Top-Toy, som driver Toys ’R’ Us erklærer seg selv konkurs

Slutt for kjeden som blant annet driver Toys 'R' Us i Norge, og Fætter BR i Danmark. Over 300 ansatte i Norge rammes.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

For en måned siden ble det kjent at Top-Toy, som driver Toys 'R' Us og BR Leker i Norge, måtte restruktureres og at butikker ville bli nedlagt. Forrige fredag kom så meldingen om at restruktureringsplanen var godkjent av kreditorene.

Men det holdt ikke. Etter en tøff julehandel varsler selskapet fredag at de er konkurs.

– Vi var kommet langt og hadde fått godkjent vår restruktureringsplan og har arbeidet døgnet rundt for å legge rammene for restruktureringen av Top-Top, men i dag må vi erkjenne at vi på grunn av sviktende julesalg ikke lenger er i stand til å fortsette restruktureringen, sier administrerende direktør Per Sigvardsson i en uttalelse.

Top-Toy har 53 butikker i Norge og totalt 226 butikker i Norden. De sysselsetter rundt 700 ansatte i Norge, som nå trolig mister jobben.

Les også

Toys ’R’ Us-eier sliter – må legge ned butikker i Norden

Butikker holder åpent ut desember

Det er advokat Søren Aamann Jensen i Kromann Reumert og John Sommer Schmidt i Gorissen Federspiel som er utpekt som kurator for selskapet. De to skal sørge for å få realisert mest mulig fra selskapet.

– Vi innleder en dialog med kreditorene om hvordan boet skal håndteres, men kan opplyse om at visse butikker vil holde åpent, slik at kunder kan bytte varer til andre varer fram til utgangen av desember, sier advokat Søren Aamann Jensen, som sammen med advokat John Sommer Schmidt er utpekt som kurator.

Det blir etter alt og dømme lite penger å hente tilbake til selskapets leverandører, skriver Børsen.dk. De fire bankforbindelsene Danske Bank, Nordea, Nykredit og Swedbank skal til sammen tatt pant i verdier verdt 714 millioner danske kroner, tilsvarende 953 millioner kroner.

Les også

Toys 'R' Us-eieren får et halvt år på å redde selskapet

Tapte 2 milliarder danske kroner

Selskapet skal ha vært relativt langt unna å nå sine budsjetter, noe som gjorde at selskapet nå måtte kaste inn håndkle, opplyser kilder til Børsen.dk.

Selskapet skriver at de havnet i denne situasjonen som følge av økt digitalisering, flere konkurrenter og nye lekevaner blant barn.

I det siste regnskapsåret har selskapet levert et tap på driften på til sammen 149 millioner danske kroner, og måtte skrive ned goodwill som en konsekvens av restruktureringen. Det gjorde at selskapet til slutt måtte ta et tap på 2,031 milliarder danske kroner.

Les også

Vil legge ned 10–20 butikker i Norge

Godkjente restrukturering forrige uke

Det er foreløpig ikke kjent hvordan resultatet i den norske delen av selskapet ble i forrige regnskapsår. Daglig leder i Top-Toy Norge Atle Bakke har tidligere uttalt at utviklingen i Norge har vært tilsvarende konsernets utvikling.

I fjor omsatte den norske delen av konsernet for 852 millioner, med resultat etter skatt på 22,3 millioner kroner.

Så sent som fredag for en uke siden sa kreditorene ja til restruktureringsplanen i et møte i danske Sø- og Handelsretten. Top-Toy fikk på bakgrunn av den et halvt år til å redde selskapet.

Det ble samtidig kjent at selskapet hadde en gjeld på 1,8 milliarder danske kroner, tilsvarende 2,4 milliarder norske kroner.

Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Top-Toy fredag ettermiddag.

Publisert:

Flere artikler