Netthandel i Norge

Handel i utenlandske nettbutikker firedoblet seg siden 2010

Nordmenn svikter i økende grad den norske netthandelen til fordel for utenlandske nettbutikker som i fjor stod for rundt halvparten av den totale nettomsetningen.

Robert Schlesinger / picture alliance / reality
 • Sindre Hopland
Publisert:,

For første gang har Statistisk sentralbyrå (SSB) laget en rapport om hvor mye nordmenn kjøper på nett fra utenlandske butikker fra 2010–2018, og ikke overraskende legger vi igjen et stadig større milliardbeløp utenfor Norges grenser.

Rapporten som er basert på kortbetaling, viser at nordmenn brukte 128 milliarder kroner på netthandel i 2018 hvor 61,9 milliarder ble brukt i utenlandske nettbutikker, noe som tilsvarer rundt halvparten av den totale handelen.

Andelen var på rundt 25 prosent i 2010.

Les også

Godtegiganten på nett, MaxGodis, legger ned

Små beløp

Selv om det totale beløpet er stort, er hver enkelt transaksjon nordmenn handlet for på nett i utlandet i gjennomsnitt på 274 kroner, det er også ned fra 556 kroner i 2010.

Årsaken til denne utviklingen er både at flere generelt handler på nett, men også at regjeringen innførte et momsfritak på netthandle under 350 kroner som ble innført i 2015.

Tjenestekjøpene er fremdeles langt større enn varehandel (se graf under), og handler mye om nordmenns reiselyst, da 17 milliarder av totalen på 36,9 milliarder kroner brukt på tjenester stammer fra flyreiser og annen transport ut av Norge.

Videre bidrar også populære tjenester som Netflix, Spotify og Itunes til dra opp det utenlandske tjenestekonsumet. SSB anslår at vi brukte 5,7 milliarder kroner på slike tjenester i 2018.

Handler mye fra Luxemburg

Det er kjøp fra EU som står for mesteparten av norsk netthandel i utlandet, rett i underkant av 60 milliarder kroner, av totalbeløpet på 61,9 milliarder.

Nummer to på listen er amerikanske nettbutikker som står for en langt mindre andel av netthandelen i dag enn hva den gjorde tilbake i 2010.

I 2018 handlet nordmenn ikke overraskende mest fra Sverige, men nummer to på listen som står for 18,3 prosent av vareomsetningen er den vesle staten Luxemburg, som tiltrekker seg mange selskaper blant annet grunnet lav beskatning.

Her kan du lese mer om

 1. Netthandel i Norge
 2. nettbutikker
 3. Netthandel
 4. SSB
 5. Handel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nordmenn dro kortet over ni millioner ganger fredag

 2. Kronikk: For å slå svenskene i netthandel, må vi starte med å se på oss selv

 3. – Norske netthandelsaktører går dukken om fem år. Maks.

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny undersøkelse: Nordmenn grensehandlet for to milliarder i september

 6. Boozt håper å endelig gå i pluss i Norge med nye tollregler