1.308 bedrifter konkurs i år – kredittbyrå venter mange flere

Kredittbyrået Bisnode tror på et rush av konkurser i april.

KONK: Bisnode forventer et konkursrush i april. Her en nedlagt kolonialbutikk i Øvrefoss på Grünerløkka i Oslo fra 2010.

Foto: Marit Rasmussen NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:

Fra november til mars økte antall konkurser med 21,4 prosent, ifølge opplysninger fra kredittbyrået Bisnode. De skriver i en pressemelding at skifteretten var påskestengt siste uken i mars, og at de derfor venter et nytt rush denne måneden.

– Den underliggende trenden er at det er svært mange bedrifter som går overende for tiden, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Hittil i år er hele 1.308 bedrifter blitt slått konkurs på landsbasis. 153 bedrifter er tvangsoppløst. Sammenlignet med i fjor er det en samlet økning på 2,4 prosent, skriver selskapet.

Ber bedrifter følge med

– Det har vært en stor økning i antall konkurser hvis vi ser på de siste månedene samlet, og vi forventer ytterligere økning i april. Dette kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, sier Ruud.

Les også

Lakseslakteri slått konkurs - 120 mister jobben

Blant selskapene som har måttet gå til skifteretten i løpet av første kvartal er kjøkkenutstyrskjeden Tilbords, som E24 har omtalt utfyllende. Kjeden ble kjøpt opp av konkurrenten Kitchn, samt handelskonsernet Dalema, og får dermed drevet noen av butikkene videre.

Både tjenesteytende næringer og detaljhandel er store bransjer som opplever økning i antall konkurser og tvangsoppløsninger, skriver Bisnode.

Detaljhandelen utsatt

For detaljhandelen økte antall konkurser med 9,8 prosent målt mot samme periode i fjor, mens tjenesteytende næringer hadde 14,3 prosents økning i konkurser.

Les også

Indiska reddet fra konkurs

Også hotell- og restaurantbransjen har det tungt, med en økning på 9,7 prosent. Ruud sier til E24 at det er disse bransjene som også i april er mest utsatt for konkursrisikoen.

– Tendensen det siste året og hittil i år er at detaljhandel har en negativ utvikling. Men det som har kommet litt ekstra de siste månedene er tjenesteyting, med konsulenter og diverse selskaper som har økt en del i konkurser, sier Ruud.

Han legger til at det ventede rushet i april er noe usikkert, men Ruud sier han baserer spådommen på at dette endrer seg fra år til år etter når påsken faller.

Lindorff: Følger med på bygg og anlegg

Ruud får støtte av inkassoselskapet Lindorff, som også forventer en generell økning i antall konkurser fremover.

– Vi forventer også økt antall konkurser i april i og med at påsken har endret måned fra i fjor, men i tillegg er det en generelt økende trend som vi har sett siden 2012. Vi forventer at den skal fortsette, men vi ser samtidig at etableringstakten er like sterk, slik at konkursandelen ikke øker. Det blir flere, men det oppveies av etableringen, sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff.

Han forteller at særlig bygg- og anleggsbransjen er utsatt i månedene som kommer.

– Der har det økt kraftig og det vil øke fremover, så det er den bransjen vi er mest opptatt av. Blant annet har tilstrammingen i eiendomsmarkedet slått inn her, hvor mange nye prosjekter er satt på hold eller tar lenger tid. Dette sprer seg også nedover til underleverandørene, sier Eikemo.

Han legger til at det ikke bare er økende antall konkurser, men flere ansatte som rammes.

– Det vi har vært opptatt av nå i det siste er at antall ansatte i hver av bedriftene som går konkurs er mye høyere enn det har vært historisk. Det tyder på at en del av bedriftene som har gått konkurs de siste kvartalene er større bedrifter i form av ansatte, sier Eikemo.

Les også

Leketøysgigant stenger butikker over hele verden

Les også

Nettmatbutikken 123levert.no har gått konkurs

Les også

Moods of Norway-boet solgt for over 50 millioner kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Konkurs
  2. E24

Flere artikler