Holzweiler-gründer: – Det har vært en overetablering av klesbutikker Oslo
Andreas Holzweiler mener at omstilling må til for de klesbutikkene som vil overleve.
– Nå har vi kunder fra Tokyo til New York, og vi sier nei til mange nettbutikker som kommer med forespørsler. Vi er ikke tjent med en overeksponering av merket.
Det sier Andreas Holzweiler, en av personene bak det norske klesmerket som deler etternavn med gründeren.
Mote-nestoren har drevet klesagentur i Norge i en årrekke og de siste årene også fokusert på sitt eget klesmerke. Han poengterer at de har mer å gå på eksportmessig, men mener fremtiden kan bli dyster for de fysiske butikkene som ikke henger med i utviklingen.
– Det har til tider vært for lav konkurranse i sentrum og dermed for lett å drive butikk, sier han, og referer til tiden på begynnelsen av 2000-tallet.
Dette har forandret seg og det kreves lyst på nyskapning og innovasjon om man skal gjøre det bra i dag, mener han.
Holzweiler-merket selges både fra butikk, men også i større og større grad gjennom egen nettbutikk og andre større internasjonale nettbutikker.
De har i dag avtaler med rundt 60 forhandlere i Norge og 100 kunder i Europa, Asia og Amerika.
Totalt kommer Holzweiler til å omsette for rundt 70 millioner kroner i 2017.
– Kunne drive på magefølelse
Holzweiler sier det som fungerte strålende for ti år siden, ikke fungerer i dag.
– De fysiske butikkene som ikke tilpasser seg dagens situasjon vil forsvinne, og det har vi allerede sett begynne å skje. Det holder ikke å åpne en butikk bare fordi man har et varemerke som selger bra, sier Holzweiler
Han legger til at overetableringen med mange internasjonale merkevarer i spissen, har vært bra for norsk mote, og at mange norske merkevarer takler omstillingen meget bra.
I høst har butikkdød preget nyhetsbildet etter at Moods of Norway gikk konkurs i september, hvor 200 ansatte mistet jobben, og samtlige av selskapets 18 butikker stengte dørene.
Dette tjente Moods of Norway-toppene året før konkursen
Holzweiler sier bransjen som helhet har blitt profesjonalisert, og mener det var på tide.
– Tidligere kunne innkjøperen gjøre bestillinger til butikken på magefølelse uten å tenke på budsjett, og uansett hvor mye man bestilte, fikk man solgt det ut. Det var gode tider for bransjen.
Men Holzweiler har langt ifra gitt opp troen på fysiske butikker som i dag står for mesteparten av omsetningen til klesmerket.
– Vi har veldig tro på fysiske butikker, men man må gjøre ting annerledes enn man gjorde før.
Saken fortsetter under grafen.
Endre seg eller forsvinne
Holzweiler sier han tror noe av nøkkelen til å drive fysisk butikk handler om å smelte sammen nett- og butikkhandel.
– Vi prøver for eksempel å integrere netthandelen inn i butikken slik at kunder kan få varer tilsendt etter å handlet i butikklokalet, ellers tror jeg det er utrolig viktig å ha fokus på å samle data også fra kunder i butikken, og ikke bare på nett, sier han.
Professor og merkevareekspert Tor W. Andreassen ved NHH mener Holzweilers analyse stemmer for alle norske storbyer, og tror alternative butikklokaler er veien å gå.
– Det høres ut som Holzweiler har skjønt hvordan man bør drive butikk, og vi ser mange eksempler på at unge merkevarer hopper bukk over de gamle som henger igjen i den utdaterte måten å gjøre ting på, og må dermed legge ned, sier Andreassen som følger butikkmarkedet tett.
Svak detaljhandel
Professor Andreassen mener enkelte butikker opplever en renessanse for tiden.
– De fleste store kjedene reduserer antallet butikker, og gjør de resterende butikklokalene om til et sted som blant annet handler om å vise frem varene på nye måter og underholde kundene.
Til tross for dette har detaljhandelen vært svak de siste månedene, og detaljomsetningen totalt har sunket siden i sommer, ifølge SSB.
Tallene har også vært lavere enn hva Hovedorganisasjonen Virke forventet.
Omsetningen av klær har presset grafen nedover, og i oktober falt kles-omsetningen med 0,6 prosent.