Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige - i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Sindre Hopland
 • Ingvild Sagmoen
 • Helge Skodvin (foto)
 • Fredrik Solstad (foto)
Publisert:

Torsdag 12.mars:

I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse. 

Spredningen av coronaviruset skal begrenses. Skoler og barnehager stenges. Befolkningen blir bedt om å holde seg hjemme på fritiden og jobbe hjemmefra i arbeidstiden.

Nærmest alle virksomheter i serveringsbransjen stenges. Kulturarrangementer forbys og frisører og hudpleievirksomheter er blant dem som må lukke dørene. 

De neste dagene ber regjeringen nordmenn i utlandet om å komme hjem. Myndighetene åpner for å bortvise utlendinger uten oppholdstillatelse, og politiet skjerper grensekontrollen. SAS og Norwegian kansellerer flere og flere flyvninger. 

Det er krise i Norge. 

Syv dager senere, torsdag 19. mars, har 171.600 søkt Nav om dagpenger etter å ha blitt permittert fra jobbene sine. Antall registrerte arbeidsledige har skutt i været.

Noen uker tidligere forbereder bedriftene i Flåm seg på å ta imot årets første cruiseskip. 250 sesongarbeidere er på vei til den lille bygda, der selskapet Flåm AS venter én million besøkende turister de neste månedene. 

Selskapet står bak en rekke overnattings- og serveringssteder på den populære turistdestinasjonen, og forventer en omsetning på 700 millioner kroner i løpet av sesongen. Det er disse pengene de ansatte skal leve på når vinteren kommer. 

Men over natten blir inntektsgrunnlaget revet bort. 

– Det er helt tragisk. Alt skjedde veldig fort. Ingen kommer seg hit nå, og i tillegg må vi også tenke smittevern. Dermed måtte vi bare stenge, sier administrerende direktør Solrun Hjelleflat til E24.

Nå er 96 av 120 ansatte permittert. Sesongarbeiderne som var på vei har for lengst måttet snu. Ingen vet hvor lenge Norge vil være stengt. 

– Hvis vi mister hele inntektsgrunnlaget i sommer, så vil dette få ringvirkninger i to år, sier hun. 

Hjelleflat beskriver en «voldsom vekst» de siste årene. Også i januar og februar i år. Men nå som kalenderen nærmer seg slutten av mars er det stille over alt, forteller hun. 

Det gjør vondt for alle å stenge ned Flåm, sier Hjelleflat. 

I tillegg til en rekke hoteller og restauranter, eier og driver selskapet 50 prosent av Flåmsbana og fjordcruiseselskapet The Fjords. 

Hver tiende husstand i kommunen har sitt virke i selskapet. 

– Vi er motoren her i bygda. Når vi stenger, så stenger nesten alt. Alt blir satt på vent, forteller hun. 

Hjelleflat viser blant annet til ringvirkningene dette får for lokale leverandører, byggebransjen og innbyggerne som bor og jobber i Flåm. 

– Vi må sikre at vi har penger til å få i gang staben igjen også. Vi trenger alle folkene våre når vi er tilbake for fullt. 

En knapp uke etter at regjeringen iverksatte sine første drastiske tiltak, har selskapet fått inn kanselleringer av bestillinger verdt 17 millioner kroner. Tallet vil trolig øke dramatisk fremover. 

I helgen fikk kundesenteret 1.000 e-poster fra kunder som vil ha tilbake pengene sine. 

Nå er selskapet avhengige av hjelp fra staten, mener Hjelleflat. 

– Redningspakken fra regjeringen blir veldig viktig for å holde liv i oss nå. Det som har kommet til nå løser ikke utfordringene for reiselivet. Vi må slippe avgifter. Inntektene er borte, mens regjeringen tilbyr oss å øke gjelden. Den må tilbakebetales på et tidspunkt, sier hun. 

Fredag presenterte regjeringen de første krisetiltakene for å redde næringslivet og den norske økonomien.

En reduksjon i antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering, og skatteutsettelse for bedrifter som går med underskudd i år, er noen av forslagene. 

Mange er bekymret for jobben og inntekten. I dag legger vi frem kraftige grep for å sikre arbeidsplasser i landet vårt, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på fredagens pressekonferanse på Statsministerens kontor.

Knappe to kilometer unna, i en leilighet på Sørenga i Oslo, er det kaos hjemme hos ekteparet Jan Andresen og Jane Sissel Gjerde.

De har investert rundt 1,5 millioner kroner for å åpne sin femte hudpleiesalong på Østlandet. Siden 2004 har «RÅH» sakte, men sikkert gått fra å være Gjerdes lille bedrift, til å vokse til fire salonger med 26 ansatte. Det har blitt livsverket deres. 

Men nå har det plutselig blitt forbudt å drive med hudpleie i Norge. 

Ekteparet er fortvilet. På noen få timer forrige torsdag måtte de stenge alle salongene og permittere samtlige ansatte.

– Vi har ingen erfaring med permitteringer. Vi vet ikke hvordan man gjør det, og det er ikke så lett å lese seg frem til det heller. Har vi gjort det ordentlig? Blir vi nå plutselig tatt for å ha gjort noe feil? Fører det til problemer for våre ansatte?, sier Andresen som er styreleder i bedriften. 

Spørsmålene er mange og inntektene er borte. Samtidig må husleien på 250.000 kroner i måneden fortsatt betales om et par uker. Også håndverkerne som har jobbet med den nye salongen skal ha betalt. 

– Jeg tenker at vi holder ut i et par måneder, men da er kassen tom, sier Jan Andresen. 

Det er katastrofe. Noen av de ansatte har fulgt meg nesten fra starten. Vi er blitt en familie. Hvis ikke situasjonen roer seg i løpet av kort tid, så er dette ferdig, sier Gjerde.

To dager etter at de første krisetiltakene ble presentert, kom regjeringen med mer: En krisepakke på 100 milliarder kroner og låne- og garantiordninger for små, mellomstore og store bedrifter.

Men i virkeligheten hjelper ikke dette bedrifter som Råh, mener Jan Andresen. 

– En utsettelse av forskuddsskatten gir oss litt bedre likviditet her og nå, men pengene skal jo betales. 

– Hva når vi står der 1. mai og ikke har mer penger? Da må vi betale den skatten ut av ingenting. Den hjelpen vi har fått er litt som å pisse i buksa. Det varmer der og da, men så blir det jammen kaldt etterpå, sier han. 

E24 kartlegger fortløpende hvilke konsekvenser coronakrisen får for næringslivet.

Gjennom en spørreundersøkelse og ved å hente inn opplysninger fra de største selskapene, viser tallene så langt at 1.329 bedrifter må permittere ansatte.

Av de 1.725 bedriftene som har svart, oppgir 1.380 at de risikerer å gå konkurs.

Er din bedrift coronarammet? Send inn opplysninger til E24s kartlegging her!

De siste dagene har 200 kjøreskoler meldt inn opplysninger til E24. 188 av dem forteller at bedriften har permittert eller må permittere ansatte. Flere frykter at de vil gå konkurs. 

En av dem er Rotevatn trafikkskule i Volda. 

Faren til Kjell Erik Rotevatn startet kjøreskolen for 50 år siden. Etter at de for to år siden kjøpte opp Skårbrevik trafikkskule, er de blant de største i sin bransje på Søre Sunnmøre. 

Men da alle skoler ble stengt forrige torsdag, så måtte også de innstille driften. 

– Selvfølgelig skal vi være med å bidra i det store kollektive løftet for å stoppe corona. Samtidig må jeg erkjenne at det rent egoistisk er sårt å måtte permittere ansatte, sier Rotevatn. 

Av 22 ansatte fordelt på fire kontorer er nå 18 trafikklærere permittert. Stemningen er tung og dyster, ifølge Rotevatn. 

De fire ansatte som fremdeles er i jobb prøver å håndtere et stort antall henvendelser. 

– Jeg har hatt over 300 telefonsamtaler siden torsdag morgen. Arbeidsmengden er ekstremt stor, men den fører ikke med seg noen verdiskapning, sier Rotevatn. 

Til tross for at retningslinjer og nyhetsbildet forandrer seg fra time til time, tviholder han nå på håpet om å være tilbake i normal drift fra 26. mars. Det er den foreløpige sluttdatoen for de inngripende tiltakene regjeringen har iverksatt. 

– Hvis dette blir langvarig slik som mange spår, så spøker det for mange i min bransje. Meg inkludert. Vi må bare tære på oppsparte midler og tidligere overskudd, men krigskassa er ikke utømmelig. 

Slik krisepakken fra regjeringen ser ut nå, tror heller ikke Kjell Erik Rotevatn at den vil kunne redde dem. 

– Jeg sier ikke at man skal være uvettig og kaste rundt seg med penger, men jeg tror ikke disse tiltakene hjelper småbedrifter som oss. Det hjelper ikke å utsette utgiftene våre. Alt skal betales til slutt uansett, sier han. 

Vi vet ikke omfanget av denne epidemien. Vi håper og har indikasjoner på at den er i en tidlig fase. Den kan også ha kommet lenger, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet forrige torsdag. 

Da hadde virusfrykten allerede ført til et glissent oppmøte i norske kinosaler. 

«Som hentet ut av en Hollywood-thriller trues verden av en virusepidemi, og alle gode krefter må settes inn for å stanse denne», skriver Fokus Kino på Facebook fredag 13.mars. 

Selskapet har seks avdelinger ulike steder i Nord-Norge. Nå er samtlige kinosaler stengt, og 82 av 100 ansatte i Fokus Kino er permittert.

I sosiale medier lover kundene at de kommer tilbake når dørene åpner igjen. Kinosjef Geir Martin Jensen håper at de snakker sant.

– Vi har sett flere og flere planlagte kinofilmer bli flyttet over til strømmetjenestene ettersom kinoene er stengt, sier han. 

I USA la filmstudioet Universal Pictures denne uken ut to store filmpremierer på strømmetjenestene, fordi kinoene også der er stengt for publikum.

– Normalt er vi ikke redd for konkurranse fra strømmetjenester, men det er klart at man blir usikker hvis hele Norges befolkning sitter hjemme og strømmer filmer i måneder fremover. 

2020 lå an til å bli et år hvor Stranda prolog skulle se en vekst i omsetningen på 50 prosent fra året før. 

Den familieeide bedriften i Kristiansund leverer logistikkløsninger til havbruks- og oppdrettsnæringen. Vekstrategien var amibisøs, og bedriften hadde begynt å planlegge for en emisjon, da alt bremset opp i forrige uke.

Men det tar ikke optimismen fra administrerende direktør Klaus Hoseth:

– Vi er i den heldige situasjonen at vi har ganske OK med ordrereserve. Vi har OK med jobb, og har sikret tilsvarende fjorårsomsetningen, sier han på telefon til E24.

Samtidig er emisjonen er uviss. Bedriften har tatt noen drastiske grep for å sikre likviditet, og har permittert 18 stillinger innen salg og administrasjon.

Totalt er det rundt 90 fast ansatte i Stranda Prolog. I tillegg benytter bedriften seg av innleie. Nå får man ikke lenger reise, og kundedialogen er vanskelig, forteller Hoseth.

Vi prøver å se oss litt rundt, hva skjer nå? Vi mistet plutselig fem i produksjonen som ble satt i karantene og 18 og en halv stilling som er innleide fra Polen, sier han. 

– Vi må tenke risiko hele tiden. Vi kan bli forsinket med leveransene våre. Da får vi ikke betalingen vi skal ha, og likviditeten svekkes. Kommer vi med forsinkelser, øker risikoen i prosjektene. 

Bedriften har prosjekter mot lakseprodusenter i en rekke land, deriblant Chile og Canada. Blir prosjektene forskjøvet og utsatt, kan det sette Stranda Prolog i en likviditetsskvis.

Men Hoseth er ikke bekymret for situasjonen slik den er nå. Han roser tiltakspakkene fra staten. 

– Det gir oss som er i en vekstposisjon god fleksibilitet. Det gjør det trygt å permittere. Vi risikerer ikke å miste folkene våre til andre bedrifter, og de mister ikke inntekten sin, sier han.

Arkivfoto: Lise Åserud/NTB scanpix, Frode Hansen/VG, Gisle Oddstad/VG, Lena Knutli/Fokus Kino

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Norge
 4. Bedrift
 5. Konkurs
 6. Næringsliv
 7. Permittering

Flere artikler

 1. En eksplosjon i permitterte krever nye løsninger

 2. Venter omsetningstap på én million kroner per dag

 3. Skjønnhetsbransjen lider under strenge tiltak - avbestillingene renner inn

 4. Cutters stenger alle frisørsalonger

 5. – Stemning av krig, bare uten at det smalt

 6. McDonald’s permitterer over 1.000 ansatte