KJEMPER MOT CORONAKRISEN: Daglig leder Susanne Kaluza (t.v.) jobber for å redde Litteraturhuset i Oslo. Håvard og Mathilde Winther gjør alt de kan for å holde liv i Han Sylte i Valnesfjord. Chul Christian Aamodt håper å komme gjennom nok en krise for EnerWe.

Til Mathilde, Chul, Susanne og alle andre som driver bedrift: Det skal gå bra. Vi klarer dette

UKESLUTT: Jeg vet ikke når det skjer, hvor langt ned vi skal eller hvor mange selskaper Norge mister på veien. Det eneste som er sikkert er at denne krisen en dag tar slutt. Og da står hele Norge klare til å hjelpe dere tilbake.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Jeg kunne skrevet om så mangt på en søndag.

Jeg burde vært bekymret for hvor dramatisk coronaviruset utvikler seg i verden akkurat nå. Om 546 døde i italienske Lombardia alene lørdag. Om at verdens mektigste mann heller kjefter på journalister enn å lytte til egne helsemyndigheter. Eller om at viruset bare så vidt har nådd Afrika. Der kan corona fort gå fra vondt til veldig mye verre. 

Jeg kunne skrevet om alt dette. 

Men jeg skal ikke det. 

Ikke i dag. 

STRENGT TATT HAR vi ikke annet valg enn å gjøre som best vi kan, og håpe at hele verdens dugnad hjelper.

I dag velger jeg å tro på nyheter fra Kina om få eller ingen nye smittede. 

I dag håper jeg det stemmer at antall daglige nye tilfeller i Norge ser ut til å stagnere. 

Og i dag leser jeg nok en lang artikkel fra en som tror at det vestlige land prøver akkurat nå, kan være riktig. Tomas Pueyo mener dessuten at vi ikke trenger dramatisk nedstengning mer enn «noen uker». 

I SÅ FALL er det godt nytt for Norge. For de mest dramatiske konsekvensene her blir kanskje ikke medisinske. De kan bli økonomiske. Dette vil ramme næringslivet, arbeidsplasser og folks privatøkonomi i lang tid fremover. 

Oslo Børs har falt nær 30 prosent på en måned. Halvparten av NHOs medlemsbedrifter har allerede gått til permitteringer, ifølge en intern undersøkelse. Antall registrerte arbeidsledige har skutt i været. Lokalsamfunn har mistet livsgrunnlaget over natta. Og flere tusen bedrifter varsler oppsigelser og frykter konkurser, viser E24s opptelling. 

REGJERINGEN HAR LANSERT krisepakke etter krisepakke. Lønn under permittering, milliarder til lånegarantier og litt lavere arbeidsgiveravgift. Men hjelper disse tiltakene små og mellomstore bedrifter i akutt likviditetskrise? 

Nei, mener Christian Ringnes. Han frykter massekonkurser og ber regjeringen gjøre som danskene. Der får bedriftene lønnstilskudd i stedet for å permittere, og nå også penger rett på konto til dekning av faste kostnader. 

Det er da jeg tenker på Bjørn Veum Seljevold, som valgte å slå Bistro Teisner i Fyresdal konkurs. Han mener coronaviruset har 99,9 prosent av skylda. Driften var ingen gullgruve før dette heller, men full nedstengning ble for mye. Hva med kriselån og statlig garanti?

– Det ville bare vært å skyve plogen foran oss, sa han til E24. 

JEG TENKER PÅ Mathilde Winther, min barndomsvenn fra Bjørnskinn, som med Håvard og tre barn har bygget hus, heim og lokalmatproduksjon av gulrot i Valnesfjord rett utenfor Bodø. I fjor satset de større og i vår skulle de åpne Han Sylte Heimen for overnatting og selskap. Det var fullbooket. Nå er alt avbestilt. 

– Det blir ikke enkelt, men vi skal gjøre det som står i vår makt for å komme helskinnet ut på andre siden, sier Mathilde til High North News

JEG TENKER PÅ Chul Christian Aamodt, som i 2014 starter nettavisen EnerWe rett før oljekrisa. Litt senere startet jeg selv Medier24, som Chul investerte i og vi lærte mye av hverandre. Han kom seg gjennom oljekrisa, satset stort, tok i litt for hardt og måtte justere. I fjor kom nettavisen på riktig kurs og 2020 skulle gi overskudd. Så kom coronakrisen og oljepris på 25 dollar. Chul har flyttet på hjemmekontor, strømmer det hele på Facebook og er fast bestemt på å utnytte krisen til å finne nye muligheter. Selv om det er tøft: 

– Nå står vi plutselig i en situasjon der vi kan gå konkurs rett før sommeren, skriver en ærlig mediegründer i en kommentar på Medier24 denne helga. 

OG JEG TENKER på Susanne Kaluza. Journalisten, redaktøren, samfunnsdebattanten og politikeren, som i fjor ble daglig leder for Litteraturhuset i Oslo. Bygget som huser så mye, er viktig for så mange, men alltid har gått bedre på kultur enn næring. Bortsett fra i fjor: 2019 endte med et lite overskudd for stiftelsen. Nå står bygget der som et spøkelseshus, skriver Vårt Oslo. Slik kan det hele også ende, om ikke krisehjelpen kommer. Susanne lover å gjøre alt hun kan for å hindre det: 

– Vi skal jobbe på med sammenbitte tenner og dødsforakt for at også Litteraturhuset klarer seg gjennom krisen, sier hun til nettavisen

KANSKJE ER DET sammenbitte tenner, dødsforakt og litt galskap som må til. For å redde de mange tusen bedrifter som frykter for fremtiden. Frisørene, hudpleierne, restaurantene og butikkene som har stengt. Fabrikkene uten varer og leverandørene uten kunder. 

Man skal være forsiktig med å spå hvor dette ender. Eller når dere kan åpne igjen. Men to ting er jeg helt sikker på: 

Den siste krisepakken fra regjeringen har ikke kommet. Christian Ringnes har helt rett. Her må det komme betydelig mer treffsikre tiltak for små og mellomstore bedrifter som faller mellom alle stoler. 

Og så er det egentlig bare en ting vi vet helt sikkert akkurat nå. At denne krisen, som alle kriser, en dag skal ta slutt. 

DET KOMMER TIL å gå bra. 

Samfunnet skal opp igjen. Hjulene skal begynne å rulle. Dere skal åpne dørene. Vi skal igjen kjøpe gulrotmarmelade, annonser, bøker, kaffe og de mange tusen varer og tjenester norske bedrifter selger. 

Da begynner del to av denne dugnaden, og den er langt viktigere enn alle tiltakspakker. 

Tusenvis av kunder som står klare for å hjelpe dere tilbake.

Jeg er sikker på at de gleder seg minst like mye. 

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Hvordan gikk det med Mathilde, Chul og Susanne? Det ser ut som det skal gå bra til slutt

 2. Kronikk: Hvor er dere, Sanner og Nybø?

 3. Satset millioner, men får ikke kontantstøtte: – Rett og slett uanstendig

 4. Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene

 5. Oslo Høyre med ti krav: – Christian Ringnes må også bidra