Orkla flytter ikke ketchup-produksjon til Sverige likevel

Dagligvaregiganten har ombestemt seg. Idun Tomatketchup skal fortsatt produseres i Rygge.

PØLSETILBEHØR: Det blir fortsatt muligheter for å spise pølse med norskprodusert Idun ketsjup.

Heiko Junge
  • Astrid Dalen
Publisert:

29. mars kom meldingen om at Orkla planla å flytte produksjonen av blant annet Idun ketchup fra Rygge i Østfold til fabrikker til Sverige og Latvia. Dette var ment som et ledd i arbeidet med å forenkle Orklas fabrikkstruktur.

Nå har imidlertid dagligvaregiganten Orkla Foods Norge snudd, og fabrikkene på Rygge skal fortsette å lage den velkjente ketsjupen, i tillegg til blant annet sennep, dressing og eddik.

Ville ikke presse kapasiteten

– Etter en intensjonsbeslutning har vi mulighet til å involvere langt flere i arbeidet med å kvalitetssikre hvert enkelt forhold som er viktig før vi fatter en endelig beslutning. Når resultatet fra dette arbeidet nå foreligger, har styret ut fra en totalvurdering vedtatt å ikke gå videre med planene om restrukturering av Rygge-fabrikkene, sier Atle Vidar Nagel-Johansen, styreleder i Orkla Foods Norge i en pressemelding mandag.

Snuoperasjonen forklares blant annet med at det ikke var ønskelig å presse kapasiteten til fabrikken i Fågelmåra, Sverige ytterligere.

Orkla Foods Norge har to fabrikker i Rygge–Idun Rygge og Nora Rygge. Til sammen har fabrikkene rundt 80 medarbeidere, som ble informert om vedtaket i et allmøte i dag, opplyses det om i pressemeldingen.

Det vil nå bli iverksatt et effektiviseringsarbeid ved fabrikkene for å styrke konkurransekraften.

Minister inviterte til møte

Orkla har den siste tiden gjort mange effektiviseringsgrep, og det er bare noen dager siden det ble besluttet å flytte produksjonen av Lilleborg-produkter fra Ello i Kristiansund til Falun.

Orkla Foods har også vedtatt å flagge ut produksjonen av Fun Light og Tomtegløgg fra Gimsøy Kloster i Skien til Sverige.

I april inviterte næringsminister Monica Mæland Orkla til et møte for å høre hvilke tanker de gjør seg om å flagge ut produksjonen av varer til Sverige, før varen skal selges i Norge.

– Det er litt uvanlig at overskuddsbedrifter flagges ut, uttalte statsråden til NTB.

Les også

Orkla flytter produksjonen ved Ello fra Kristiansund til Falun

På møtet i slutten av april forsikret imidlertid Orkla Mæland med at de satset tungt på Norge, og at de ikke har noen overordnet plan om å flytte produksjon til bestemte land.

– Ingen snuoperasjon

– Dette er ingen snuoperasjon. Vi kom med en intensjonsbeslutning om å flytte produksjonen 29. mars, og det gjorde vi for å kunne gå dypere inn i problemstillingen og få et så godt beslutningsgrunnlag som mulig, sier kommunikasjonssjef i Orkla, Bjørn Brennskag til E24.

– Dere ble nylig innkalt til møte med næringsminister Monica Mæland, og forsikret i dét møtet om at dere ville satse tungt på Norge. Er dette et ledd i arbeidet med å vise at dere faktisk mener dette, eller er dette kun et spørsmål om kapasitet ved Fågelmåra?

– Det er ikke et uventet spørsmål, men her er det kun et forretningsmessig beslutningsgrunnlag som er blitt bedre. Vi må være leveringsdyktige, og ønsket ikke å øke risikoen ved Fågelmåra, sier Brennskag, og legger til:

Les også

Mæland krever Orklas forklaring på utflagging

– Vi viser for øvrig at vi satser tungt i Norge med fabrikkene på Stranda, Fredrikstad, Elverum og Arna – her investerte vi nesten 700 millioner kroner i fjor.

Brennskag sier at dagens nyhet var fantastisk å få for de 80 ansatte ved fabrikkene på Rygge.

– Det er imidlertid slik at nå begynner en viktig jobb også for dem, som nå må bruke all sin energi for å få en enda mer effektiv produksjon.

LO: – Glad for at Orkla snur

– Jeg er glad for at Orkla nå snur i denne saken. Dette viser at det nytter å stå sammen og protestere når eiere ønsker å flytte lønnsomme bedrifter utenlands, sier Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO.

– Jeg ønsker å rose de tillitsvalgte og ansatte, som har gjort en stor innsats og stått på for arbeidsplassene sine, legger han til.

Gabrielsen viser til at norsk næringsmiddelindustri er konkurransedyktig, og at det gis gode rammevilkår, men at industrien er avhengig av gode og langsiktige eiere som tar samfunnsansvar og ser nytten av å satse i Norge.

– Jeg vet at det er dedikerte og dyktige medarbeidere ved fabrikken, som har vært gjennom ganske mange store og vanskelige prosesser for å kutte kostnader og effektivisere produksjonen. Nå får de uttelling for det arbeidet, sier han.

Gabrielsen beklager imidlertid at Orkla ikke har snudd når det gjelder utflaggingen av produksjon fra Ello i Kristiansund og Gimsøy i Skien.

Les også

Orkla flytter produksjonen ved Ello fra Kristiansund til Falun

Les også

Orkla: – Vi satser tungt i Norge

Les også

Mæland krever Orklas forklaring på utflagging

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarebransjen
  2. Orkla

Flere artikler

  1. Mæland krever Orklas forklaring på utflagging

  2. Orkla vil legge ned ketchupfabrikk i Rygge: –Forferdelig skuffende

  3. Orkla: – Vi satser tungt i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Orkla flytter produksjonen ved Ello fra Kristiansund til Falun

  6. Lokale investorer vil forsøke å redde Lilleborg-fabrikk