Omsetningen i bransjen falt 75 prosent: – Var som å slå av en bryter

Coronakrisen påvirker hele næringslivet, men enkelte bransjer så pengekranen bli skrudd av totalt. Transaksjonstall E24 har fått tilgang til viser hvordan spesielt reiseliv og restaurantbransjen er hardt rammet av at nordmenn holder seg innendørs.

Restauranter på rad og rekke stengt ned på Aker Brygge. Det er usikkert når det igjen yrer av liv ved Norges mange uteserveringer som til vanlig har mange gjester i påsken.

Stian Lysberg Solum
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Det var var «business as usual» helt frem til Oslo Kommune rådet innbyggerne til å ikke gå på restaurant fredag 13. mars, sier Gjøran Sæther, daglig leder i Fursetgruppen som står bak flere av Oslo kjente restauranter.

– Det var som å slå av en bryter, sier han om fredagen.

Av de selskapene som er avhengige av at nordmenn flest drar kortet sitt, er reiselivsbransjen sammen med restaurantbransjen blant de hardest rammede av de som ikke ble tvunget til å stenge umiddelbart av smittevernhensyn.

Til tross for at bordene var dekket i en rekke restauranter i midten av mars med én meters avstand mellom gjestene, falt omsetningen i bransjen med 75,69 prosent fra året før den siste uken i mars, ifølge kortdata fra DNB.

Omsetningen i reiselivsbransjen, som falt aller mest, så siste uken i mars en svekkelse på 89,45 prosent fra året før.

Selv om ikke transaksjonsdata gir det fulle bildet, gir det verdifull innsikt inn i hvordan nordmenn har brukt pengene sine under krisen.

Etter at regjeringen «stengte landet» 12 mars, handlet DNBs kunder for rundt 30 prosent mindre enn i fjor, noe som er en svekkelse på 1,3 milliarder kroner fra året før.

Se hvordan pengebruken utviklet seg i E24 store oversikt over hvordan viruset påvirker næringslivet.

Spill og hobby

Men det er også de varekategoriene som har klart seg bra gjennom krisen.

Da statsminister Erna Solberg fikk spørsmål om hva nordmenn som ikke fikk dra på hytta i påske skulle gjøre med fritiden sin, fikk de til svar: «skaff dere noen gode spill, lat som dere er på hytten, men hold dere hjemme».

Basert på transaksjonsdataene kan det virke som nordmenn hørte på Solberg, da omsetningen på spill- og hobbyartikler steg med 30 prosent samme uke som statsministeren kom med oppfordringen.

Bekymrede bedriftsledere

De siste ukene har E24 samlet inn tilbakemeldinger fra tusenvis av bedriftsledere i Norge, hvor svært mange har fryktet konkurs.

Nå har regjeringen lansert flere redningspakker som både inneholder kontantstøtte som skal gå til å dekke faste utgifter, og lånegaranti til de som trenger umiddelbar likviditet.

Fursetgruppen sier kontantstøtten virker lovende så langt.

DNB hadde bare tre dager etter lånegarantien kom på plass mottatt søknader på 1,86 milliarder kroner fra 869 kunder. I tillegg hadde Sparebanken 1 Nord-Norge har mottatt 101 søknader verdt 142 millioner kroner, og Danske Bank, som ikke vil opplyse om beløpet, hadde tidligere denne uken fått 250 lånesøknader under garantien.

DNBs divisjonsdirektør for SMB, Roger Antonesen, sier banken har blitt nødt til å hente mannskap fra andre deler av virksomheten for å ta unna etterspørselen.

– Det er enormt med usikkerhet der ute, og vi gjør det vi kan for å svare så godt som mulig, sier Antonesen.

Han sier mange av henvendelsene de har fått har kommet fra nettopp restaurant- og reiselivsbransjen, samt en rekke andre næringer.

Vil ikke trenge sommervikarer

Sæther er også styreformann i Visitoslo og er usikker på hva slags sommer hovedstaden har i vente, og hvor lenge restaurantene vil holde stengt.

– Vi sitter egentlig bare og venter på hva som er neste steg. Nå har frisører og andre bedrifter som driver med en-til-en-kontakt fått lov til å åpne, så da håper vi at det ikke er så lenge til restaurantene kan åpne, og da sikkert med smitteverntiltak som god avstand mellom gjestene og maks fem personer per bord.

Han er spent på hvor forsiktige folk vil være med å gå ut å spise, men tror ting normaliserer seg når skolene og barnehagen åpner, så lenge smittesituasjonen holder seg under kontroll

– Men sommeren blir nok ganske redusert uansett, sier Sæther og legger til:

– Det er vanskelig å vite hvordan den neste tiden blir, usikkerheten er det som gnager på oss.

Mange har antydet at det vil bli få turister utenfra til Norge i sommer, og på samme måte få nordmenn som vil bestille ferie i utlandet. Ving-sjef Christian Grønli gikk så langt som å si til NRK Alltid Nyheter at å selge sommerferier til nordmenn i dag er «som å selge sand i Sahara».

Situasjonen påvirker også alle de som til vanlig har sommerjobb i restaurantbransjen.

– Vi kommer ikke til å trenge noen sommervikarer i år, vi prioriterer våre faste ansatte, sier Sæther som legger til at de som regel har mange sesongarbeidere gjennom sommermånedene.

Ekebergrestauranten som inngår i Fursetgruppen har holdt stengt siden midten av mars. Nå er det usikkert hvor raskt kundene vender tilbake til restauranten plassert på toppen av Oslo.

Fredrik Solstad
Les også

Stein Erik Hagen: – Knapt noen gang tidligere har det vært viktigere å betale utbytte

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. DNB
 4. Varehandel
 5. Restaurant
 6. Reiseliv

Flere artikler

 1. På tre dager har DNB fått lånesøknader på 1,8 milliarder kroner fra små og mellomstore bedrifter

 2. Stengte for oppussing – fikk 355.720 kroner i kontantstøtte

 3. McDonald’s permitterer over 1.000 ansatte

 4. Restaurant og uteliv øyner forsiktig håp: – Vi må åpne

 5. Oslo Street Food solgte for 150 mill. i sitt første år – nå kutter de «til beinet»