Boligtopper kreves for hundretusener: Betalte feriepenger til seg selv åtte dager før konkurs

En rapport fra PwC viser at eierne bak det sterkt kritiserte selskapet Sør Bolig kan ha brutt loven. Den sendes nå til politiet.

HAR FÅTT KRAV: Remy Diederiks, daglig leder i Sør Bolig-konsernet, sier han er uenig med borevisor i at han kan ha brutt loven.

Hans Jordheim/E24
 • Hans M. Jordheim
 • Lars Taraldsen
Publisert:

Da Sør Bolig AS i februar i fjor slo seg konkurs med omtrent 20 millioner kroner i gjeld, hadde det sannsynligvis i flere måneder vært klart at de ikke hadde økonomi til å holde selskapet gående.

Det skriver PwC i en borevisorrapport. De retter derfor pekefingeren mot selskapets utbetaling bare åtte dager før konkursen, da styreleder Remy Diederiks og Karl Tore Dalen, som to dager før var styremedlem i selskapet, fikk utbetalt 100.000 kroner hver i feriepenger.

BOBESTYRER: Advokat Ole Magnus Heimvik har sendt ut krav til en rekke aktører om tilbakebetaling av midler til boet og kreditorene.

Haldco

– Vår vurdering er at selskapet på dette tidspunkt var insolvent. Da skal ikke lønn og feriepenger utbetales, sier bobestyrer Ole Magnus Heimvik.

Rapporten fra PwC har avdekket flere mulige lovbrudd, samt en rekke transaksjoner som kreves tilbakebetalt. Den vil bli sendt over til politiet som deretter vil ta stilling til saken, sier Heimvik.

Daglig leder og styreleder i Sør Bolig, Remy Diederiks, bestrider hele rapporten. 

Les også

Boligkjøpere krever millioner fra Sør Bolig: – Vi var i praksis hjemløse i to år

Reagerer på faktura like før konkurs

Anne Lene Andersen er én av de omtrent 450 som kjøpte hus fra Sør Bolig. Hun reagerer på selskapets opptreden i dagene frem til de slo seg konkurs.

Den 13. februar i fjor fikk hun en e-post fra Sør Bolig. Her ble Andersen minnet på en ubetalt delbetaling på 665.000 kroner.

Andersen betalte fakturaen, men bare to uker senere var Sør Bolig AS konkurs, og byggearbeidet ble stanset. 

– Jeg synes de burde visst bedre enn å kreve inn penger når det åpenbart gikk mot slutten for selskapet, sier Anne Lene Andersen. 

Hun ble fakturert for til sammen 1,9 millioner kroner, men forteller at bygget fikk en verditakst på 1,2 millioner etter konkursen.

– Det vil si at dersom jeg ikke hadde betalt siste delbetaling, ville jeg ikke tapt så mye, sier Andersen, som har meldt inn et krav på 1,46 millioner i konkursboet til Sør Bolig AS. 

Krever inn millionbeløp

Bobestyrer Ole Magnus Heimvik forteller at han kort tid etter konkursåpning så behov for en gjennomgang av revisor.

I revisorrapporten som ble sluttført før jul i fjor, har PwC identifisert en rekke mulige «omstøtelige, erstatningsrettslige og ulovlige transaksjoner».

I tillegg til feriepengeutbetalingene, peker den blant annet på uttak av lønn i løpet av de to siste månedene, samt en rekke transaksjoner med andre selskaper i Sør Bolig-konsernet.

– Vi mener at det ligger en del krav mot andre selskaper i samme konsern, for utført arbeid i Sør Bolig AS, som ikke er blitt betalt. Til sammen omfatter det et millionbeløp, sier Heimvik.

KAOS: Etter hvert som Sør Bolig ekspanderte, mistet de noe av kontrollen over prosjektene, vedgår daglig leder Remy Diederiks.

Hadde tro på videre drift

Daglig leder og styreleder Remy Diederiks bestrider at søsterselskaper skylder Sør Bolig AS penger og er uenig i borevisors vurdering av når selskapet var insolvent.

32-åringen sier han levde i troen på videre eksistens helt opp til konkursen og bestrider alt som borevisor har klassifisert som omstøtelige transaksjoner. 

Det var først da han fikk nei på forespørselen om å fryse gjeld hos Sør Bolig AS’ største kreditor, byggevareleverandøren Optimera, at han innså at slaget var tapt, forteller Diederiks.

– Hadde vi fått til en løsning med Optimera, ville vi kunnet jobbe videre for å få ferdigstilt boligene. I stedet ble vi nødt til å melde oppbud.   

Konkursboet mener derimot at selskapet var insolvent senest en måned før, sannsynligvis enda tidligere, da bankene nektet Sør Bolig Eiendom AS og Sør Bolig Prosjekt AS å flytte penger til Sør Bolig AS. Planen om at inntekter hos de to søsterselskapene skulle holde Sør Bolig AS flytende, falt dermed i grus. 

– I 2018 var alle i ledelsen slitne, så vi la en plan om styrt avvikling av konsernet. Vi så at vi trengte 10 millioner kroner, så på høsten tok Karl Tore Dalen og jeg opp lån på 5 millioner kroner hver gjennom holdingselskapene våre. Dette skulle være nok til å holde Sør Bolig gående. Men da vi i starten av 2019 åpnet postkassen og fant et uventet skattekrav på 5 millioner, som vi mener var galt, måtte vi endre alt. Dessverre kom vi ikke til enighet med banken eller med største kreditor. Da ble det slik, sier Diederiks.  

– Hvorfor krevde dere inn penger fra Andersen to uker før konkursen, når fremtidig overlevelse var så usikkert? 

– Vi jobbet da fremdeles for videre drift. Måten disse prosjektene finansieres på er ved at kundene betaler underveis, og så går pengene til å betale underleverandører. Så man havner egentlig tilbake på spørsmålet om vi burde ha stanset drift tidligere, men for oss var det ikke over før Optimera sa nei. 

Skulle på ferie

– Dere kan ha brutt loven ved å betale ut lønn og feriepenger til dere selv så tett opptil konkursen, ifølge borevisor. Hva tenker du om det? 

– Jeg har fått krav om å betale dette tilbake, men siden jeg er uenig i at vi var insolvent da dette ble utbetalt, så bestrider jeg kravet. I mitt hode var jeg en ansatt i denne perioden, og jeg skulle ta ut ferie i mars.

– Skjønner du at det ser rart ut? 

– Ja, jeg har forståelse for det, og hvis konklusjonen etter en gjennomgang med min egen advokat er at dette var ulovlig, så vil jeg betale det tilbake. 

Tidligere styremedlem Karl Tore Dalen, som også har fått krav om tilbakebetaling av lønn og feriepenger, er ikke lenger involvert i Sør Bolig. Han sier som Diedriks at han er uenig i kravet, og at han har satt en advokat til å vurdere saken.

– Etter en gjennomgang av de faktiske forhold med advokat, så er jeg blitt anbefalt å ikke tilbakebetale lønn og feriepenger da det er et rettmessig krav jeg har, og uansett ville hatt mot lønnsgarantifondet. Kravet er altså bestridt, skriver Dalen i en e-post.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Remy Diederiks var daglig leder i Sør Bolig AS. Det korrekte skal være at Remy Diederiks var styreleder i Sør Bolig AS da selskapet betalte ut lønn og feriepenger tett opptil konkurs. Dette ble endret i artikkelen 1. mars 2020 klokken 21:44.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Konkurs
 3. Revisorer
 4. Agder
 5. Bygg og eiendom

Flere artikler

 1. Boligkjøpere krever millioner fra utskjelt selskap: – Vi var i praksis hjemløse i to år

 2. Utskjelt bunadfirma kan ha brutt loven

 3. Nå gjør flere som Morten (27): Slo egen arbeidsgiver konkurs

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  BT har gransket over 18.000 konkurser. Nesten alle har én ting til felles.

 6. Betalt innhold

  Marianne skulle bygge om huset. Bak selskapet hun hyret inn, var en av landets største konkursgjengangere.