Norsk sjømateksport faller videre, tross lyspunkt i Kina: – Urovekkende, sier fiskeriministeren

Sjømatrådets statistikk for eksporten i forrige uke viser konsekvensene av coronaviruset med all tydelighet.

FALLER: Utlendingene spiser mindre norsk fisk. Her fra Tsjuki-fiskemarkedet i Tokyo for noen år siden.

ZYLBERYNG Didier / hemis.fr / hemis.fr
  • David Bach
Publisert:

– Det har lysnet litt i Østen, og det er jo positivt. Men i Europa ser man tegn til synkende etterspørsel, og det er klart at det er en urovekkende utvikling, sier den nylig utnevnte fiskeri- og sjømatministeren Odd Emil Ingebrigtsen (H) til E24.

Den globale eksporten av fersk laks fra Norge falt i forrige uke med 8 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, viser ferske tall fra Norges sjømatråd.

Eksporten av fersk laksefilet økte derimot med 28 prosent, mens fryst filet økte med 17 prosent.

Omregnet til rundt vekt var det likevel en nedgang på 3,6 prosent i eksporten av laks i forrige uke, sammenlignet med samme uke året før.

– Det står økonomisk sett generelt bra til i havbruk og fiskeri, melder næringen selv, men bekymringen har vært akkurat på etterspørselen ute i verden, og logistikken knyttet opp til eksporten, sier Ingebrigtsen.

Full stopp i januar

De første ukene etter virusutbruddet var hovedtendens at enkeltmarkeder falt bort, mens fisken fortsatt ble omsatt i andre markeder. Nå ser man effektene av at flere av markedene faller bort samtidig, viser tallene fra Sjømatrådet.

Allerede i slutten av januar var det full stopp i eksporten av fersk laks til Kina. Gradvis har den tatt seg opp igjen de siste ukene, sett i sammenheng med rapporter om bedret kapasitet på flyfrakt og at markedet begynner å normaliseres.

Totalt er det så langt i 2020 eksportert 3.000 tonn fersk laks til Kina. Under samme periode i 2019 var tallet 5.400 tonn.

– Vi får ta med oss alle positive tegn. Det har vært en kraftig økning i eksporten den siste uken dit, så det kan jo hende det tyder på at det bedrer seg, sier Ingebrigtsen, som understreker viktigheten av å få fraktet fisken ut.

– I tillegg må jeg si at dette er en næring som er både handlekraftig og løsningsorientert, og som har vært gjennom både små og store kriser. Kanskje er det sånn at man må oppfordre nordmenn til å spise fisk også. Det er jo sunt, godt og kortreist, sier Ingebrigtsen.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen ble utnevnt til statsråd for under to uker siden. Her fra Slottsplassen.

Fredrik Varfjell
Les også

Fiskeriministeren vurderer å la oppdretterne ha mer laks i merdene

Dramatisk fall i Italia

For EUs del er uke 12, altså forrige uke, den første i år siden virusutbruddet at eksporten er redusert sammenlignet med 2019, viser tallene.

Den største reduksjonen er til Italia, Frankrike og Danmark.

De siste fire ukene før den forrige ble eksporten til Italia redusert med rundt 300 tonn per uke, sammenlignet med de samme ukene i 2019. For uke 12 ble det eksportert 345 tonn, mot 1.122 tonn i 2019.

– Det er antagelig dramatisk for laks- og tørrfiskmarkedet, det er klart at effektene merkes nå. Det er urovekkende. Men jeg er trygg på at næringen klarer å håndtere disse svingningene, sier fiskeriministeren.

– I det store bildet melder næringen om at ting hovedsakelig går som normalt. Men man ser jo at det er en bølge ute i horisonten her, så får vi se hvordan den slår inn.

Valutaeffekt

Torsdag i forrige uke svekket kronen seg betydelig. På det verste har euroen kostet godt over 13 kroner, mens dollaren på sin side kostet over 12 kroner da kronen var på sitt svakeste.

– Norsk sjømateksport har over flere år vært hjulpet av en svak norsk krone. Men de siste ukers oljeprisfall og kronesvekkelse er helt spesiell med en gjennomsnittlig svekkelse mot den amerikanske dollaren og euro på henholdsvis cirka 27 og 22 prosent i uke 12 mot samme uke i fjor. Selv om vi ser en prisvekst på flere produkter i norske kroner, er det et betydelig prisfall på de aller fleste produkter målt i dollar og euro, forklarer sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd i meldingen som følger tallene.

Les også

Sjømatbedriftene: Mowi og Lerøy utnytter coronakrisen

Vurderer tiltak

Men valutaeffekten kan også få negative virkninger, påpeker Ingebrigtsen.

– Den slår begge veier alt etter hvem du spør. For dem som skal eksportere er det jo en fordel. Leverandørindustrien og fôrprodusentene kjøper utenlands og får det tilbake andre veien, så det er både gode og en del dårlige historier knyttet til det, sier Ingebrigtsen.

Onsdag i forrige uke skrev Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding at de vurderer å la oppdretterne ha mer laks i merdene i en begrenset periode.

Det er imidlertid ikke tatt noen beslutning på om dette blir nødvendig ennå, opplyser ministeren.

– For oss er det et veldig viktig oppdrag å legge til rette for verdiskapning og arbeidsplasser. På kort sikt gjelder det å sikre eksisterende virksomheter, såkalt «damage control». Så handler det om å være løsningsorientert og fleksibel. Hvis behovet skulle oppstå, så vurderer vi det, men det er foreløpig ikke gjort noe og det er heller ikke noe som tilsier at det er nødvendig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Laks
  3. Fiskeri
  4. Kina
  5. Norges sjømatråd
  6. Coronaviruset
  7. Nærings- og fiskeridepartementet

Flere artikler