentar

Kraftig feilslag i det sveitsiske urverket

Etter en lang periode der den sveitsiske børsen har gått som en klokke, kom det et kraftig feilslag i urverket den 15. januar 2015.

  • Kjetil Melkevik
    Journalist
Publisert:

Den sveitsiske sentralbanken overrasket markedet med å gi opp den etablerte «peggen» for vekslingsforholdet mellom euro og sveitserfranc i midten av januar.

Siden 2011 har sentralbanken kommunisert at den sveitsiske valutaen ikke skulle bli billigere enn 1,2 franc per euro. Men ikke lenger.

Samtidig som valutaen ble sluppet fri senket sentralbanken renten til minus 0,75 prosent. Det betyr at investorer som plasserer 100 sveitserfranc i sentralbanken i et år vil motta 99,25 prosent tilbake.

Med andre ord aksepterer man at man ikke får avkastning, og at verdien er mindre ved uttak et år frem i tid. Mange har antatt at 0-rente er det laveste rentenivået man kan oppleve.

Denne antagelsen er moden for revurdering. I dagens rentemarked er det flere eksempler på at rentene også kan bli negative.

En av grunnene til at Sveits har ønsket å ha en «lav» kurs mot euro har vært å legge forholdene til rette for sin egen eksportindustri. Med en kraftig styrkelse av sveitsisk valuta den siste tiden blir det tøffere for eksportbedriftene å konkurrere med andre aktører som opererer i annen valuta.

For det sveitsiske aksjemarkedet så man også en kraftig nedtur i markedsverdien for selskapene på børsen i Zurich.

Etter en lang periode der den sveitsiske børsen har gått som en klokke, kom det et kraftig feilslag i urverket den 15. januar 2015.

Flere artikler

  1. – Veldig store bevegelser

  2. Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

  3. Tror flere sentralbanker vil sette renten under null

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det blir ikke fint når Rolex blir 20 prosent dyrere

  6. Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta