Skred av avbestillinger ga hotellkonkurs i Kragerø etter coronaviruset

Etter en tøff vinter, skulle Victoria Hotel hente seg inn igjen gjennom sommerhalvåret. Så kom viruset.

KONKURS: Nederlandske Anneriek Barree har drevet Victoria Hotel i 11 år. Coronaviruset sørget for en brå stans.
Publisert:

– Hotellet står jo tomt, og vi får ingen penger inn. Så etter å ha pratet med eierne, så vi ingen annen utvei enn å melde oppbud, sier Anneriek Barree, hotellsjef ved Victoria Hotel i Kragerø.

Det er først og fremst om sommeren at hotellet med sin karakteristiske rosa fasade har besøkende til de 33 rommene de leier ut. Vinteren er ikke akkurat høysesong i Kragerø, men i mars og april går det vanligvis bedre, forteller Barree.

Slik ble det ikke i år.

– Alle reservasjoner helt frem til juni er avbestilt. Det meste kom forrige uke og helgen som var. Det betyr at selv om vi skulle kunne åpne til sommeren igjen, noe som ikke engang er sikkert, må vi ha over 100 prosent belegg for å hente inn igjen tapene. Det går jo ikke.

Barree forteller at selve bygget ble oppført i 1865 og at det skal ha vært hotelldrift der siden rundt 1900. Selv har hun drevet det ærverdige hotellet, gjennom Kragerø Hotel & Booking AS, siden 2009. Men nå er selskapet konkurs.

Les på E24+

Stortingspolitikerne er endelig i gang med helt nødvendige tiltak. Men du verden så mye som gjenstår.

Tusenvis av permitteringer

Coronaviruset har slått innover den norske reiselivsnæringen med voldsom kraft de siste ukene.

Når regjeringen oppfordrer til bruk av hjemmekontor og til å redusere all reise til et minimum, er det naturlig nok ikke mange som sover på hotell.

Som et resultat av tomme rom og enda tommere bookinglister, har store hotellkjeder sett seg nødt til å permittere tusenvis.

For Kragerø Hotel & Booking ble det enda mer alvorlig.

– Vi har jo andre kostnader utover personal, som vi heller ikke har penger til. Da er det bedre å stenge nå, før tapene blir enda større, sier Barree.

Hun forteller at hun helgen som var skjønte at situasjonen var blitt svært alvorlig. Tirsdag tok hun den tunge veien til skifteretten.

På spørsmål om gjeldssituasjonen, svarer Barree at hun ikke kan si noe mer om den – at det er noe de ser på nå.

– Akkurat nå er det viktig for meg å levere alt vi skal på en ordentlig og riktig måte, ikke minst overfor kreditorene.

IDYLLISK: Om sommeren er pågangen stor, først og fremst fra nordmenn på innenlandsferie, ifølge Anneriek Barree.

Fikk ikke hjelpen de trengte

Regjeringen har den siste uken presentert ulike krisetiltak overfor næringslivet. Disse skal hjelpe arbeidstagere som blir permittert og bedrifter som står i fare for å gå over ende.

Les også

Corona-krisepakke: Permitterte får full lønn i 20 dager

Anneriek Barree roser politikerne for at de forsøker å finne løsninger. Men tiltakene som nå er lansert, er ikke til hjelp for dem, forteller hun.

– Et lån vil bare forskyve problemene frem i tid og gjøre tapene større. Og det er fint å kunne betale skatt senere, men vi kommer ikke til å ha mulighet til å hente oss inn igjen, sier hotellsjefen.

E24 har tatt kontakt med Finansdepartementet og spurt om finansminister Jan Tore Sanner anerkjenner at krisepakkene som hittil er lansert ikke er nok for å redde en del hardt pressede, men samtidig levedyktige bedrifter.

Følgende svar kom fra kommunikasjonsavdelingen:

«Vi forstår alvoret i situasjonen, og vi vil gjøre alt vi kan for at Norge kommer gjennom dette på best mulig måte.

Samtidig er det viktig at vi ser helheten i tiltakene, at de er målrettet og at de er tilpasset situasjonen. Som tidligere varslet jobber Regjeringen videre med ytterligere tiltak som skal avhjelpe situasjonen for både bedrifter og arbeidstakere, og vil komme tilbake til hvordan ulike ordninger skal innrettes.»

Les også

NHOs sjeføkonom spår den høyeste ledigheten i etterkrigstiden

Ut på jobbjakt

Anneriek Barre kom til landet sammen med familien i 2008. Året etter tok nederlenderen over det over 100 år gamle hotellet.

– Jeg er blitt forelsket i Victoria Hotel og ikke minst i Kragerø. Dette er trist, både for meg og for de andre ansatte, sier hun.

Hva fremtiden nå bringer Barree, er uvisst. Etter å ha unnagjort alt det formelle i forbindelse med konkursen, må hun ut på jobbjakt.

– Det er sikkert ikke veldig lett akkurat nå, i alle fall ikke i denne bransjen. Og det er dette jeg kan, jeg har jobbet innen reiseliv hele livet mitt. 

Publisert:
Gå til e24.no