Lerøy venter resultatbedring i 2020: – Nå begynner det å nærme seg noe

Ferdigstilling av nye smoltanlegg skal gi høyere slakt og lavere kostnader for lakseoppdretten, og det er betydelig potensial for høyere priser for hvitfisken. – Vi venter et mye bedre resultat i 2020 enn i 2019, sier Lerøy-sjefen.

Lerøy-sjef Henning Beltestad ser lyst på utsiktene både for rød og hvit fisk de kommende årene. Bildet er fra en tidligere anledning.

Amundsen, Paul S. / E24
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Lerøys resultat for fjerde kvartal var noe svakere enn ventet, men selskapet vil øke utbytteutbetalingen og løfter slaktevolumet for neste år.

– Vi har lagt bak oss et år som vi ikke er 100 prosent fornøyd med, men vi ser betydelig potensial for forbedring og det skal vi prøve å ta ut. Vi er godt rustet for å gjøre det bedre enn vi gjorde det i 2019, sier Lerøy-sjef Henning Beltestad.

Det er flere grunner til at han ser lyst på utsiktene fremover.

– Det er den ventede volumøkningen som er hovedgrunnen, og i tillegg ser vi moderat tilbudsvekst i markedet. Men det aller viktigste for oss er å sikre at vi har god biologi og sikre at vi leverer betydelig høyere volum i år enn i fjor, da vi hadde en god del utfordringer, forklarer Lerøy-sjefen.

Allerede i inneværende kvartal venter selskapet «vesentlig bedre» resultater enn på samme tid i fjor.

Løfter slakteforventning

Store investeringer i nye smoltanlegg som nå nærmer seg ferdigstillelse, åpner for betydelig økning i slaktevolumene i årene som kommer.

Lerøy slaktet totalt 171.100 tonn laks og ørret i 2019. I år ventes det en økning til rundt 185.000 tonn og ytterligere oppgang til 200–210.000 tonn i 2021.

Selskapets nye smoltanlegg vil etter planen gi betydelig innvirkning på volumene fra 2021 og 2022.

– Vi begynner å se konturene av de investeringene vi har gjort, og ser muligheter for enda større volum i 2022. Nå begynner det å nærme seg noe, sier Beltestad.

Hvis alt går etter planen vil slaktevolumet øke hvert år de neste fire-fem årene.

– Betydelig prispotensial i hvitfisk

Lerøy er et helintegrert sjømatselskap, som også inkluderer fangst av hvitfisk. Også her er Lerøy-sjefen svært optimistisk.

– Vi ser et betydelig forbedringspotensial i prisene for hvitfisk, så totalt forventer vi et mye bedre resultat i 2020 enn i 2019, sier han.

Lerøy Seafood leverte i morgentimene et driftsresultat før verdijustering på 769 millioner kroner i fjerde kvartal, ned fra 948 millioner på samme tid året før.

På forhånd var det ventet 796 millioner kroner, ifølge estimater fra Infront.

Styret foreslår å øke utbytteutbetalingen til 2,30 kroner per aksje for 2019. Det er litt høyere enn ventet og opp fra 2,00 kroner for 2018.

Les på E24+ (for abonnenter)

Norges «ukjente» oppdrettsrikinger

Lettelsesrally

Lerøy-aksjen steg over seks prosent etter tallene.

I skrivende stund er aksjen opp rundt fem prosent til 62 kroner.

Sparebank 1 Markets-analytiker Thomas Myrholt beskriver aksjehoppet som et «lettelsesrally» og peker på at selskapet svært ofte har levert dårlig på kvartalsrapportene.

– Jeg tror det er mange som ikke tør å eie aksjen rett før tallene, og når de da ikke skuffer så mye som investorene fryktet, da tør de som har vært avventende å kjøpe aksjen igjen, sier han til E24.

Analytikeren var noe mer optimistisk enn analytikersnittet på forhånd.

– Alt i alt var det et bra kvartal. Jeg har god tro på Lerøy fremover. Det er mitt toppvalg, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Lerøy Seafood
 2. Oppdrettsnæring
 3. Laks
 4. Regnskap og resultater
 5. Lerøy Seafood Group

Flere artikler

 1. Resultatfall i Lerøy, spår bedring i første kvartal

 2. Betalt innhold

  Milliardutbytte for Lerøy

 3. Lave laksepriser senket Salmar-resultatet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Svakere enn ventet fra Salmar

 6. Mowi betaler milliardutbytte i fjerde kvartal