Tajik vil ha dansk modell: Bedriftene må love «på tro og ære» ikke å ta utbytte

Regjeringspartiene og Frp stemte imot begrensninger for utbytte for bedrifter som benytter seg av støtteordningen. Nå foreslår Hadia Tajik å gjøre som danskene.

Finanspolitisk talsperson og nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, foreslår en dansk løsning med en avkrysningsboks i søknaden for kompensasjonsordningen.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener det må gå an å be bedriftene love at de ikke vil misbruke kompensasjonsordningen for bedrifter, som finansminister Jan Tore Sanner (H) la frem fredag.

Skatteetaten åpnet søknadsportalen for fullt mandag, og tirsdag hadde 10.000 søkt om kontantstøtte for å komme seg gjennom corona-krisen.

Før ordningen ble vedtatt i Stortinget, foreslo SV og Rødt et vilkår om at bedriftene gjennom en egenerklæring forpliktet seg til ikke å ta utbytte for 2020 og 2021. Regjeringspartiene og Frp stemte imidlertid imot, og ordningen ble vedtatt med en oppfordring til bedriftene om å la være.

– Arbeiderpartiet var pådriver for begrensninger i utbytte, men det ville ikke høyrepartiene være med på. De mente det ikke var saklige argumenter mot det. Blant annet at det rent praktisk ikke ville la seg gjøre, og at det ville forsinke prosessen, sier Tajik.

– Men det vi ser er at det åpenbart er fullt mulig å gjennomføre et slikt krav. Man kunne i det minste sørget for at støttebeløpet trekkes fra i utregningen av utbyttegrunnlaget eller avgrenset kravet knyttet til at det er de største bedriftene, som mottar de største utbetalingene, og ikke de som trenger 1 eller 2 eller 10 millioner kroner for å holde hjulene i gang, sier hun.

Les også

– Skjønner ikke hvordan dette kan kalles kompensasjon

Enighet i Danmark

I Danmark ble partiene på Folketinget enige om en slik ordning, påpeker hun. Den danske betingelsen gjelder for bedrifter som mottar mer enn 60 millioner kroner i støtte i løpet av 2020.

Og selv om vedtaket er fattet og ordningen allerede åpnet, skulle det være mulig, understreker Tajik.

Hun foreslår at man simpelthen oppretter en avkrysningsboks i søknadsportalen, hvor man må hake av for at man «på tro og ære» lover ikke å ta utbytte eller foreta aksjetilbakekjøp i 2020, og kanskje til og med 2021.

– Ordningen har nå blitt vedtatt i Stortinget, er det ikke for sent å legge til begrensninger? Regjeringen kan si at det ikke er mulig å endre ordningen?

– Det vil være tafatt, i så fall. Danmark har klart det, og det viser at det går an, det er gjennomførbart. Og jeg håper at høyrepartiene i Norge bruker muligheten til å revurdere sitt eget standpunkt, sier Tajik.

Les også

10.000 virksomheter har søkt om kontantstøtte

– Høyrepartiene er ansvarlig

Staten skal bruke opptil 20 milliarder i måneden på «kontantstøtte» til bedriftene som har mistet omsetning etter coronakrisen.

Da bør det ikke samtidig være nødvendig å ta utbytte eller å gi ut høye lederhonorarer, mener Aps finanspolitiske talsperson.

– Jeg skulle ønske høyrepartiene i Norge skjønte det samme som i Danmark. Man må beskytte folk mot misbruk av fellesskapets penger. Det har altså høyrepartiene sagt nei til, og derfor er de ansvarlige for at pengene i kompensasjonsordningen faktisk går til det de skal, og ikke til store utbytter og store lederlønninger, sier Tajik.

– Sanner sa jo at de oppfordrer bedriftene til å la være å ta utbytte?

– Det holder jo ikke å komme med en meningsytring om at det hadde vært fint om man lot være. Man må ta i bruk virkemidler. Og her finnes det et enkelt virkemiddel.

Hun understreker at alminnelige, seriøse bedrifter med sunn økonomi, som nå sliter på grunn av coronakrisen, er målgruppen for tilskuddsordningen.

– Samtidig skal ikke lurendreie få muligheten til å misbruke fellesskapets penger.

– Hvem er lurendreierne?

– I denne sammenhengen, hvis du har god nok økonomi til å ta utbytte eller gi høye lederhonorar, så har du ikke behov for en kompensasjon fra fellesskapet. Og da bør du heller ikke legge beslag på fellesskapets midler.

Sanner: Noen er avhengig av utbytte

Finansminister Jan Tore Sanner (H) skriver til E24 i en e-post at det er tid for dugnad, ikke store utbytter.

– Bedrifter som nå får støtte har opplevd et dramatisk fall i inntekter. Mange har måttet stenge, og gått fra full drift til null drift over natten. Jeg tror ikke disse bedriftene planlegger utbytter, de planlegger hvordan de skal redde bedriften og arbeidsplassene.

Finansdepartementet har blitt oversendt spørsmål fra E24 om det ikke er praktisk mulig, til og med ganske enkelt, å legge til en slik avkrysningsrute i søknadsportalen, som Tajik foreslår.

– Hvorfor ikke gjøre det?

– Jeg forventer at alle som mottar kompensasjon deltar i den dugnaden vi nå står i. Dette er ikke tiden for å ta store utbytter, eller gi store tillegg i lederlønninger og styrehonorar, skriver Sanner.

– Jeg mener likevel ikke at et utbytteforbud er riktig i denne sammenhengen fordi eiere av bedriften kan være avhengig av utbytte for å ta ut lønn eller betale skatt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Jan Tore Sanner
 3. Skatteetaten
 4. Coronaviruset
 5. Utbytte
 6. Hadia Tajik
 7. Finansdepartementet

Flere artikler

 1. Opposisjonen ønsket å forlenge kontantstøtten – nå kritiserer de ordningen

 2. Ap og LO krever oppsigelsesforbud for bedrifter som mottar krisehjelp

 3. Tajik etter Louis Vuitton-utbytte: – Jeg vil gjerne vite hva Sanner tenker nå

 4. Reagerer på utbyttedebatt: – En ren avsporing

 5. Enighet på Stortinget om ny økonomisk krisepakke