Nytt NSB-navn får slakt fra Språkrådet

Språkrådet hadde rådet NSB til ikke å bytte navn. Og synes ikke det nye navnet Vy er noe særlig heller.

VYNSKELIG START: NSBs nye navn blir ikke tatt like godt imot av alle.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
Publisert:

– Det er slakt fra språkrådet?

– Ja. Dette er ikke et valg vi synes er noe bra, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet til VG.

På en pressekonferanse tirsdag morgen annonserte NSB at de og Nettbuss nå bytter navn til Vy. De påpekte at ordet «vy» står i ordboken og betyr utsyn, oversikt og utsyn, og at det kommer fra franske «voir», som betyr å se.

Bakgrunn: Derfor bytter de navn

Språkrådet er ikke særlig imponert.

– Vårt primære ønske og vårt råd direkte til NSB var å beholde NSB. Det er en del av den norske kulturarven, det er et godt innarbeidet navn og kundene vet hva det står for. Det har vært vårt beste råd, sier Wetås til VG.

Språkrådet mener staten har ansvar for å velge navn som tydelig viser hva selskapet driver med. De påpeker at «Vy» ikke sier noe som helst om at selskapet driver med transport.

– «Vy» er ikke et navn som sier noe om hva virksomheten driver med. Det kommer i samme kategori som Mesta, som også er et statlig navnevalg fra noen år tilbake. Det gir ikke noen assosiasjoner til hvilken bransje de er i. Vi mener den selvstendige demokratiske verdien som ligger i at statlige navn er umiddelbart tilgjengelige for innbyggerne, er veldig viktig, påpeker direktøren.

NSB begrunnet navnevalget med at de «har vyer og ambisjoner for fremtiden» og at de ikke lenger et togselskap. Og at de ikke er «norske statsbaner» lenger, som NSB tross alt står for.

– Vi har også sagt at det går an å velge bare bokstavkombinasjonen NSB, ikke som en forkortelse for Norske Statsbaner, men bare bokstavene. Det er den løsningen de har valgt i Sverige, der de nå bare heter Sj. Det bryter med prinsippet om at navn bør være selvforklarende, men ettersom NSB er så innarbeidet i nyere norsk kulturhistorie bør det la seg gjøre likevel, sier Wetås.

Her kan du lese mer om